Inspirasjon

Hvor ofte bør du egentlig rengjøre boligen?

Teskt: Øivind Skorve, 7.4.18, Foto: Istock, ifi.no

– Du bør vaske regelmessig, men hvor ofte kommer an på hva slags bolig du bor i, sier Kari Haugs Andersen, renholdsansvarlig i DNB.


Ifølge den erfarne vaskeeksperten avhenger rengjøringsbehovet blant annet om du bor i byen eller på landet, om du har allergier eller kjæledyrdyr, eller om du har barn i huset. 

- Ja, det kan være stor forskjell på rengjøringsbehovet med tanke på boligtype og hvor mange som bor i husholdningen. Spesielt i byene er det mer forurensing som trekker inn.

 

Støvsug alltid før du vasker

Når du skal rengjøre er det alltid mest fornuftige å ta en runde med støvsugeren først, men det betyr ikke at alt støvet forsvinner.

 

Vaskemann

For å få det helt rent bør du huske å tørke støv etter du har støvsuget. 

 

- Når du har støvsuget vil det alltid være en del støv i luften som vil legge seg etter hvert. Derfor bør du gå over overflater med en støvklut når du er ferdig, og hvis nødvendig tørke over gulvene også, råder Haugs Andersen. 

Har du allergier mot støv og pollen, bør du rengjøre boligen minst en gang i uken

 

Allergikere må rengjøre oftere enn andre

Bor du i byen er boligen mest sannsynlig mer utsatt for svart støv fra forurensing enn om du bor i mer landlige omgivelser.  

- Denne skitten bør fjernes med fuktig klut – eventuelt med Daglig Rent Middel som du får kjøpt i fargehandleren, eller et annet mildt rengjøringsmiddel. Har du allergier mot støv og pollen, bør du rengjøre boligen minst en gang i uken for å få et friskt innemiljø.

 

Les også: Godt inneklima starter ute

 

Støvsuging

Under sofaen er et typisk arnested for hybelkaniner.

 

Haugs Andersen har selv støvallergi og kjenner problemstillingen godt.

- En trøst er at du ikke trenger å tørke støv like ofte på gjenstander som er over to meter i høyden, som for eksempel takbjelker. Her ligger støvet i ro og det er faktisk ikke til irritasjon før den dagen du skal fjerne dette.

Vær likevel oppmerksom at også denne type støv kan virvles opp hvis du lufter med kraftig gjennomtrekk. 

 

Når du har støvsuget vil det alltid være en del støv i luften som vil legge seg etter hvert

 

Prioriter inngangspartiet - der kommer det inn mye skitt

Et godt tips for å unngå å dra unødvendig mye støv og skitt inn i boligen, er å fokusere litt ekstra på inngangspartiet/gangen i boligen.

 

Hund

Med en skikkelig dørmatte kan du redusere mengden svestøv inn i boligen.

 

- Du bør ha en dørmatte både på utsiden og innsiden av inngangsdøren. Da får du et område som kan redusere mengden av svevestøv videre inn i boligen. Det er også en fordel å ha harde gulv i gangen, altså ikke tepper.

 

Les også: 3 enkle tips som gjør boligen mer attraktiv før visning

 

Viktig med gode rutiner - spesielt på kjøkken og bad

Bad, toalett og kjøkkener områder du bør prioritere å holde ryddig og rent.

 

Bad

Et rent bad er nesten like digg som en ren seng, vær ekstra nøye med rengjøringen i dusjsonen og rundt toalettet. (Foto: Porsgrund).

 

- Gjør det til en fast rutine å rengjøre kjøkkenbenken og stekeplatene etter du har laget mat, da unngår du at fett og søl rekker å feste seg. På badet er det spesielt viktig å rengjøre fliser og fugemasser i dusjsonen jevnlig.

- Bruk en microsvamp og vann med eventuelt litt Grov Rent eller et annet kraftig vaskemiddel på, styr unna salmiakk og klorin.

 

Vasking

Jo oftere du rengjør badet, jo enklere blir jobben. 

 

- Vask og skyll med rent vann etterpå, så det ikke blir skjolder. Tørk gjerne med en tørr mikrofiberklut til slutt. Har du dusjvegger, bør du skylle disse med dusjhodet når du er ferdig og dra av vannet med en nal. Det tar ikke lang tid.

 

Typiske støvsamlere bør du sveipe over ofte, eller rydde bort

Overfylte rom er oppskriften på mye støv, prøv å begrense deg, ryddige rom er mye enklere å rengjøre.

- Har du bokhyller med mye bøker, er det lurt å støvsuge bøkene en til to ganger i året. Alle stoffmøbler bør støvsuges jevnlig, også på gulvet under og under puter. Kjæledyr som hund, katt eller fugl krever også hyppigere renhold. Har du parkett vil løse, små tepper fungere som effektive støvsamlere.

 

Les også: Slik bor du best på få kvadrat

 

Bokhyller

Det er stilig med synlige bøker, men de samler mye støv i løpet av et år. (Foto: Anne Manglerud, Green Apple).

 

- Prøv også å støvsuge på vanskelig tilgjengelige steder med jevne mellomrom, bruk et ekstra langt munnstykke eller en forlenget støvkost for å komme til.

 

Bruk grønnsåpe med forbehold!

Om du har parkett eller laminat/klikkgulv, mener Haugs Andersen du bør unngå å bruke grønnsåpe eller andre sterke midler.

- Problemet med grønnsåpe er at det danner seg en hinne på overflaten med skitt og bakterier. Dette er ikke farlige bakterier, men over tid vil du få en matt overflate som er vanskelig å holde ren og pen.

- På mitt eget laminatgulv foretrekker jeg støvsuging, flekkfjerning ved behov og microfibermopp som er fuktet kun med vann. Bytt med ren mopp til slutt. Bruk eventuelt et mildt vaskemiddel.


- Har du derimot ubehandlet tregulv, må du faktisk bruke ren grønnsåpe innimellom for å mette materialet. Følg alltid instruksen som fulgte med gulvet.

 

Les også: Vond lukt senker verdien på boligen din!

 

Vurderer du å selge boligen eller hytta?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget. 

DNB Eiendom legger ut for alt inntil boligen eventuelt legges ut for salg. Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss oppdraget tidlig.

Bestill en eiendomsmegler her og nå!

 

 

Les også: 7 av 10 nordmenn foretrekker dette gulvet på kjøkkenet