Gå til innhold

Hvordan setter eiendomsmegler riktig prisantydning på din bolig?

Kristin O. Iversen, 15.3.2019 Foto: Stig B. Fiksdal
For en eiendomsmegler er det viktig å treffe best mulig med prisantydningen, sier Kristine Grønn i DNB Eiendom.

 

Ofte er det slik at våre kunder, boligselgerne, ønsker seg en høyest mulig verdivurdering, sier Kristine Grønn.Hun er en av landets mestselgende eiendomsmeglere med lang erfaring med å vurdere markedsverdi på boliger.  

- En annonsert pris skal jo være en pris boligselger er villig til å akseptere og alle ønsker mest mulig for egen bolig. Samtidig forstår de at prisen må gjenspeile det folk er villige til å gi, for å unngå tomme visninger.

Går vi for høyt ut kommer ingen på visning, går vi for lavt ut beskyldes vi for lokkeprising.

I dagens marked, med stor konkurranse og mange boliger ute til salgs, er det ekstra krevende å sette riktig pris. Kjøperne har mye å velge i, og velger raskt bort en "for dyr" bolig. 

 

Hvordan finne riktig prisantydning på boligen?

Til syvende og sist vil det jo være boligkjøperne som bestemmer hvilken pris det er mulig å få, sier Grønn som holder til på DNB Eiendoms Ullevålkontor i Oslo.

Boligmarkedet er jo et fritt marked her i Norge, og prisene styres av tilbud og etterspørsel. Prisen må derfor oppfattes som attraktiv av kjøperne som er i markedet.

Vi legger mye tid ned i arbeidet med å komme fram til riktig prisantydning

 Når du legger boligen din ut for salg, konkurrerer den med alle de andre boligene i samme prissjiktet på samme sted.

-Er prisen for høy i forhold til konkurrentene blir du valgt vekk når kjøperne bestemmer seg for hvilke visninger de vil prioritere, forklarer Grønn.

 

En gate på Frogner i Oslo, Norges dyreste boligområde

Boligmarkedet styres av tilbud og etterspørsel, sier Kristine Grønn. Derfor vil du  alltid få mest for en bolig der alle vil bo, men "ingen vil selge", som her på Frogner i Oslo. (foto: Kristin O. Iversen)

 

Boligkjøperne lar seg ikke lure av for lav prisantydning

Boligkjøperne følger markedet de ønsker å bosette seg i tett og lar seg ikke lure. De finner fort ut hva boliger går for. Prisantydningen må derfor gjenspeile både det vi mener boligen er verdt, og det vi mener markedet er villige til å betale. Ulike ting kan dra opp og ned.

- For å komme fram til riktig sum så må vi meglere gjøre en grundig og individuell vurdering av hver enkelt bolig, sier hun.

Riktig pris er til syvende og sist det folk er villige til å betale. Kunnskap om kjøperne blir dermed viktig.

En megler som har holdt på en stund, kjenner kjøperne i eget lokalmarked godt. Vi møter dem jo daglig på visninger, i telefonen og på nett, sier den erfarne megleren.

- Vi vet omtrent hva de er villige til å gi for forskjellige boliger, hva som er attraktivt og hva som ikke er så viktig.

 

Visning

Hvis prisen er satt riktig kommer det reelle kjøpere, folk som har råd til en bolig til den prisantydningen du har satt. Det er dem vi ønsker skal komme, sier Grønn. (Foto: Istock) 

 

Eiendomsmegler må alltid se på boligen for å få et riktig inntrykk

Vi tar alltid en gjennomgang av boligen sammen med eieren først for å få en opplevelse av boligen og få all relevant informasjon som boligeier sitter på, sier Grønn. 

- Alt vi vet markedet etterspør og vektlegger tar vi hensyn til.

Under gjennomgangen legger vi blant annet vekt på å spørre om teknisk standard, se på romløsninger,  utseende, utviklingspotensial, samt beliggenhet i forhold til sol, utsikt, innsyn og tilkomstmuligheter. Tilbud i nærområdet er også viktig. 

 For å sette pris er det viktig både å sjekke boligen og området den ligger ved selvsyn

Andre ting vi spør om er når de selv kjøpte boligen, hva de kjøpte for, om de kjøpte i det åpne markedet og hva har de gjort med boligen i mellomtiden. Vi gir også råd om hvilke forbedringer som kan gjøres før boligfotografering og visning.

 

Garantert Solgt med DNB Eiendom - selger vi ikke innen seks måneder, betaler du ikke

For å få til et godt salg - som vi garanterer - så er det viktig både å sette riktig markedspris og synliggjøre boligen for alle aktive, og passive, boligkjøpere der ute, sier eiendomsmegler Kristine Grønn.

 

Sjekker hva tilsvarende boliger er solgt for

I tillegg sjekker vi alltid hva alle de forskjellige boligene i samme nærområde er solgt for, sier Grønn. - Vi meglere har tilgang til et verktøy som gir oss full informasjon og bilder av alle boligene som er solgt i nabolaget den siste tiden, før det blir lagt ut offentlig.

Vi sjekker prisantydning, utseende, salgspris og salgstid på tilsvarende solgte boliger  

-  Vi gjennomgår i tillegg takstmannens rapport for å få kunnskap om boligens tekniske tilstand og trekker fra eller legger til på prisen i forhold til opplysninger der.

Alt dette blir så vektet opp mot den lokalkunnskap vi har om boligmarkedet i det tidspunktet boligen skal selges.

 

Treffer aldri 100 % med verdivurderingen

Vi legger altså mye arbeid i å komme fram til en så riktig prisantydning som mulig, sier toppmegleren. - Men i et marked som er så styrt av etterspørsel og tilfeldigheter med hensyn til hvilke andre boliger som selges samtidig eller ikke, er det nær umulig å treffe 100 prosent. 

Er det kraftig vekst eller fall i boligmarkedet er det mer krevende å treffe

Alt i alt har vi ganske god treffsikkerhet, sier Grønn. Det ser vi på besøk på visningene, og at det meste går rundt prisantydning.  

-Vi i DNB Eiendom selger jo flest boliger her i landet og har dermed en stor erfaringsbase å trekke på. Det kommer både kjøpere og selgere til gode, avslutter hun.

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg, og garanterer at boligen er solgt innen seks måneder. Hvis ikke skal du ikke betale. 

Kontakt en eiendomsmegler her  

 

 

 

 

Kilde: DNB Eiendom © DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis