Gå til innhold

Kjøpe eller selge bolig først?

Tekst: Øivind Skorve, 15.10. 2020, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB, Istock, NTB/Scanpix
De aller fleste velger å kjøpe ny bolig før de selger sin gamle. Hvorfor er det sånn?

- Med så stort press som det er i boligmarkedet flere steder i landet nå, tror jeg det viktigste for mange er å få sikret seg en ny bolig før de gir slipp på den gamle, sier André Øren, Kjedesjef i DNB Eiendom.

I Oslo var gjennomsnittlig salgstid nede i 23 dager i september, mens boligene i Bergen i snitt ble solgt etter 34 dager. Landsnittet lå på 48 dager.

Det er et helt vanvittig tempo i markedet nå, spesielt på det sentrale Østlandet

- Det er et helt vanvittig tempo i markedet nå, spesielt på det sentrale Østlandet. Jeg har aldri opplevd maken i mine snart 20 år i bransjen.

Øren peker på at vi har fått en situasjon i storbyene hvor etterspørselen er høyere enn tilbudet. Det gjelder også i randsonene, spesielt rundt Oslo.

- I et slikt marked er min klare anbefaling å kjøpe ny bolig før du selger din gamle.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en lokalkjent eiendomsmegler her

 

Tøff konkurranse om drømmeboligen

Ifølge DNB Eiendoms egne tall er det akkurat det de aller fleste boligselgere i Norge velger å gjøre, nærmere bestemt åtte av 10. Slik har det faktisk vært lenge, men ikke overalt i landet.

- I dag ligger usikkerheten først og fremst i hvor lang tid det tar å finne sin nye drømmebolig, ikke om du får solgt din gamle. På de mest attraktive boligene er det tøff konkurranse og mange må ut i flere budrunder før de får tilslag på drømmeboligen. Det gjelder alle boligtyper og prisklasser, sier Øren.

I dag ligger usikkerheten først og fremst i hvor lang tid det tar å finne sin nye drømmebolig, ikke om du får solgt din gamle

Selv om mange har fullt fokus på å finne sin nye bolig, betyr ikke det at du ikke kan begynne å forberede salget av din gamle bolig samtidig.

- I DNB Eiendom har vi et glimrende produkt som heter «Forspranget». Da kan du kostnadsfritt starte prosessen med å klargjøre din gamle bolig for salg mens du ser etter ny bolig. Når du har kjøpt, kan du bare trykke «salgsknappen» så er den gamle boligen din ute i markedet i løpet av kort tid.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

 

Noen steder tar det lengre tid å selge bolig

Selv om de fleste storbyene kan vise til rekordsalg av boliger de siste månedene, selges ikke boligene like raskt over alt. I Stavanger og Kristiansand tar det vesentlig lengre tid å få solgt enn i de andre storbyene. I september var gjennomsnittlig salgstid her 70 dager.

 

Stavanger by

I Stavanger og Kristiansand er det flere som velger å selge før de kjøper ny bolig enn ellers i landet.

 

- Boligmarkedet i Stavanger og Kristiansand skiller seg ut ved at tilbudet er større enn etterspørselen og derfor er det også flere som velger å selge før de kjøper ny bolig. Vi ser også noe av det samme mønsteret enkelte steder i Nord-Norge, sier Øren.

 

Fordeler og ulemper

- I et slikt marked kan det for enkelte være fornuftig å selge først, så man vet eksakt hva man har å bruke på en ny bolig. Utfordringen er at man ikke vet hvor lang tid det tar å få kjøpt ny bolig, og kanskje må man ut i leiemarkedet på ubestemt tid mens utgiftene løper.

Det er bra fart i boligmarkedet i Stavanger og i september ble det solgt 18,6 prosent flere boliger enn samme måned i fjor

Øren minner samtidig om at tiden det tar å selge bolig kommer veldig an på hvor attraktiv boligen din er og hva slags pris du går ut med.

- Det er bra fart i boligmarkedet i Stavanger og i september ble det solgt 18,6 prosent flere boliger enn samme måned i fjor. Også her er det mange boliger som blir solgt etter første visning.

 

Stylet stue

En god presentasjon av boligen og riktig pris er ekstra viktig når kjøperne har mye å velge mellom, som i Stavanger. (Foto: Intro Interiørdesign/Johnny Abrahamsen)

 

- Konferer med megleren din hvis du er usikker. Det er ofte mange enkle grep som kan gjøre boligen din mer attraktiv før salg, samtidig er riktig prising helt avgjørende for interessen, sier Øren.

 

Les også: Øk verdien på boligen din med enkle grep

 

Rekordlav rente

Boligprisene i Norge er nå 5,8 prosent høyere enn for et år siden, og den viktigste driveren i boligmarkedet er den rekordlave renten.

- Det er jo tilnærmet «gratis» å låne penger og nordmenn anser boligen som et sikkert sted å plassere pengene sine, enten de kjøper seg opp i markedet, pusser opp sin eksisterende bolig eller kjøper seg hytte.

Det er jo tilnærmet «gratis» å låne penger og nordmenn anser boligen som et sikkert sted å plassere pengene sine

- Denne effekten forsterkes ytterligere som følge av corona, ved at forbruket i økende grad styres mot bolig heller enn kostbare sydenferier og utenlandsreiser. Det taler for rekordhøy aktivitet i boligmarkedet i tiden fremover, sier Øren.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en lokalkjent eiendomsmegler her

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis