Gå til innhold

Når lønner det seg å selge bolig?

Av Kristin O. Iversen, 29.11.2018 Foto: Stig B. Fiksdal/Inviso


Nå når det lakker mot jul er det normalt mer stille i boligmarkedet, sier Oslo-sjef Pål Melbye i DNB Eiendom

Historisk sett er det jo slik at boligprisene i snitt øker mest på begynnelsen av året, så får vi en liten pause i juli, før det braker løs i august igjen. Så roer det seg sakte og sikkert utover høsten mot jul.

- Når det er sagt avhenger prisvekst alltid av to ting: Antallet boliger til salgs i et lokalt marked og antallet boligkjøpere på jakt i det samme markedet. 

 

Salgsjef Pål Melbye i DNB Eiendom forteller om når på året det lønner seg å selge

Salgssjefen i DNB Eiendom forteller at 2016 var et utypisk år med vill vekst. Så kom 2017 som var unormalt tregt og hvor vi fikk prisfall. 2018 har vært mer normalt  (Foto: Inviso) 

 

At det generelt er roligere i markedet betyr ikke at du vil få en lavere pris. Tvert i mot. Det kan være smart å gå motstrøms, å legge ut boligen for salg når konkurrentene dine sitter på gjerdet.

- Satt på spissen er det smartere å være den som har den eneste treromsen til salgs i byen i jula, selv om kjøperne er færre.

Det er alltid noen som trenger et sted å bo!

 

Når mange selger på en gang faller prisene

I Norge som helhet er det normalt færre boliger til salgs på begynnelsen av året hvert år, det er derfor vi ofte opplever prisvekst i januar. For kjøpermassen er relativt stabil over tid: Til enhver tid er omtrent 2 av 10 nordmenn på boligjakt, sier Melbye. 

Ettersom kjøperne utgjør et relativt stabilt antall over tid, er det tilbudet som påvirker prisene mest. Når det er få boliger til salgs øker prisene, når det er mange til salgs går prisene ned. Rett og slett fordi kampen om de fine boligene da uteblir.

Når det legges masse boliger i markedet, minsker prispresset.

I 2016 var for eksempel tilbudet av boliger lavt i Oslo, "alle" gikk på de samme visningene, og et voldsomt prispress oppsto. Men i mars/april året etter skiftet det. Det flommet plutselig boliger ut på markedet og situasjonen snudde raskt. Plutselig kunne boligkjøperne velge og vrake, sier Melbye. 

Andre steder i landet er situasjonen helt annerledes. I Stavanger har det gått litt opp igjen etter flere år med prisfall.  Nå ser vi tendenser til at det begynner å gå opp i Rogaland, og det kan forsterke seg fort. Fordi når prisene stiger tenker kjøperne at de må skynde seg før prisene stiger for mye. 

- Dermed bidrar de selv til at det stiger raskere og mer.

 

Boligmarkedet påvirkes av økonomiske forhold

- Mønsteret i prisutviklingen har altså historisk vært at veksten normalt har vært høyere på begynnelsen av året fordi det har vært færre boliger til salgs, sier Melbye.

Så har prisene gjerne flatet ut når vårslippet av boliger har kommet rundt påsketider, før de gjør et lite byks opp igjen rundt august da mange er på boligjakt. 

Det normale er prisvekst i januar og utover våren, så dabber det av etter sommeren.

Det normale har også vært at prisene har sunket litt igjen mot slutten av året da folk heller gleder seg til jul enn å tenke på boligkjøp, sier Melbye.

 

Boligprisutviklingen de siste årene i Norge: 

Boligprisutvikling i Norge til og med november 2018

Figuren viser prisutvikling på boliger i Norge de siste åtte årene fram til og med oktober 2018. Det normale er stigning i begynnelsen av året og fall på slutten, prisene i høst har således holdt seg høyere enn ventet. (Tall: Eiendom Norge)

 

Lønner det seg å selge tidlig på året da?

Omtrent 9 av 10 boligselgere i Norge er også boligkjøpere, påpeker Melbye. Samtidig vet vi at de fleste selger og kjøper i samme marked til omtrent samme tid: Da spiller det egentlig ikke så stor rolle om prisene stiger akkurat da.

Skal du imidlertid selge i et marked der prisene faller, stiller det seg annerledes sier han.

Så lenge du kjøper og selger i samme marked spiller egentlig ikke prisutviklingen så stor rolle.

- I et fallende marked du måtte påregne lenger tid på å få solgt, og du må også belage deg på å justere ned prisen underveis. Våre eiendomsmeglere følger markedet hele tiden og kan sette en realistisk verdivurdering for deg.

I et slikt marked vil flere velge å selge først, før de kjøper noe nytt.

 

Les også: Våre beste tips til deg som skal kjøpe bolig

 

Å selge en enebolig er noe helt annet enn å selge en liten toroms 

Hvilke råd vi vil gi vedrørende salgstidspunkt vil også avhenge av hvilken type bolig du skal selge, fortsetter salgsjefen.

– En flott beliggende enebolig med stor pent opparbeidet hage vil vi som regel anbefale å selge når hagen står i full flor, sier han. Folk kjøper jo mer enn interiør når de kjøper bolig, uterommet er også viktig.

Norge består av mange lokale boligmarkeder hvor svarene vil variere. 

-Små leiligheter på sin side går som regel greit unna uavhengig av tid på året, men skal du selge i en universitetsby med mange studenter for eksempel, kan det lønne seg å legge den ut når du vet nye studenter strømmer inn i byen.  

Skal du derimot kjøpe en liten leilighet kan det lønne seg å slå til før studentene kommer, sier han. Jo flere kjøpere, jo høyere konkurranse i budrunden!

 

Stavanger I Stavanger har prisene falt de siste årene.  Helt motsatt av Oslo der prisene har holdt seg godt gjennom både finans- og oljekrise. Hovedsaklig fordi arbeidsmarkedet i byen har vært godt (Foto: Istock) 

 

Lokalkunnskap er viktig ved boligsalg

Nettopp fordi hvert marked er forskjellig, vil jeg råde deg å høre med en lokal eiendomsmegler om disse tingene når du vurderer å kjøpe eller selge, sier Melbye.

– Gode råd koster ingenting, men kan gi deg verdifull innsikt om det markedet lokale meglere kjenner ut og inn.

Mitt beste råd er: Forhør deg med en lokal eiendomsmegler!

Hadde du for eksempel tatt en telefon til en av våre meglere så kunne vi enkelt gått inn i vårt boligkjøperregisterog sett hvor mange som var på jakt der du skal selge. Det gir en god indikasjon.

-I tillegg møter jo lokale meglere ofte de samme folkene på visninger i området, og vet hva folk er på jakt etter. De vet også når på året eneboligskjøperne rører på seg, eller når studentene normalt kommer til byen.

 

Det kan være smart å forberede salget i god tid 

Vil du vite hva du kan gjøre med boligen din for å sikre et godt salg?

Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss et salgsoppdrag tidlig. Vi kommer gjerne inn allerede før du begynner jakten på din nye bolig, så vi kan fungere som en sparringspartner underveis. Vi legger ut for alle kostnader inntil boligen er ute i markedet.

Kontakt en eiendomsmegler her!

 

 

Les også:

Hvordan spå boligprisene framover?

Derfor kan det lønne seg å kjøpe bolig på sommeren

 

 

Kilde: Eiendom Norge, statistikk per 4.1.2017 / DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis