Boligmarkedet

-At boligselger holder visning selv er ikke noe jeg anbefaler

Tekst: Kristin Iversen, 15.1.2018, Foto: Stig Fiksdal/DNB, NTB/Scanpix

Det blir det stadig mer vanlig at folk ber om å få komme på en privatvisning utenom den ordinære visningen. Da tar ofte selger selv visningen. – Noen ganger er det nødvendig, men det er ikke tilrådelig, sier André Øren i DNB Eiendom.

Ofte er det jo uerfarne visningsassistenter med minimal forberedelse som stiller uansett, er det ikke?

- Jo, men det kan faktisk være bedre tross alt, sier Øren. Det er nemlig en del ting som taler i mot at boligselger holder visning selv.

Hvis selger må bør han eller hun i alle fall forberede seg godt og tenke gjennom en del ting.

 

Et boligsalg preges alltid av mye følelser

Når folk snakker om kjøp og salg av bolig glemmer de ofte hvor mye følelser som er involvert, sier Andre Øren. - Både boligkjøper og boligselger styres i stor grad av følelser. 

Det er jo gjerne en av de største økonomiske transaksjonene de begge skal gjøre i sitt liv. Mye penger står på spill, og derfor er nervene litt mer frynsete enn de pleier hos begge parter. I tillegg er jo hjemmet vårt gjerne en stor del av oss selv.

Som selger klarer du ikke være uberørt når folk går rundt i boligen din og kritiserer alt fra interiør til utsikt

Nettopp følelsene gjør at pengene ikke er alt i en slik handel. En selger kan være opptatt av å overlate sitt «personlige rede» til en person han eller hun liker.

– Vi har flere eksempler på budrunder der selger aksepterer et lavere bud fordi de har klare ønsker til hvem de vil at skal kjøpe boligen, sier han.

Og er det bare én frekk budgiver kan han velge og ikke selge i det hele tatt.

Å gå rundt på en privatvisning og snakke ned boligen i håp om å få den billigere, er altså ikke noe sjakktrekk. Og hvis du som selger er svak for kritikk bør du i alle fall ikke holde visningen selv, mener Øren.

-Jeg ville anbefalt å la noen andre ta visningen. Har ikke megler mulighet, spør en god venn!

 

Les også: Kan boligselger avslå høyeste bud?

 

 

VISNING: Andrè Øren, salgsdirektør i DNB Eiendom, mener at det er bedre at selger, eller en venn av selger, viser frem boligen enn at interesserte kjøpere ikke får sett boligen i det hele tatt. Foto: Stig B. Fiksdal/DNB.

 

Som boligkjøper er du alltid litt redd for å kjøpe katta i sekken

Heller ikke boligkjøper vil klare å være rasjonell når han eller hun skal ut og bruke noen millioner på et sted å bo, sier Øren. – De fleste har laget fine regler for seg selv ut fra ting de har hørt eller tenkt ut på forhånd. Så kommer de til en skikkelig fin leilighet som de føler de bare MÅ ha, og alle forholdregler glemmes.

Samtidig er det jo viktig ikke å underslå følelsene, minner Øren om.

Når du skal kjøpe deg et sted der du skal bo, kanskje i mange år, så skal det kjennes riktig.

Jo mer du føler på atmosfæren i en bolig, jo mer kan fornemmelsen av å være på riktig eller feil sted dukke opp.

Så om du er på en visning, og du føler at det er noe du ikke ser, noe som ikke sies. - Vil du da være like komfortabel med å gjøre undersøkelser, åpne sikringskap, titte ned i sluk, spørre om alt du lurer på til en tydelig stolt eier?

 

Det kan føles litt kleint å sjekke sluket på badet mens boligeier står og ser på. (Foto: boligreisen.no)

 

Vår erfaring er at når selger er til stede på visning, så har visningsdeltagerne lettere for å binde seg. Av ren høflighet kan de utvise interesse, så sier de til oss etterpå at «alt var feil» med boligen.

 

Boligkjøper vil gjerne forholde seg til en nøytral part

Før en visning ber gjerne megler selgeren om å fjerne personlige eiendeler, dette er fordi det er en bolig som skal selges, ikke en annens hjem. – Svært få mennesker ønsker å overta andres personlighet og smak.

Boligen bør derfor fremstå så nøytral som mulig i boligfoto og på visning. På samme måte skal en eiendomsmegler fungere.

 

Boligen bør fremstå som så nøytral som mulig på visning. (Foto: NTB)

 

Hvis kjemien med en privat selger slår helt feil, kan nemlig inntrykket feste seg ved boligen også. Kjøper kan tenke at «jeg gidder ikke putte penger i lomma på den tullingen i alle fall» og heller velge en annen bolig.

Kritikk blir fort personlig hvis den gis til eier av boligen

– Megler eller visningsassistent skal nøytralisere dette forholdet. En eiendomsmegler som opptrer profesjonelt vil i mindre grad påvirke kjøperne negativt, mener Øren.

Selvsagt finnes unntak, dette er ikke svart/hvitt. – Kjøper kan også føle på et ønske å ta over en bolig fordi det er god atmosfære, kanskje fordi selger er veldig sympatisk, sier han.

 

GÅ NØYE GJENNOM BOLIGEN PÅ VISNING: Boligkjøpere har undersøkelsesplikt på visning. Du mister rettigheter i en reklamasjonssak hvis du var slurvete med å se på eiendommen da du var på visningen. 

 

Noen ganger må du holde visning selv – hva skal du tenke på?

Selv om Andrè Øren anbefaler at megler er til stede på alle visninger, så skjer det selvsagt at selger må ta visningen selv. Da mener han det er viktig at boligselger har boligens beskaffenhet godt i kroppen.

– Da må du være godt kjent med salgsargumentene, hva som gjør at boligen skiller seg positivt fra andre boliger til salgs i nabolaget. Du må også være godt kjent tilstanden og hva takstmann eventuelt har pekt på.

En privatperson må aldri utgi seg for å være en profesjonell megler, vær ærlig på hvem du er!

Som privatperson bør du konsentrere deg om å snakke om boligens beste sider, samtidig som du er sannferdig. Å juge eller unnlate å fortelle om negative ting vil slå tilbake.

– En ærlig og sannferdig presentasjon av boligen bygger tillit og trygghet. Klarer du ikke å inngi tillit vil du ikke få til noe salg, mener han. Boligkjøp er tross alt en av de største investeringene kjøper skal gjøre i livet da er tillit vesentlig.

 

Les også: Du bør unngå å slå til på forsøk om kupping!

 

Mange privatvisninger ender i konflikt i etterkant

– En privatvisning kan fungere helt greit, men det er noen fallgruver man skal være klar over, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til TV2.​

 

Carl O. Geving

Bildet: Carl O. Geving, leder av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF)  Foto: NEF

 

NEF erfarer at boligsalg hyppigere ender i konflikt etter privatvisninger uten en megler til stede. Geving råder derfor privatpersoner som skal holde privatvisning om å sette seg godt inn i opplysningsplikten.​

Selgers opplysningsplikt kan deles inn i to – både plikt til å gi relevante opplysninger om eiendommen og en plikt til å gi riktige opplysninger om eiendommen. Selger må forstå hva det vil si å selge en bolig «som den er» etter avhendingsloven.

– Ved en privatvisning må du derfor ha satt deg godt inn i alle dokumenter, slik at du kan svare godt på spørsmål. Spesielt viktig er boligens tilstandsrapport og alt med liten skrift, sier Geving.

Den største årsaken til misforståelser anser han likevel å være hva som følger boligen av løsøre og tilbehør.

 

Les også om privatvisning på TV2.no