Skal du kjøpe ny bolig?

Hva med å tenke helt nytt?

Dette er fordelene med å kjøpe helt ny bolig

Det er noe med oss mennesker når det gjelder det som er helt nytt. Fra enkle gleder som å være den første som lager spor i urørt snø, forsiktig ta av folien på mobiltelefon du akkurat har kjøpt, til duften du kjenner når du setter deg inn i en ny bil. Eller enda bedre - følelsen du får når du overtar en splitter ny bolig.

Ikke et vondt ord om gamle ærverdige sveitservillaer og store leiligheter med stukkatur og god takhøyde. Men selv om disse gir deg mye atmosfære, sjel og historie på kjøpet, er ulempen at det ofte påløper store vedlikeholds- og oppgraderingskostnader. Det kan slite både på humør, forhold, tid, krefter og lommebok.

For i tillegg til den gode opplevelsen av å være først, er det flere fordeler som følger med på kjøpet når du investerer i en helt ny bolig.

Ny bolig er enkelt

Du kan flytte rett inn. Alle overflater er nye, moderne, rene og glatte - og siden du har fått være med på å velge farger, materialvalg, innredning, design og planløsninger, har du fått det akkurat slik du vil ha det.

Du trenger ikke å tenke på oppussing på mange år. I en brukt bolig blir dette fort til et evigvarende prosjekt, og mange blir ikke engang ferdige før de flytter ut igjen - enten fordi de har blitt lei av huset eller hverandre. Eller begge deler. Det er heller ingen nybygg som har hager som ser ut som villnis, hvilket gjør at gressklipping og hagearbeid går som en lek.

Som en ekstra bonus er det i de fleste nye leilighetsbygg er det heis fra garasjen i kjelleren til etasjen der du bor. I tillegg har de som regel livsløpsstandard med blant annet trinnfri atkomst, privat uteplass og bad med vaskemuligheter.

Ny bolig er trygt

De følger nemlig nye byggestandarder og forskriftskrav om våtrom, teknisk anlegg, brannsikring, materialer og miljø.

I henhold til Bustadoppføringslova har du en garanti på fem prosent av kjøpesummen i fem år etter overtagelse hvis det oppstår feil eller mangler ved en ny bolig. Du har også en reklamasjonsrett på fem år. Dette gir deg et mye sterkere rettsvern enn om du kjøper en brukt bolig.

Ny bolig har lave kostnader

Allerede før du flytter inn får du den første fordelen: Når du kjøper helt ny bolig betaler du kun 2,5 prosent av tomteverdien i dokumentavgift, og ikke av hele kjøpesummen som du gjør når du kjøper brukt bolig. Prisen på en ny bolig er som regel fast, mens du med en brukt bolig ikke vet hva boligen koster før siste bud er gitt.

Nye boliger har lavere driftsutgifter, og takket være bedre vinduer og isolasjon vil du bruke mindre penger på oppvarming og elektrisitet. Det gjør at du ikke behøver å bekymre deg for kalde vintre og høye strømpriser. Du får dessuten balansert ventilasjon med varmegjenvinning, som er bra for inneklimaet.

Ny bolig gir deg mer fritid

Det kanskje aller beste med ny bolig er at behovet for vedlikehold ute og inne vil være minimalt i flere år fremover.

Det blir derfor få eller ingen uforutsette utgifter fordi du plutselig må totalrenovere boligen på grunn av lekkasje i et gammelt vannrør. Det gir deg også mer fritid til å ikke rydde hagen, ikke pusse opp kjøkkenet, ikke oppgradere badet eller ikke fjerne fukt fra kjelleren.

Er du på jakt etter en splitter ny bolig? Her hos DNB Eiendom finner du mange spennende prosjekter til salgs. Hvis du har flere spørsmål om ny bolig er du alltid velkommen til å ta kontakt med din lokale eiendomsmegler.

Krydderhagen

Selveierleiligheter i en ny og moderne hageby.

Til prosjektsiden

Vi tilrettelegger for en trygg og smittefri bolighandel. Les mer om våre tiltak her.