Gjør det selv

Slik velger du riktig underlag til oppkjørselen

Publisert: 20.08.15 Tekst: Øivind Skorve

Har du planer om å lage ny oppkjørsel? Dette bør du tenke på før du velger underlag.

MERK: DENNE ARTIKKELEN ER MER EN ETT ÅR GAMMEL, NOE AV INFORMASJONEN KAN VÆRE UTDATERT.

 

– Mange er naturlig nok opptatt av det estetiske, men det første du bør tenke på er om oppkjørselen først og fremst skal brukes til kjøreareal eller om den skal fungere mer som oppholdssone med begrenset belastning, sier Jøl Arne Suggelia, distriktssjef i NCC Roads.  

 

Hva du skal bruke veien eller oppkjørselen til avgjør mye

Bruken legger visse føringer på hvilket dekke som er mest hensiktsmessig. Hvis den hovedsakelig skal brukes som kjøreareal, mener han asfalt er et godt valg.

– Det er tilnærmet vedlikeholdsfritt, og det er enkelt å oppgradere. Du legger bare på et tynt lag ny asfalt oppå det gamle. For et slitesterkt alternativ, kan du også velge betong, men det er en del dyrere enn asfalt.

Flott oppkjørsel
Asfalt er tilnærmet vedlikeholdsfritt og enkelt å oppgradere.

 

Oppkjørselen er en viktig del av uterommet

I følge Suggelia er det mange norske huseiere som ønsker å fornye gamle oppkjørsler eller anlegge nye.

– Vi hadde veldig stor pågang i fjor sommer. Det har vært litt roligere i år, men generelt er nordmenn opptatt av uterommet, og oppkjørselen er intet unntak. Det er en viktig del av førsteinntrykket til boligen og eiendommen.

– Hvilke løsninger er mest populære?

– Det mest vanlige er asfalt, betong eller ulike typer belegningsstein. Det vi ser er at flere for eksempel velger et rødt asfaltdekke, likt det som benyttes i sykkelfelt. Da får oppkjørselen et mer estetisk særpreg enn hvis du legger vanlig svart asfalt. 

Det mest vanlige er asfalt, betong eller ulike typer belegningsstein 

- Du får også betong med ulike typer overflater. Disse spesialløsningene ligger riktignok en del høyere i pris enn standardløsningene, men de er veldig dekorative.

Hellelagt oppkjørsel
Belegningsstein er dekorativt, men koster mer enn asfalt.

 

Med eller uten varmekabler?

Om vinteren kan snø og is i oppkjørselen være en utfordring for mange huseiere, særlig hvis boligen ligger i skrånende terreng.

– Er det mange som ønsker varmekabler i oppkjørselen?

– Det varierer veldig avhengig hvor i landet folk bor. I områder hvor det er kalde vintre med mye snø og is, er det flere som velger dette enn i mer snøfattige områder av landet.

- Men det er jo også et kostnadsspørsmål og et miljøspørsmål med tanke på forbruk. Det er mest vanlig i proffmarkedet.
 
– Hva kan man gjøre selv og hva må man ha profesjonelle til å gjøre?

– Det kommer veldig an på utgangspunktet. Jeg vil uansett anbefale å ta kontakt med fagfolk for en befaring før du setter i gang. Da får du en god pekepinn på hva du kan gjøre selv og hva du bør sette bort. Det er blant annet viktig  å rette av underlaget skikkelig slik at regnvann renner bort og ikke blir liggende, noe som kan skade underlaget. 

Det er  viktig  å rette av underlaget skikkelig slik at regnvann renner bort og ikke blir liggende

 

Bruk fagfolk når du legger asfalt

Ta kontakt med fagfolk før du setter i gang, noe arbeid er best å overlate til profesjonelle.

 

Dette bør du vite om ulike typer underlag


BELEGNINGSSTEIN

Vedlikeholdsbehov: Lite

Pris: middels


Middels vedlikehold, som blant annet fjerning av gress mellom steinene. Tunge kjøretøy kan gi belastningsskader over tid, og steinene kan bli skadet av salt i luften. Prismessig ligger belegningsstein midt på treet.

 

BROSTEIN

Vedlikeholdsbehov: Lite
Pris: Høy
Tilnærmet vedlikeholdsfritt, lang holdbarhet og veldig dekorativt. Brostein er relativt kostbart sammenliknet med andre alternativer. Tåler salt.

 

ASFALT

Vedlikeholdsbehov: Lite

Pris: Middels

Asfalt er vedlikeholdsfritt, du trenger kun å spyle den en gang i blant. Lang holdbarhet og enkelt å fornye. Tåler salt. Vanlig asfalt er relativt billig.

 

GRUS

Vedlikeholdsbehov: Høyt
Pris: lav
Kan ofte medføre en del vedlikehold hvis underlaget er ”løst” som følge av store nedbørsmengder. Du må påregne etterfylling av grus. Dette er det billigste alternativet, og du har et godt utgangspunkt hvis skal legge asfalt, betong eller belegningsstein.

 

BETONG

Vedlikeholdsbehov: Lite

Pris: Middels/Høy

Betong er slitesterkt, vedlikeholdsfritt og har lang holdbarhet. Noe dyrere enn asfalt. Tåler salt.