Gjør det selv

Godt inneklima starter ute

Tekst: Anne Wennerød Foto: iStock

Dersom et godt inneklima og mer miljøvennlig rengjøring er målet, bør du tenke på hva du drasser med deg inn i huset – både av rusk, rask og miljøgifter.

Hvis du er bevisst på å trekke med deg minst mulig sand, søle og annen skitt fra utsiden av huset, er du et stykke på vei, ifølge fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund, Kai Gustavsen:

– Du bør begynne med å holde området utenfor inngangsdøra renest mulig. Det betyr at det er lurt å koste og spyle regelmessig utendørs. Det er også en god idé å ha avskrapningsmatte å tørke av seg på utenfor døra. Det som sitter under skoene sliter veldig på overflatebehandlingen, som igjen kan inneholde kjemiske partikler som spres i romlufta og går utover inneklimaet. Og innendørs bør du bruke innesko eller tøfler.

Hvilke løsninger du velger i entréen spiller også en rolle.

– Innenfor døren vil jeg anbefale en fuktabsorberende matte. Det er også smart å ha hyller som får skotøyet opp fra gulvet. Da blir det lettere å holde gulvet rent, sier Gustavsen. 

Og når det kommer til selve rengjøringen har han også gode råd å gi.

– En god støvsuger med HEPA-filter eller sentralstøvsuger er gull verdt. Det hindrer spredning av støv fra støvsugeren. På gulvet bør du veksle mellom støvsuging og tørrmopping med mikrofiberklut. Fuktig mikrofiberklut trengs bare på flekker og i baderom. Og glem ikke å bruke støvsugeren på andre flater enn gulvet, som på liggende panel, oppå og bak bøkene, på hyller og skap. 

Mikrofiberklut
Å bruke mikrofiberkluter er det beste for inneklimaet ditt, for da kan bruken av vaskemidler minimeres. (Foto: ifi.no)

En annen og viktig side av sunn og miljøvennlig rengjøring er hva du bruker av rengjøringsmidler. Det er bare nødvendig på gjenstridige flekker, for mikrofiberkluter løser opp fett akkurat som såpe, ifølge Naturvernforbundet. De kan også opplyse om at man ikke må bruke tøymykner på disse klutene, for da vasker de dårligere etterpå. 


Her er flere nyttige tips hentet fra naturvernforbundet.no: 

  • Til daglig rengjøring kommer du langt med miljømerket håndoppvaskmiddel, grønnsåpe og stålull.

  • Unngå i størst mulig grad spesialmidler som metallrens, teppespray og stekeovnsrens. 

  • Unngå klor, bruk heller vaskemidler med hydrogenperoksid til desinfisering.

  • Bruk sitronsyre eller eddik, og påfølgende skylling med rent vann, til avkalkning av porselen og fliser.