Gjør det selv

Hvordan få bort inngrodd lukt?

Av Kristin O. Iversen, 13.5.2019 Foto: Istock/egne

Ingenting setter en mer effektiv stopper for et boligsalg enn vond lukt, sier eiendomsmegler Vegar Einang i DNB Eiendom. Les hvordan du kan fjerne inngrodd røyklukt og annen stank.

Se for deg at du går på visning etter visning på jakt etter drømmeboligen. Så finner du den endelig, men den stinker!

De som har bodd der har tydeligvis røyket inne i årevis, i tillegg til å lage mat uten god trekk. 

Allerede etter to minutter sitter lukta i klærne dine, hva velger du å gjøre?

Skal du selge boligen din? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her. 

 

Eiendomsmegler Vegar Einang i DNB Eiendom

På et salg jeg hadde nylig insisterte boligeier på å være til stede på visningen, røykende. Da snudde barnefamiliene i døra, sier eiendomsmegler Vegar Einang.

 

Hvor mye trekker vond lukt ned på verdivurderingen?

Mange snur i døra på visning når boligen viser seg å stinke av røyk eller andre ubehagelige dunster, sier Einang.  Heldigvis er det ikke så ofte vi opplever det lenger, men det skjer av og til. 

Rådet vi gir boligselger da er å gjøre noe med lukten før visning skal avholdes. Det vil fort lønne seg å bruke 50-60 000 kroner på nye møbler, gardiner og maling for å sikre et mer innbydende førsteinntrykk, sier han.

En boligselger vil tjene mye på å fjerne lukten før han selger

Hvis selger ikke vil legge inn noe innsats må vi trekke betydelig fra på prisantydningen. Jeg vil anslå at vi må trekke fra 100 - 200.000 kroner på en gjennomsnittlig pen bolig til rundt tre-fire millioner. 

- Det er rett og slett vanskelig å holde på visningsbesøket når det lukter. Da må gulroten for å vurdere en slik bolig være stor.

Sitter du på større verdier enn du vet om? Få en verdivurdering her.  

 

Er det i det hele tatt mulig å få bort inngrodd lukt?


Kari Haugs Andersen Rengjøringsansvarlig i DNBÅ få bort inngrodd stank kan jo være litt av en jobb, sier Kari Haugs Andersen, tidligere renholdsansvarlig i DNB.

For å få bort vond lukt må kilden til lukten fjernes.  Du må altså først finne ut hvor kilden til lukten er.

Skyldes lukta kun dårlig renhold må alt vaskes ned med kraftige vaskemidler. Skyldes lukten råte, fukt eller døde gnagere i veggene, må kanskje hele bærekonstruksjoner byttes ut. Det er dyrt.

Inngrodd røyklukt eller matos, som i eksemplet over, er også krevende å få bort.

Kilden til den vonde lukta må fjernes, så må det selvsagt luftes, mye!

- Når røyklukta virkelig har satt seg i veggene kommer du neppe utenom å bytte tapet og male tak og vegger på nytt, sier hun.

Det finnes faktisk maling som kapsler inn dårlig lukt, som for eksempel Scotte isolermaling fra Beckers. Spør på malebutikken, så får du riktig type!

Riving av gammel tapetHvis lukten sitter ordentlig godt i veggene er det ingen annen råd enn å fjerne alt lukta sitter i: Møbler, gardiner, tapeter... (Foto:ifi.no)

Når lukten ikke har sittet så lenge er den lettere å bli kvitt

Noe enklere er det når den vonde lukta ikke har sittet så lenge, sier Haugs Andersen. Det kan være en glemt pose med matsøppel, at noen har glemt å dra ned på do eller hatt en fest dagen før. Rydding og en god husvask og ikke minst lufting kan da gjøre underverker.

Prøv eddiktrikset

Et gammelt kjerringråd som fungerer er å blande eddik i vaskevannet, sier hun. Det finnes ikke noe anbefalt blandingsforhold, du må bruke skjønn: Jo mer lukt, jo mer eddik.  – «Hvit eddik 7 %» synes jeg er best.

Du kan også sette fram en skål med eddik på bordet noen dager, lukten vil da etter hvert trekke seg inn av seg selv.

 

En flaske med Eddik 7 prosent

Eddik gjør underverker mot vond lukt som ikke har sittet alt for lenge. Hvit eddik er best, sier Haugs Andersen. Du kjøper den på matbutikken. (Foto: KOI)

 

Det er også mulig å lage en blanding du kan spraye rundt i rommet med en sprayflaske: En halv kopp vann blandes med en teskje natron, en spiseskje eddik og noen dråper sitron. En ganske effektiv luftfrisker! 

Fungerer ikke eddik mot stanken så finnes flere råd!

Lukt fra mat eller røyk setter seg ofte i porøse overflater, og noe som da kan fungere er rett og slett å «svette ut» lukta, sier Haugs Andersen.

Skru opp varmen, øk luftfuktigheten og luft til slutt skikkelig ut!

For å øke luftfuktigheten kan du koke opp en kjele med vann. La den stå å småkoke til det er godt å  og fuktig. Men pass endelig på å ikke tørrkoke den. Du må være hjemme og passe på hele tiden.

– Har du luftfukter kan du selvsagt heller bruke den, sier hun.

 

Mann som røyker inne For 10-15 år siden var det relativt vanlig at vi dro på befaring til innrøykede boliger, sier Vegar Einang. I dag hører det til sjeldenhetene, men det skjer ennå. Dessverre.

 

Hvis ingenting hjelper kan du klage på boligkjøpet

Har du kjøpt en bolig der det i etterkant viste seg at katten hadde tisset inne, uten at det ble opplyst av selger eller det kunne luktes på visning, kan det påberopes som en mangel, sier eiendomsmegler Vegar Einang.  

– Da blir det ofte også en forsikringssak.

Kjøper du en bolig som luktet godt på visning, men fryktelig etterpå, har du klagerett

Sitter lukten så hardt i, som for eksempel katteurin, er det nemlig neppe annen utvei enn å få profesjonelle til å fjerne lukten. Da må du selv flytte ut en periode mens luktsaneringen pågår.

 Skal du selge boligen din? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her.