Gjør det selv

Slik får du overflater i børstet stål skinnende rene!

Tekst: Øivind Skorve, 3.12.17, Foto: DNB, Kristian Owren, Anne Manglerud, Istock

Mens noen sverger til babyolje eller eddikblanding, mener renholdsekspert Kari Haugs Andersen at alt du trenger er en mikrofiberklut og rent vann.


- Ja, så hjelper det mye å ha gode rengjøringsrutiner, for fingermerker og flekker får du uansett på kjøleskapet og komfyren, sier hun. Men problematisk blir det først når fett, støv og skitt fester seg og blir til et seigt og klebrig belegg.

 

Kari Haugs Andersen

Kari Haugs Andersen sverger til mikrofiberklut når hun skal gjøre rent. 

 

Velmenende kjerringråd

Haugs Andersen har lite til overs for alle velmenende kjerringråd, som for eksempel baby- eller matolje.

- Jeg har selv prøvd det på mitt to meter høye kjøleskap i børstet stål og konklusjonen er; aldri mer! Den klissete og fettete oljen gjør ikke noen annen nytte enn at du får 100 prosent mer jobb. Det blir kanskje blankt til slutt, men så fort du tar på det blir det flekker og så drar du med deg fettet på hendene rundt i boligen.

 

Les også: Hvor ofte bør du egentlig rengjøre boligen?

 

Kjøkkenbenk
Har du gode rengjøringsrutiner slipper du problemet med fettete og klebrige overflater.

 

Hva med eddikblanding eller sitron?


- Begge deler kan fungere for å fjerne fettlag, men det er en risiko for at den sterke syren kan skade overflaten. Prøv i tilfelle først på et lite område og se om det funker. Du kan også sjekke med produsenten om det aktuelle produktet tåler slik behandling, sjekk eventuelt på Google.

Det er selvfølgelig mulig å bruke ulike spesialprodukter som stålrens og fettrens, men den erfarne renholdseksperten mener det fort blir langt mer jobb enn nødvendig og billig er det heller ikke.

 

Mange tenker at det bare er å spraye på så blir alt skinnende rent, men så enkelt er det ikke- Mange tenker at det bare er å spraye på, vente litt, tørke over, så blir alt skinnende rent, men så enkelt er det ikke. Det krever så vanvittig mye mer manuelt arbeid både før og etter.

 

Les også: Parkett eller lmaninat - hva bør du velge?

 

Mikrofiberklut er magisk effektivt

Hvis det har dannet seg et ekstra fettete og klebrig belegg, anbefaler Haugs Andersen at du først renser grundig med for eksempel Jif glass spray og vann eller grovrent slik at du får vekk det klebrige belegget.

- Når du har fått vekk det verste, bør du gå overflatene med en fuktet mikrofiberklut (drypptørr/sentrifugerte). Da vil det virke litt fuktig en stund og så tørker det vekk. Med denne metoden blir overflatene helt rene og fettfrie.

Mikrofiber har en sterkere rengjøringseffekt enn såpe og kjemikalier

Mikrofiber har en sterkere rengjøringseffekt enn såpe og kjemikalier. Grunnen er at fibrene er sprengt i mer enn 1.000 ganger finere fibre som trenger dypere ned i underlaget der det løsner og tiltrekker seg store og små partikler samt mikrostøv.

 

Koketopp i børstet stål som vaskes med mikrofibelklut

Mikrofiberkluter kan brukes både med og uten vann, med vann på flekker påført vått og uten på flekker som er påført tørt. (Foto: Istock) 

 

Hovedregelen er: Flekker som er påført vått fjernes med fuktig klut, mens smuss som er påført tørt fjernes med tørr klut. Du kan bruke et rengjøringsmiddel, men kluten gjør best rent uten, sier Haugs Andersen.

Flekker som er påført vått fjernes med fuktig klut, mens smuss som er påført tørt fjernes med tørr klut

- Du kan også bruke den hvite mirakelsvampen eller vanlig svamp med skureside på andre overflater enn lakkerte i stål og lignende, men da skal du være sikker på at overflaten tåler det siden det er sliping i disse svampene.

 

Les også: Slik rydder du deg lykkelig

 

Viktig med gode rengjøringsrutiner

Haugs Andersen er tydelig på at daglig eller regelmessig renhold er den beste måten å holde overflater i børstet stål frie for fettflekker og smuss.

- Her i Bjørvika er alle heisdørene i børstet stål med karmer. I dag bruker vi kun mikrofiberkluter og vann til rengjøring av disse, det fungerer helt utmerket uten dyre spesialsprayer.

Et annet godt tips er å alltid ta flekkene mens de er noenlunde «ferske».

- Da er det utrolig enkelt å rengjøre med mikrofiberklut og vann. Har du gamle glasshåndklær vil disse være ypperlige til å tørke over overflater i glass eller børstet stål hvis du sliter med spor etter vann. De etterlater heller ikke støv og fiber, sier Haugs Andersen.

 

Åpen kjøkkenløsning med synlig stålkjøleskap

Har du såkalt åpen kjøkkenløsning er det ekstra viktig å ta rydding og renhold på alvor. 

 

Vask klutene riktig

Til overflater i glass og børstet stål mener renholdseksperten at det er best å bruke mikrofiberkluter som kalles «glasskluter», som er tynne og glatte. Unngå billige grove kluter, de passer best til rengjøring av baderomsfliser eller andre overflater som tåler litt.

Vask aldri mikrofiber sammen med andre tekstiler i vaskemaskinen

- Renhold av mikrofiberkluter er viktig og rene kluter gjør jobben enklere. Kjør dem i minst 60 grader i vaskemaskin UTEN skyllemiddel, men med bittelite grann vaskemiddel. Aldri sammen med andre tekstiler, for da vil mikrofibrene bli fylt med støv og fiber fra disse. Da får du null nytte av dem etterpå.

 

.