Gjør det selv

Majorstubiller blir stadig mer vanlig i norske hjem

Tekst: Cecilie Skjennald, 24.04.17, Foto: Anticimex, Istock

Brun pelsbille, Majorstubille eller snobbebille. Attagenus smirnovi har mange navn og finnes etter hvert hjemme hos veldig mange nordmenn.


I Norge ble brun pelsbille første gang funnet på et studenthjem på Majorstuen i Oslo på 80-tallet. Den spredte seg hurtig til Bislett og bydeler på Oslo vest og navnet Majorstu-bille etablerte seg.

Kari Rigstad, fagsjef og biolog i ABS Skadedyrkontroll, forteller at de mottar svært mange henvendelser om brun pelsbille.

- I Oslo har vi sett dette lenge, men nå ser vi også en økning i andre storbyer.

 

Flygende brunpels bille

På våren og sommeren kan billene komme flyvende inn vinduet.  

 

Majorstubiller lever av støv

Billene sprer seg raskt og kan fly inn gjennom vinduet ditt en varm sommerdag. De trives godt der det er tørt og varmt og har funnet seg godt til rette i norske hjem. Du kan enten se dem på billestadiet, eller mens de fortsatt er larver. Det er på larvestadiet at de tar til seg næring, og best trives de der det er mye støv.   

Det kan virke som at brun pelsbille er vanligere enn mange tror og at de sprer seg hurtig 

- Gulvet i boligen er ofte avgjørende for omfanget av billeproblemet. Hele og fine gulv der man kun har kanter under gulvlistene gir dårligere levekår for pelsbillene. Gamle tregulv med sprekker mellom gulvbjelkene og ullpapp under er på den andre siden et eldorado for brun pelsbille, sier Rigstad.

 

Les også: Slik blir du kvitt plagsomme bananfluer

 

Gammelt tregulv

Larvene lever av støv og både de og voksne biller trives godt i sprekker på gamle tregulv.

 

Det beste rådet for å begrense billeproblemet er å fjerne larvematen, altså støvet. Når Rigstad er på befaring hos noen som er plaget med brun pelsbille, gjør hun en helhetsvurdering før hun anbefaler en løsningen på problemet.

Det beste rådet for å begrense billeproblemet er å fjerne larvematen, altså støvet 

- Noen steder er det helt åpenbart mangelfullt renhold og man kan begrense omfanget ved å støvsuge hyppigere. En tommelfingerregel er at sprøytebehandling er siste utvei og vi prøver alltid andre tiltak først. Vi vurderer også innboet. Er boligen full av kostbare tekstiler vil brun pelsbille gjøre større materiell skade.

 

Vurderer du å selge bolig eller hytte?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg, og garanterer salg innen seks måneder. Hvis ikke skal du ikke betale. 

Kontakt en eiendomsmegler her  

 

 

Støvsuging

Støvsuger du regelmessig vil det ha en forebyggende effekt på et potensielt billeproblem. 

 

Brunpelsbillen regnes som skadedyr

Brun pelsbille er regnet som et skadedyr fordi det gjør skade på tekstiler og særlig ullplagg.

- Bunader er et eksempel på et dyrt plagg som er særlig utsatt og der det er ekstra ergerlig hvis pelsbillene gjør skade. Det er verdt å være obs på at innboforsikringen ikke dekker skadedyr. Dette går vanligvis på husforsikringen, men i mange sameier ser vi at beboerne er uforsikret mot skadedyr, forklarer Rigstad.

Oppdager vi slike småkryp under en befaring, vil det selvsagt kunne slå ut på verdivurderingen, sier eiendomsmegler Vegar Einang.  

 

Uhyggelig overraskelse i ny bolig

Noen boligkjøpere oppdager at de har fått med mer på kjøpet enn det som stod i prospektet.  

-Vi opplever å bli kontaktet av fortvilte boligkjøpere som har fått seg en lite hyggelig overraskelse i sitt nye hjem, sier Rigstad. 

Vi opplever å bli kontaktet av fortvilte boligkjøpere som har fått seg en lite hyggelig overraskelse i sitt nye hjem 

Også Mads Andersen, faglig leder i Norwegian Claims Link og jobber med eierskifteforsikringssaker, har sett eksempler på at boligkjøper har benyttet seg av eierskifteforsikringen etter å ha oppdaget brun pelsbille i sin nye bolig.

-Vi har en del forsikringssaker som omhandler brun pelsbille og det er Oslo-området som er høyest representert, forteller Andersen.

 

Les også: Godt inneklima starter ute

 

 Brunpels bille underfra

Billene kan gjøre store skader på tekstilmøbler, og den har heller ikke nevneverdig respekt for kostbare bunader.

 

Brun pelsbille er et relativt nytt problem i forsikringssammenheng og Andersen er spent på å se om det blir flere saker i framtiden.  

-Det kan virke som disse billene er vanligere enn mange tror og at de sprer seg hurtig. Vi opplever at det er noe usikkerhet knyttet til disse sakene. Det er for eksempel ikke så lett å si hvor grensen går for en verdireduksjon på boligen. Det kan også være vanskelig å fastslå om billene var der før eierskiftet fant sted, særlig dersom problemet er moderat eller lite, sier Andersen.

 

Dette kan du gjøre for å begrense billeproblemet:

  • Hold det rent hjemme
  • Støvsug hyppig og grundig, særlig der det er vanskelig å komme til
  • Vær obs på gulvet, er det store sprekker mellom bjelkene og langs listene kan det være et eldorado for brune pelsbiller
  • Matspising på soverom kombinert med dårlig renhold øker risikoen.
  • Ulltøy bør vaskes før lang tids oppbevaring, og gjerne sjekkes med jevne mellomrom.
  • Verdifulle stoffer og risikoutsatte pelsklær bør pakkes inn i oppbevaringsposer av plast.

 

Vurderer du å selge boligen din ?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg, og garanterer salg innen seks måneder. Hvis ikke skal du ikke betale. 

Kontakt en eiendomsmegler her