Gjør det selv

Slik vasker du huset – rom for rom

Av: Kjerstin Marie Ofstad

Hvor ofte bør man gjøre rent og hvor er det viktigst å vaske? Svarene vil kanskje overraske deg.

De færreste av oss liker å gjøre rent. Men det må likevel gjøres. Heldigvis finnes det triks og tips som gjør jobben enklere.

 

Malin Skaar er Lilleborgs «vaske-ekspert». Hun forteller at det er flere plasser man fort glemmer å rengjøre.

 

– Front på skap,
 skaphåndtak, 
dørhåndtak,
 fjernkontroller,
 knappen på toalettet, 
oppå kjøkkenskap og under sofa er områder man ofte overser, påpeker hun.

 

Vask badet hver uke

– Hvor ofte bør man vaske?

 

– Det er veldig forskjellig utfra behov. Det kommer an på hvor mange som bor i husstanden, om man har dyr, mye tepper, eller om noen i familien har astma eller allergi.

Som en grunnregel bør tak, vegger og lister sveives over en gang i måneden, og bad og kjøkken bør vaskes én gang i uken. Støvsuging er også fint å ta én gang i uken, da blir det ikke så stor jobb når storvasken nærmer seg.

 

Start med hvitevarer

 

Det er viktig å rengjøre selve vaskemaskinen og oppvaskmaskinen. Maskinrens renser både vaskemaskin og oppvaskmaskin.

- Jeg anbefaler ovn- og grillrens fra Jif til ovnen. La vaskemiddelet få virke en stund før du gyver løs med skrubben.

 

– Og husk kjøleskapet! Kanskje kan det lønne seg å starte med kjøleskapet, tøm det for matvarer som har eldet. Fjern mugg og skitt. Spis opp restene før du bretter opp armene og vasker resten av huset.

 

 

Lag ditt eget vaskemiddel! Eddik er naturlig, supereffektivt og ikke-belastende for helsen. Ha to sprayflasker tilgjengelig – én med ren eddik og den andre med en 50/50 blanding av eddik og vann.

 

Denne rekkefølgen bør du vaske i:

1. Bad:

Start med rengjøringsmidlene som med fordel kan virke noen minutter før man skyller. For eksempel en baderoms-spray på bad og dusj og WC Gel i toalett. Rengjør andre flater imens dette virker. Husk at det er lurt å begynne «ovenfra og ned».

 

2. Stue og soverom:

I disse rommene er det støvtørking som er det mest vesentlige. Begynn med taket, ta listene og deretter veggene. Med mindre det er strengt nødvendig så anbefaler jeg at man bruker tørrmopp og ikke fuktighet på disse flatene. Støvsug sofa og tepper. Ikke glem å dra fram sofaen i blant slik at du får vasket godt overalt. Husk å bruke minimalt med fuktighet på parkettgulv. På TV, stereoanlegg og lignende kan man bruke støvklut eller støvmagnet.

 

3. Kjøkken:

Nå har Ovn og Grill-sprayen virket i anbefalt tid og man kan sette i gang med vaskingen. Vask inni og utenpå alle skap, og ikke glem oppå kjøkkenskapene. Oppvaskmaskinen er kanskje ferdig renset nå, og da kan man benytte sjansen å kjøre noen nedstøvete glass. På kjøkkenet er det ofte mye fettsmuss, så bruk et egnet rengjøringsmiddel, som for eksempel en kjøkkenspray. Ikke glem å vaske inni kjøleskapet. Rydd og kast før du rengjør. La tørke godt før man setter inn maten igjen.

 

4. Gang:

I gangen er det ikke alltid tilstrekkelig å støvsuge eller tørrmoppe. Her må man også vaske litt. For kjapp og enkel rengjøring av gulv så kan du bruke engangsvåtmopp.

 

 

TIPS!

Etter du har vasket – legg litt aluminiumsfolie oppå skapene, og bytt det ved behov.