Gjør det selv

Har du sett ekstra mye til disse i det siste?

Tekst: Ida Eldholm-Prestø, 14.10.17, Foto: Istock, NTB/Scanpix

Nå er det høysesong for irriterende bananfluer på kjøkkenet. Her får du tips til hvordan du kan bli kvitt dem.


Bananfluer eller fruktfluer som de egentlig heter er som regel mest synlige om høsten, men de kan opptre innendørs hele året. Som du sikkert har lagt merke til trives de ekstra godt på kjøkkenet, og spesielt der det oppbevares frukt, urter eller mat utenfor kjøleskapet. Det er fordi fluene legger egg i gjærende frukt, søppel og skvetter i tomflasker.

 

Bananflue

Bananfluer sier ikke nei takk til moden frukt som står fremme. Fluene kan fly inn gjennom vinduer eller bli med i handleposen fra butikken.

 

Finn kilden

Det første du må gjøre for å bli kvitt fluene er å finne kilden hvor larvene formerer seg. Der vil du sannsynligvis også oppdage mange voksne fluer. Husk at selv etter du har fjernet kilden vil det fortsatt kunne være fluer på kjøkkenet ditt i flere uker etterpå. «Trøsten» er at disse vil dø av seg selv dersom du sørger for at de ikke får nye kilder å formere seg i.

Det første du må gjøre for å bli kvitt fluene er å finne kilden hvor larvene formerer seg

Ønsker du fortgang på saken kan du prøve disse effektive tipsene.

 

Vin eller eddik og Zalo

Sett fram et glass med rødvin eller eddik tilsatt en dråpe Zalo. Vinen tiltrekker seg fluene, mens Zalo sørger for at overflatespenningen forsvinner slik at de ikke kan stå på vinen. Dermed synker fluene ned i væsken og drukner.

 

Vinglass

Er du villig til ofre litt rødvin kan du bli kvitt de plagsomme fluene.

 

Plastfolie-felle

Ha eddik, øl eller rødvin i en plastfoliedekket skål og stikk et par hull i folien. Da vil fluene søke ned i væsken, men de vil ikke klare å komme seg ikke opp igjen.

Ha eddik, øl eller rødvin i en plastfoliedekket skål og stikk et par hull i folien

 

Forebygg med gode rutiner

Å etablere gode rutiner på kjøkkenet er den beste måten du kan forebygge flue-problemet. Sørg for å skylle tomflasker og ikke la dem bli stående for lenge i dunken eller posen med returavfall. La heller ikke frukt, grønnsaker eller andre matrester bli liggende lenge i søppelkassen, bruk lokk. 

 

Søppel

Forebygg flueproblemet med gode rutiner på kjøkkenet, ikke la søppel og tomflasker stå fremme. 

 

Sørger du for å ha god hygiene der du oppbevarer frukt og urter (vurder å anskaffe et fruktnett) og avfallsdunker unngår du at fluene legger egg i eventuelle rester.