Inspirasjon

Få en liten leilighet til å virke større

Øivind Skorve Foto: ifi.no/jan Larsen

Det kan være en stor utfordring å innrede en liten leilighet. Men ifølge interiørarkitekt Trond Ramsøskar er det smarte grep du kan gjøre for å få leiligheten til å virke større enn den er.


– I en liten leilighet er det ekstra viktig med kontraster for skape liv og en god romfølelse. Den største feilen mange gjør er å la alt være hvitt. Det er hvite tak og vegger, det er hvit kjøkkeninnredning, hvite møbler og lyse gulv. Det blir fort veldig sterilt og livløst, sier Ramsøskar.

Han trekker paralleller til hotellrom, hvor nettopp bruken av kontraster, ofte gjerne i form av tapet, fondvegger og fargerike tepper, skaper liv og rytme i et lite rom.

– Bruk farger, både på vegger og interiør. Velg en farge i entréen, en annen i stuen og kombiner gjerne med et tapet. Det skaper en helt annen rytme og dynamikk, som både får boligen til å virke større og mer innbydende. Samtidig er det jo like billig å male med farger som å male med hvitt, sier han.

Også bruken av speil kan ha stor effekt i en liten bolig.

– Å bruke speil er utrolig effektivt. Du kan for eksempel ha skyvedørsgarderobe med speilfronter i entréen. Det skaper en illusjon av at rommet er større, samtidig som du får skjult en masse ting som ikke trenger å stå fremme.

Han mener du fint kan bruke speil i stuen også.

– Ja, absolutt, og helst speil med litt størrelse for å optimalisere effekten. Et speil på 2x1 meter er perfekt.

Unngå dukkehuseffekten

Det er kanskje naturlig å tro at små, sparsommelige møbler vil få en liten leilighet til å virke større og mer åpen. Ramsøskar er uenig, og mener dette kan skape en uheldig dukkehuseffekt.

Trond Ramsøskar

Foto:Helle Aasand

– Jeg synes det blir mye finere med en skikkelig sofa i stedet for en billig, liten sovesofa, som både er vond å sitte og å sove i. Hvis du må sove i stuen, ville jeg heller valgt en god rammemadrass og investert i pent og solid sengeteppe og pynteputer. Da kan den fungere som sofa på dagtid. Ha heller noen få store møbler som står ut i rommet, i stedet for masse små møbler og ting som bare skaper en følelse av dukkehus og uorden.

Ramsøskar er heller ikke noe fan av såkalte smartmøbler, hvor for eksempel sengen plasseres på høykant som en vegg i rommet når den ikke er i bruk.

– Det er en kul idé med slike møbler, men de er ikke nødvendigvis veldig praktiske i hverdagen selv om konstruksjonen er aldri så smart.

Han er mer begeistret for smarte, flerfunksjonelle løsninger.

– Det er et poeng å utnytteplassen optimalt. Det kan være en bokhylle som er integrert i sengen, eller du kan lage en sittebenk med oppbevaringsplass under på kjøkkenet.

Hva bør du legge penger i?

Mange har et begrenset budsjett til oppussing etter å ha strukket seg langt i budrunden.
Når vi spør om hva han ville valgt å legge litt penger i, er han rask til å svare kjøkkenet.

– I små leiligheter ligger kjøkkenet ofte i åpen løsning mot stuen, og særlig i nye leiligheter er de ofte veldig små, gjerne med høyskap som fort skaper en vegg. Det er her jeg ville valgt å bruke litt ekstra kroner. Du kan utnytte plassen oppunder taket med nye, smarte skap som bryter opp, og også nede på gulvet, for eksempel med en integrert sittebenk med skap under i stedet for en ordinær kjøkkenbenk. Mal gjerne resten av veggen på kjøkkenet i samme farge som innredningen, så får du en fin helhet.

FAKTA:
3 gode innredningstips til små leiligheter

1. Bruk farger på veggene, det skaper kontraster som igjen får leiligheten til å virke større. For å forsterke effekten kan du velge ulike farger på de ulike veggene, bruk gjerne tapet på en av dem. Velg et mørkt gulv i stedet for et lyst. Fargerike tepper skaper også en fin kontrast.2. Bruk speil som et virkemiddel, både i entré og stue, og gjerne med litt størrelse for eksempel 2x1 meter. Speil skaper en illusjon om at leiligheten er større enn den faktisk er, og husk at du kan bruke speil i stuen også.3. Velg mørke gulv. Noen er sikkert uenige, men jeg synes det ser mer påkostet og eksklusivt ut. Samtidig skaper det både rytme og kontraster i rommene, noe som er ekstra viktig i små leiligheter.