Samsolgt

- Masse folk på visning da Jonas solgte leiligheten med Samsolgt!

Tekst: Øivind Skorve, 18.9.2019, Foto: Øivind Skorve, Ken Ingwersen / Image Day

Jonas Sundet ble den første som solgte leilighet med den nye digitale meglertjenesten Samsolgt. Loftsleiligheten på Grünerløkka gikk for 6,1 millioner etter første visning.

- Alt i alt er jeg veldig godt fornøyd både med salgsprisen og hvordan det var å selge med Samsolgt, sier Jonas når vi møter ham i leiligheten på Løkka.

Allerede i mars var han i gang med å forberede salget siden familien på fem allerede hadde flyttet inn i huset de hadde kjøpt i Lier. Men likevel skulle det drøye til august før leiligheten ble lagt ut for salg. 

Jeg hadde faktisk allerede hatt to forskjellige meglere inne på befaring, da jeg en kveld så en annonse for Samsolgt på Instagram

- Jeg hadde faktisk allerede hatt to forskjellige meglere inne på befaring, da jeg en kveld så en annonse for Samsolgt på Instagram som fanget interessen min, forteller han.

Vet du hva boligen din er verdt? Få et digitalt verdiestimat med noen få tastetrykk

Stue med klatrevegg

Kult med egen klatrevegg i leiligheten. 

 

Valgte å vente på Samsolgt

Utfordringen var at tjenesten ennå ikke var lansert, men samtidig var det noe ved Samsolgt-konseptet som appellerte veldig til den selverklærte perfeksjonisten.

- Etter at jeg hadde registrert meg fikk jeg en e-post fra Christian (eiendomsmegler) om at de var i full gang med testing og at lanseringen først ville bli i august. Men han fulgte meg bra opp og jeg fikk en detaljert beskrivelse av konseptet og hvordan løsningen fungerer. Det ble noen runder i tenkeboksen før vi bestemte oss for Samsolgt, sier Jonas.

 

 

Tryggheten var avgjørende 

Han legger ikke skjul at fastprisen på 45 000 kroner var en viktig årsak til å velge Samsolgt. Likevel var ikke prisen alene avgjørende for valget. Ifølge Jonas var tryggheten med en eiendomsmegler i bakhånd, vel så viktig.

Jeg ville aldri valgt Samsolgt om jeg ikke var trygg på at alt det juridiske var på plass

- Jeg ville aldri valgt Samsolgt om jeg ikke var trygg på at alt det juridiske var på plass i henhold til Eiendomsmeglerloven. Det opplevede jeg for eksempel ikke  med Propr, som jeg også vurderte. Når du selger med Samsolgt har du en dedikert eiendomsmegler som håndterer budrunde og oppgjør og gjør den økonomiske sjekken av budgiverne. For meg var det helt avgjørende for valget i tillegg til prisen, sier han.

 

Info om Samsolgt
Her ser du hva som inngår i Samsolgt sammenliknet med tradisjonell eiendomsmegling og andre selg-selv konsepter. (*Sammenligningen er basert på tilgjengelig informasjon fra konkurrerende tjenester)

 

Gikk fint å holde visning selv

Hvordan var det å holde visning selv?

- Du må jo være litt typen til å gjøre det selv, det er nok ikke alle som passer like godt i den rollen. Men for meg som er perfeksjonist og liker å ha kontroll, funka det fint. Det ble litt hektisk da det rant på med folk, for du skal jo rekke å hilse på alle, svare på spørsmål, og følge de opp før de går. Totalt var det rundt 16-17 stykker innom, så den timen gikk veldig fort, sier Jonas.

Det ble litt hektisk da det rant på med folk, for du skal jo rekke å hilse på alle, svare på spørsmål, og følge de opp før de går.

 

Jonas Sundet ble den første som solgte leilighet med Samsolgt

Jonas syntes det gikk greit å holde visning selv, men det ble litt hektisk da det rant inn med folk.

- Akkurat i denne leiligheten, med så mange ulike detaljer og løsninger - og hvor jeg selv har stått som byggherre, var jeg trygg på at jeg selv var best egnet til å svare på spørsmål. Du får jo også mange gode råd i Samsolgt-portalen til hva du skal gjøre – og ikke gjøre. Som å ikke fotfølge folk, men la dem gå rundt å se i eget tempo, sier Jonas.

Syntes folk det var rart at du som selger holdt visningen selv?

- Nei, det var mer en kul ting egentlig, litt sånn; åh, er det du som bor her. Vi var jo på mange visninger da vi var på jakt etter hus, og det var ikke alle meglerne som var like godt forberedt for å si det sånn. Derfor var jeg veldig bevisst på å være så proff som mulig, og jeg synes det gikk greit, sier Jonas.

 

Loftsstue med peisovn
Den arkitekttegnede leiligheten har mange spennende detaljer.

 

- Så tror jeg også at når det står «Samsolgt By DNB Eiendom» så tenker folk at dette er mer seriøst og ordentlig enn om det er en privatperson eller en logo folk ikke har hørt om.

 

Mange gode tips og råd i portalen

Var det mye jobb å gjøre boligen klar for fotografering og visning?

- Det var mye jobb da vi solgte den forrige leiligheten vår på «vanlig» måte, så jeg synes ikke egentlig at det var så veldig mye mer. Som kontrollfreak ender jeg uansett opp med å gjøre mye selv, så det var absolutt verdt det, sier Jonas.

 

Samsolgt på smarttelefon

Du har full oversikt i portalen med oppgaver du skal gjøre og interessenter legges fortløpende inn.

 

I Samsolgt-portalen er det mange tips og råd, hvordan synes du det fungerte?

- Jeg lærte veldig mye ved forrige boligsalg, så jeg var jo ikke helt nybegynner. Men portalen er en veldig god wiki for boligsalg med masse tips og råd, og instruksjonsfilmer. Om jeg ikke hadde solgt bolig tidligere, hadde jeg nok brukt tipsene enda mer flittig.

Samsolgt-portalen er en veldig god wiki for boligsalg med masse tips og råd og instruksjonsfilmer

- De andre tingene, som å holde visning, bestille fotograf og takstmann synes jeg det var uproblematisk å gjøre selv. Nå var jeg en slags beta-bruker i og med at jeg var den første som brukte tjenesten. Det var ikke alle funksjoner i portalen som fungerte helt som det skulle, men Christian var veldig hjelpsom og vi fikk løst alt til slutt. Det var noen «bugs» vi oppdaget som nå er rettet opp.

- Alt i alt fungerte det veldig bra. Du har full oversikt i portalen med oppgaver du skal gjøre og interessenter legges fortløpende inn, du blir mer involvert i hele prosessen, sier Jonas.

 

Spennende budrunde

Allerede før den oppsatte visningen hadde Jonas tre privatvisninger og en av interessentene valgte også å komme med et bud.

- Ja, det var vel fredag før visning det tikket inn, og det var 300 000 over prisantydning,

Var du i tvil om du skulle akseptere?

- Ja, jeg var jo det. Men det var litt lang overtakelsesfrist og enkelte andre forbehold som trakk ned. Når forhåndsinteressen samtidig var såpass god, valgte jeg å takke nei og det angrer jeg ikke på.

Ifølge Jonas ble budrunden relativt hektisk, og da Christian ringte og formidlet de ulike budene måtte Jonas holde tunga rett i munnen.

- Til sammen var det 15-16 bud, men av dem var det en del registrerings-bud. Det var bare én som økte med 10 000, ellers var det 50 000 og 100 000 tusen opp hele tiden. Så var det de som hadde bud med forbehold.

 

Kjøkken

Leiligheten ble til slutt solgt med kjøleskap, vaskemaskin og tørketrommel som opprinnelig ikke fulgte med.

 

- For eksempel så fulgte ikke det påkostede dobbeltkjøleskapet med i salget, eller vaskemaskin og tørketrommel, men det var det flere som ønsket at skulle inngå i kjøpet. Budgiverne hadde også forskjellige ønsker om overtakelsestidspunkt, så man må regne litt på det underveis.

Til slutt ble leiligheten solgt 400 000 over prisantydning inkludert kjøleskap, vaskemaskin og tørketrommel.

Jeg er godt fornøyd med prisen og det er deilig å være ferdig

- Jeg er godt fornøyd med prisen og det er deilig å være ferdig, sier Jonas

Vil du anbefale Samsolgt til andre som skal selge leilighet?

Ja, det har jeg faktisk allerede gjort. Mange av de som var på visningen skal jo selge bolig selv og kanskje noen av dem velger Samsolgt. Det er en veldig god løsning hvis du er innstilt på å gjøre litt av jobben selv.

Tror du dette blir en vanlig måte å selge bolig på fremover?
- Ja, så lenge tryggheten rundt alt det juridiske er på plass, tror jeg mange vil kunne tenke seg å bruke Samsolgt.

 

Ny fastpris for Samsolgt som følge av endringer i eierseksjonsloven.

Den 1. januar 2020 kom det en ny bestemmelse om eierskiftegebyr i eierseksjonsloven. Der det ved en eiendomsoverdragelse skal betales eierskiftegebyr, kan det ikke lenger avtales at kjøper skal betale. Beløpet kan maks være fire ganger rettsgebyret som pt er kr.1.150. Det er i statsbudsjettet for 2020 foreslått økt til kr. 1.172. Maks gebyr vil da utgjøre kr. 4.688. For borettslagsleiligheter har bestemmelsen vært slik i mange år.  

Fra og med 12. mars 2020 er derfor gjeldende fastpris justert til kr 50. 000,-