Gjør det selv

Mange angrer på at de brukte svart arbeidskraft

Av Magnhild Freuchen, 9.3.2018 Foto: NTB/Shutterstock

Det er dyrt med håndverkere. Noen lar seg friste til å gjøre ting svart. Det er er det mange som angrer på, sier Pia Cecilie Høst hos Forbrukerrådet. Se hvorfor!


Pia Høst i forbrukerrådet advarer mot svart arbeid | DNB EIendom

En dårlig jobb kan føre til store ekstrakostnader, og det handler ofte om mye penger. Ved å kjøpe svart, setter du deg i en enda større risiko, sier Høst hos Forbrukerrådet.

- Ved svart arbeid finnes det ofte ikke dokumentasjon på arbeidet som er gjort. Da kan det bli vanskelig for deg og nå frem med en klage. 

Som forbruker kan du kreve en spesifisert faktura for jobben. Denne skal konkret vise offentlige skatter og avgifter.

 

Svart arbeid er ulovlig og du risikerer fengsel og bøter

- Svart arbeid er ulovlig, og blir du tatt risikerer du fengselsstraff eller i beste fall høyeAnders Leisner i Huseierne forteller hvorfor svart arbeid er risikofylt | DNB Eiendom bøter, forklarer Anders Leisner, advokat i Huseiernes Landsforbund.

Du kommer ofte ikke langt med en klage på svart arbeid

- Det er jo ikke så lurt og for eksempel å bruke domstolene til å innkreve utestående når arbeidet ikke kan dokumenteres, og betalingen er skjedd svart. 

Leisner legger til at du ved å bruke svart arbeid kan få problemer med å holde håndverkeren ansvarlig for eventuelle feil, sier han.

 

Les også: Håndverkertjenester er på klagetoppen hos Forbrukerrådet

 

Dokumentasjon på arbeidet er viktig av flere årsaker

Skal du selge huset vil du også måtte oppgi at du ikke kan dokumentere hvem som har utført arbeidet. Dette vil kunne ha innvirkning på prisen, sier Leisner.

Du kan også få problemer med forsikringsselskapet ditt. 

Får du en skade kan du få problemer med å få igjen på forsikringen

-Skulle du være så uheldig å få en skade som kunne vært dekket av forsikringen, vil du fort kunne bli møtt med et krav om avkortning om du ikke kan dokumentere at arbeidet er gjort av noen med skikkelig kompetanse.

 

Les også: Derfor er det viktig å ha skriftlig kontrakt med håndverkeren!

 

Svart arbeid innebærer stor risiko | DNB Eiendom

Du kjenner kanskje en hyggelig tømrer som liker å jobbe litt svart på si', men du bør likevel tenke deg grundig om før du hyrer ham inn uten kontrakt. (foto: NTB/Johner) 

 

Du har arbeidsgiveransvaret når du hyrer inn enkeltpersoner 

- Når du hyrer inn hjelp til å pusse opp, bygge om eller vedlikeholde boligen, bør du være klar over hvilken rolle du selv får hvis du ikke bruker et firma.

Som huseier kan du nemlig komme til å få et arbeidsgiveransvar med svært strenge krav til helse, miljø og sikkerhet for arbeiderne, påpeker Leisner. 

Blir håndverkeren skadet hjemme hos deg kan du bli erstatningspliktig

- Går noe galt, og du ikke har vært ditt ansvar bevisst, risikerer du både straff for brudd på arbeidsmiljøloven og å måtte betale erstatninger til den skadelidte eller dennes familie. 

 

Male huset svart? Du tar en stor risiko | DNB Eiendom

Hvis du hyrer inn privatpersoner til å gjøre en jobb for deg er det du som har arbeidsgiveransvar, med ansvar for sikring og ertatningsansvar ved skader. (Foto: NTB)

 

Når du selger boligen din må du oppgi alt som har betydning for handelen 

Før avtaleinngåelse har boligkjøper krav på å få vite alt som kan ha betydning for handelen. Du som boligselger må derfor fylle ut et egenerklæringsskjema, forteller Jørn Ramberg i fagavdelingen hos DNB Eiendom. 

 Du må oppgi hva som er profesjonelt utført og hva som er ”amatørarbeid”.  

Om eiendommen ikke er i den stand kjøper hadde grunn til å forvente, så har kjøper et reklamasjonskrav overfor deg som selger. Det gjelder enten arbeidet er utført av faglærte eller ufaglærte. 

- Dersom kjøper ikke får annen opplysning, er det normalt å anta at dette er fagmessig og holder god kvalitet. 

 

Oppgi alt du har gjort selv ved boligsalg | DNB Eiendom

Når du skal selge boligen må du fylle inn egenerklæringsskjema og være ærlig overfor kjøperne på hva som er gjort av fagfolk og av ufaglærte i boligen. (Foto: Istock) 

 

Usikre boligkjøpere dropper å gi bud, eller legger inn lave bud 

Dersom oppussing oppgis å ha blitt gjort av ufaglærte oppstår fort usikkerhet. Dette gjelder spesielt elektriker- og rørleggerarbeid, samt tetting av våtrom. 

I følge Jørn Ramberg kan for mye usikkerhet føre til at interessenter ikke tør å by, eller legger inn så lave bud at det er rom for å utbedre ukjente mangler. 

Det du «vant» på å bruke svart arbeidskraft forsvinner fort i en lavere salgssum den dagen du skal selge 

- Om du har gjort ting selv og gir ærlige og riktige opplysninger om det til kjøper, og det oppstår en skade, så må det være en vesentlig mangel før du blir holdt ansvarlig, sier Ramberg.

-Ærlighet varer lengst, også i en bolighandel. 

 

Skal du pusse opp? Sjekk disse tipsene: 

-          Sjekk hva forsikringen krever før du pusser opp.

-          Sjekk at prisen du får oppgitt inkluderer offentlige avgifter.

-          Ikke inngå avtaler med de som tilbyr svart arbeid.

-          Velg firma som er registrert i Brønnøysundregisteret.

-          Sjekk på forhånd om firmaet har papirer på at de er sertifiserte fagfolk.

-          Inngå en skriftlig avtale om jobben.

-          Forbrukerrådet kan gi råd og veiledning både før og etter kjøpet.

 

Fakta om bruk av svart arbeid:

Svart arbeid er dårlig for forbrukeren, det er dårlig for landet, og det kan være dårlig for håndverkeren som ikke opptjener vanlige rettigheter ved ikke å betale skatt. Vi råder folk til å sette arbeid bort til profesjonelle firmaer som er registrert i merverdiavgiftsregisteret, som sender skriftlige faktura, og som selv er ansvarlige for sine ansatte. 

 

 

Har du pusset opp og lurer på om boligen har steget i verdi?

Våre eiendomsmeglere kommer gjerne og gir dere en verdivurdering. Kanskje sitter du på større verdier enn du vet om? 

Bestill en eiendomsmegler her og nå!