Gå til innhold

Går det an å pusse opp badet for under 100.000 kroner?

Av Ellen M. E. Lundring, 26.1.2019, Foto: Ifi.no og Istock, NTB/Scanpix
Er det mulig å få pusset opp badet skikkelig for under 100.000 kroner? Vi har spurt ekspertene.


Totalrenovering av bad koster fort opp mot 250.000 kroner for et gjennomsnittlig bad. Er det mulig å få det gjort for under halve prisen?

- Ja, hvis badet du skal pusse opp ikke er i altfor dårlig forfatning fra før og du kan gjøre en del selv, er det mulig, sier våre eksperter. 

Hva prisen ender på vil imidlertid alltid avhenge både av badets størrelse, alder og forfatning. Må alt rives og byttes ut, både flis, rør og elektrisk,  så vil det nok holde hardt å komme under 100.000 kroner. 

Har du planer om å selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

Spar penger med egeninnsats og rimelige materialer

Johann Ludvigsen om det å pusse opp bad | DNB Eiendom- Med mye egeninnsats og smarte løsninger er det mulig å redusere kostnadene betraktelig, sier murmester og daglig leder, Johann Ludvigsen, hos  Janken Fensholt og Sønner AS som driver mye med totalrehabilitering av bad og våtrom.

- En baderomsinnredning kan koste alt fra 5 000 til 50 000.

Det kommer an på hvilken linje du legger deg på. IKEA har for eksempel mange fine og gode baderomsinnredninger til en rimelig pris, i andre enden av skalaen får du designmøbler som koster tiganger'n eller mer. Gjør søk på nettet, reis rundt og titt, finn alternativer!

Du kan kutte mye kostnader på å velge billig innredning og armatur, sier han.

Egeninnsats og rimelig materialvalg kan fort redusere prisen med 50.000 kroner.

Hvor mye har boligen din økt i verdi siden du pusset opp? Bestill verdivurdering her

 

Oppussing av bad: Du får dusjarmatur i alle prisklasser | DNB Eiendom

Det kan være store penger å spare på å velge billige varianter av dusjarmatur, blandebatteri og baderomsmøbler, samtidig er det ofte nettopp de tingene som setter prikken over i'en på et lekkert bad. (Foto: KOI og huseierne) 

 

Det kan også være mye å spare på kraner og dusj

På kraner til både servant og dusj kan det også være mye penger å spare, sier Ludvigsen. Du får kjøpt kraner fra tusenlappen til godt over 30 000 kroner. 

- Hvis du ønsker innbyggingsbatteri, slik at kranen står ut fra veggen, vil også det trekke opp prisen betraktelig, forteller Ludvigsen. 

Om du velger dusjkabinett eller dusjnisje har mindre å si for prisen.

Der vil prisen på selve kabinettet eller dusjveggene være utslagsgivende. Fliser må opp på veggene i begge tilfellene. Fliser kan komme i mange ulike prisklasser, men kvaliteten er jevnt over god uansett, mener Ludvigsen. 

Det kan være noe å spare på å kutte ut flis på veggene og bytte med våtromspanel, men samtidig er det mye rimelig flis og få, så besparelsen er mindre enn mange tror.

Den største kostnaden er som oftest arbeidet. Så jo mer av det ufaglærte du gjør selv jo billigere blir det.

 

Les også: Øk verdien på boligen din med enkle grep

 

Det dyreste ved en oppussing er håndverkeren | DNB Eiendom

Det største kostnaden er arbeidstimene til håndverkere. Skal du pusse opp skikkelig må du ha inn både tømrer, murer, elektriker og rørlegger. Disse skal koordineres og normer og regler skal følges. (Foto: NTB Scanpix) 

 

Be om skriftlig tilbud - se etter alt som står og ikke står der. Spør om hva som kommer i tillegg

Ludvigsen tipser om at du må være oppmerksom på at ting som fliser, innredninger og kraner vanligvis ikke er med i tilbudet fra håndverker eller entreprenør, nettopp på grunn av de store variasjonene i pris. 

Det er bedre at kunden velger og betaler flis, armaturer og innredning selv, sier han. - Samtidig kan det være smart å spørre oss om råd.  

Å bytte ut flisene med vinyl for å spare penger anbefaler vi ikke 

- Vinyl er litt rimeligere i innkjøp og går raskere å legge. Ellers er grunnarbeidet og påstøp for varmekabler det samme som for fliser. Men det vil gi badet et mer institusjonspreg, mener Ludvigsen. - Mange angrer.

Bruk håndverkerne som sparringspartnere og gå nøye gjennom tilbudet, råder han. 

 

Les også: Derfor bør du ha skriftlig kontrakt med håndverkeren! 

 

River du badet selv kan du spare penger | DNB Eiendom

Det er lett å tenke at riving er noe du kan gjøre selv. Samtidig er det ofte tyngre enn du ser for deg og det krever godt utstyr for ikke å bli uoverkommelig. Bare det å bære ut og få fjernet mur og flis er en tung og tidkrevende jobb (Foto: Istock) 

 

Demonter det gamle badet, riv og kast selv

Bjørn Grimsrud om oppussing av bad | DNB EiendomVed å være prosjektleder selv, altså engasjere og koordinere rørlegger, elektriker, maler og murer, fremfor å få inn en totalentreprenør som tar den jobben, kan du spare mange tusenlapper på sier fagsjef Bjørn Grimsrud i Fagrådet for våtrom. 

- Demontering og riving kan du også gjøre mye av selv.

Du må spørre deg selv hvor omfattende oppussingen skal være og hvor mye tid og kompetanse du har selv, sier han.

Demontering av baderomsmøbler, riving av veggbekledning for å komme inn til reisverk, pigging av baderomsgulv og bortkjøring av avfall..  - alt tar tid.

Du kan fort spare 10-20.000 på å rive det gamle badet selv 

Samtidig kan du jo avtale å gjøre deler av det. Bortkjøring av avfall er for eksempel gratis for privatpersoner, mens entreprenører må betale for det.

River du badet selv sparer du fort inn 10-20.000 kroner

 

Våtromsnormen må følges ved oppussing av bad | DNB Eiendom

Baderom er svært krevende å bygge da mye skal fungere og mye må oppfylles for at garanti skal kunne gis på arbeidet, sier Ludvigsen i Fensholt & Sønner. - Det er lett å trå feil.  (Foto: KOI)

 

Tenk på hva som vil lønne seg over tid og kjenn din egen begrensning

Det er viktig å kjenne på sin egen begrensning og vurdere hvor mange tommeltotter du opererer med, sier Ludvigsen. 

Han minner om at baderom er et svært krevende å bygge da det er mange produkter som skal fungere sammen. - Har du ikke kompetanse på området er det lett å trå feil. 

Det er dyrt å gjøre ting om igjen.

Hvis du for eksempel tenker du kan ta rivingen selv, men bruker mye lenger tid eller ødelegger noe underveis som må fikses først, kan du fort forskyve hele prosessen. Håndverkerne har gjerne satt av tid i visse uker til akkurat ditt bad, sier han.

Å gjøre ting selv som ufaglært kan også kludre litt i ansvarsforholdene, sier Grimsrud. Så trå varsomt og sjekk ut hva som er greit før du går i gang.

 

Her er ekspertenes beste tips til et godt anbud!

 

Våtromsvinyl er ikke hva det en gang var | DNB Eiendom

Har du et bad som er i god teknisk stand, tørt og med relativt nye røropplegg, kan en overflatisk oppussing være godt nok. Maling, nytt interiør, kanskje nytt gulvbelegg som denne våtromsvinylen fra Tarkett kan løfte rommet mye for en billig penge. (Foto: Ifi)  

 

Hvis dagens bad er i god teknisk stand kan du komme langt med litt kreativitet

Bjørg Owren om oppussing av bad | DNB EiendomEr badet i god teknisk stand, men har kanskje feil farge, mangler det lille ekstra eller man vil ha spafølelsen i sitt eget hjem, kommer man langt med litt kreativitet, sier kreativ leder, Bjørg Owren, i Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI). 

Bare nye håndklær i fine farger eller et malingsstrøk på møblene kan løfte inntrykket mye, sier hun.

-Heng opp et nytt speil, sett inn nye kurver, det er flust av ting for bad som kan skape ny atmosfære. 

Mal innredningen i ny farge, spraylakker flisen, mal taket eller sett inn noen nye moderne møbler

Bestem deg først for hva du vil ha, enten det er lyst, fargerikt, spafølelse eller romantisk, sier Owren.

Hvis du slipper å leie inn rørleggere, elektrikere og andre håndverkere kan du gjøre en fin forskjell på badet ditt med et budsjett på 10-20.000 kroner totalt.

  

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis