Gjør det selv

Ti tips for frisk luft inne!

Av Kristin O. Iversen, 11.3.17 Foto: Istock og egne

Å komme inn i et hjem som lukter vondt er enkelte ganger direkte motbydelig. Disse rådene hjelper deg til et friskt hjem, dag etter dag.

.

Vond lukt unngås ved å unngå kilder til vond lukt, så enkelt er det.  Her er ti ting du bør passe på hvis du ønsker et velduftende friskt hjem:

 

1. Bruk søppelbøtte med lokk: Uansett hvor du velger å plassere søpla, bør søplebøtter alltid ha lokk. Spesielt matsøpla. Hvis ikke vil det stinke.

 

2. Tøm søppelet regelmessig: Vårt råd er å gå ut med søppelet - hver dag. Til og med matavfall som bare er en dag gammelt vil fort begynne å lukte hvis det blir liggende.

 

Matsøppel bør ha lokk

Alle søplekasser bør ha lokk, men speiselt matsøppel begynner å lukte fort og en god regel er å tømme den hver dag.

 

Les også: Hvor ofte bør du egentlig vaske huset?

  

3. La aldri mat stå fremme eller utildekket: Dekk til mat som står ute, putt rester i små plastbokser og sett dem i kjøleskapet. Unntaket er frukt og grønnsaker som med fordel kan oppbevares i romtemperatur.

 

4. Gode rutiner på kjøkkenet: Gjør det til en fast rutine å rengjøre kjøkkenbenken og stekeplatene etter du har laget mat, da unngår du at fett og søl rekker å feste seg. Hvis du ikke gjør dette, kan det fort resultere i en ekkel lukt. Størknet fett og matrester kan også tiltrekke seg insekter, så bruk filla ofte!

 

Bruke vaskefilla

Spesielt matsøl etter at du har laget mat, eller på spisebordet etter du har spist, bør tørkes raskt opp for å unngå sur lukt. Bruk filla ofte!

 

5. Fukt er en kilde til lukt: Badet er spesielt utsatt for fukt, husk derfor å alltid lufte godt når du har dusjet eller badet. Hvis det er dårlig ventilasjon på badet, kan det oppstå en sjenerende og muggaktig lukt.

Tørk derfor alltid opp vannet som blir liggende igjen på gulvet. Vær ekstra nøye med rengjøring av fliser og fuger i dusjsonen hvor det samler seg mye skitt.

 

6. Rens sluket på badet ofte: Du bør rense sluket på badet minst en gang i året, men gjerne oftere. Finn fram vaskehanskene og åpne opp sluket og fjern hår og annen skit som har festet seg der.

Bruk gjerne en gammel tannbørste og vask rundt med et sterkt vaskemiddel. Begynner sluket å bli tett, bør du vurdere å bruke en slukrenser og/eller egnet rengjøringsmiddel.

 

Sluk

Sluk bør renses ofte. Bruk en gammel tannbørste for å fiske ut dritt, og hell gjerne på slukrens av og til. Bruk slukrens anbefalt av rørleggere!

 

7. Lukter det fra vaskemaskinen? Også vaskemaskinen trenger regelmessig renhold selv om man kanskje skulle tro at den renser seg selv. Det gjør den ikke. Løsningen for å få has på illeluktende bakterier fra såperester og annet som kan oppstå, er å kjøre en tøyvask på 90 grader minst en gang i måneden. 40 grader er rett og slett ikke varmt nok.

 

8. Hold skittentøyskurven lukket: Treningstøy og arbeidsklærsom gjerne lukter svette bør vaskes så raskt som mulig. Hvis det ikke lar seg gjøre, så sørg i hvert fall for at skittentøyskurven kan lukkes helt igjen. Putt eventuelt klærne i en pose og sett dem ut på balkongen inntil du får vasket dem.

 

Lufte Luft gjerne ordentlig ut en gang om dagen og etter matlaging, da sikrer du god ventilasjon inne.

 

9. Illeluktende sko og fotsvette: Sliter noen i familien med fotsvette bør du vurdere en lukket skohylle. Andre råd er duftkuler du kan putte i skoene, eller å sette sko ut eller i fryseren. Frost dreper bakteriene og lukta. Har du fotsopp bør du komme deg på apoteket så fort som mulig.

 

10. Luft ofte og mye! Ingenting er som frisk luft i huset. Kjør full gjennomtrekk minst en gang om dagen. Det trenger ikke være så lenge, men gjør underverker for innelufta!

 

Les også: Utlufting i boligen er viktig for inneklimaet!