Gjør det selv

Unngå disse fellene når du pusser opp!

Av Hannah Grace Taylor, 30.3.2019 Foto: NTB/istock

Når du skal pusse opp er det visse ting du med fordel bør holde deg unna, sier Nils Jørgen Brodin i Byggmesterforbundet. Her er hans tips!

Nils Jørgen Brodin i Byggmesterforbundet Fagkonsulent Nils Jørgen Brodin i Byggmesterforbundet kommer med klar tale:

Hold deg unna alt som har med elektrisitet, rør, bærekonstruksjoner og fuktutsatte konstruksjoner å gjøre så lenge du ikke har fagkompetanse på området.

-Det kan fort bli en dyr affære dersom du tukler med disse fagområdene, sier Brodin. 

Her er Brodins guide til hva du kan gjøre selv og hva du må bruke fagfolk til: 

 

Badet er det mest sårbare rommet, og det du sannsynlig bør holde deg unna:

Baderom er kanskje det mest kompliserte rommet å pusse opp selv, sier Brodin. Kravene til vann- og damptetthet gjør baderommet ekstra sårbart, siden alt henger sammen. Du kan ikke bare rive og tette én vegg som ikke er vanntett, du må i så fall rive hele baderommet.

Det kan fort bli en kostbar affære å prøve å «lappe» på baderommet selv.

-Skal du utføre arbeid med membranen, så må du forholde deg til dagens forskrifter.

I prinsippet kan du legge nye fliser over de gamle. Da har du «pusset opp» men badet er fremdeles gammelt. Dersom du skal rehabilitere badet, må du gjøre det etter forskriftene. Forskriftene stiller krav til vann og damptetthet, fall på gulv og at det benyttes dokumenterte produkter. Alt som omhandler rørsystemet må utføres av rørlegger.

 

Les også: Er det mulig å pusse opp badet skikkelig for under 100.000 kroner?

 

Riving av bad

Kravene til vann- og damptetthet gjør at det er vanskelig å pusse opp bad riktig selv, siden alt henger sammen. Du kan ikke bare rive og tette én vegg som ikke er vanntett, du må i så fall rive hele baderommet, sier byggmesteren (Foto: Istock)

 

Vi ser veldig mye tabbegjengangere på våtrom

Det er strenge krav til at våtrom skal være både vanntett og damptett, og dette er arbeid som må gjøres av fagfolk. Skal du gjøre noe som har varig verdi må du forholde deg til forskriftene. Det er viktig å bruke håndverkere som er faglig dyktige og som kjenner forskriftene, sier Brodin. Ikke overvurder egne evner!

- Det er altfor mange tabbegjengangere på oppussing av våtrom.

De fleste forsikringsselskap dekker ikke skader på badet som skyldes udokumentert arbeid 

Har du gjort jobben selv og får en vannlekkasje på badet, må du høyst sannsynlig dekke kostandene for å få utført arbeidet om igjen selv. Du kan dessuten bli ansvarlig for å dekke følgeskader dersom vann lekker ned til naboen.

- I tillegg kan udokumentert arbeid få konsekvenser for boligsalg. Hvis du ikke kan dokumentere at arbeidet er forskriftsmessig utført, kan du risikere å få nedsatt tilstandsgrad i taksten, noe som forringer verdien av boligen, sier Brodin.

 

Les også: Egeninnsats på badet kan tukle til ansvarsforholdene!

 

Lekkasje i rør

Har du gjort jobben selv og får en vannlekkasje er det få forsikringsselskaper som går med på å dekke det. Det kan bli fryktelig dyrt. (Foto: Byggforsk) 

 

Kjøkken og gulv kan du montere og legge selv!


På et kjøkken kan du gjøre det meste selv, men vær obs på at du kan komme i konflikt med ledninger og belysning. Dette er elektrikerens område. Arbeid med vann og rørsystem trenger du rørlegger til. Sjekk også de ulike forskriftene for ventilasjon og avtrekk. Ellers kan du rive gammelt kjøkken, montere skrap og male vegger selv.

Også her skal du sjekke ut forskriftene før du går i gang så du sikrer at forskikringen din gjelder ved senere skader 

Gulv kan du også legge selv, men du må være oppmerksom på om boligen har krav til lyd og brannisolering. Slike krav gjelder for skillekonstruksjonen i bygg med flere boenheter. 

 

Les også: Derfor er det viktig å ha skriftlig kontrakt med håndverkeren!

 

Mann som skal rive vegg | DNB Eiendom

Du kan spare mye penger på å gjøre ting som ikke krever fagkompetanse, som å rive vegger, sette opp vegger, legge gulv og kledning, legge flis. (Foto: Istock) 

 

Vegger kan du rive, men sjekk hvor rør og elektrisk går først!

Du må sjekke hvor vannrørene og det elektriske befinner seg før du begynner å rive vegger, uansett hvor de befinner seg.

Bæreveggene må du ikke røre, men ellers kan du rive og sette opp nye vegger.

Vær oppmerksom på at bygningsforskriftene stiller mange krav til sikkerhet og bokvalitet. Dette må sjekkes før planløsninger endres. Maling og tapetsering står du selvsagt fritt til å ordne med selv.

 

Les også: Lønner det seg å låne til oppussing?

 

Kledning og vegger kan du fint skifte selv

Du kan fint skifte kledning på veggene, så sant veggen ikke skiller to boenheter. I så fall er det krav til at kledningen skal være røyktett og at den skal tåle brann i x-antall minutter, sier Brodin.

- Men, inne kan du gjøre det meste. Panelere, tapetsere, male...

Innendørs er det meste greit å gjøre selv, men det isolerte klimaskallet bør du ikke røre.

Klimaskallet (konstruksjonen som skiller uteklima og inneklima) er utsatt for temperaturforskjeller som kan forårsake skadelig kondensering. Det er derfor spesielt viktig at disse bygges riktig.

 

Les også: Har du planer om å fjerne en bærevegg? 

  

Sørg for at håndverkerne er godkjente

Du må sørge for at håndverkerne du bruker er godkjente arbeidere. Fagbrev, utdannelse og kompetansebevis må kunne dokumenteres.

Å leie inn svart arbeidskraft er like risikabelt som å gå i gang som amatør selv. 

Bruk nettverket ditt og spør om råd hos kompetente fagarbeidere før du setter i gang oppussingsarbeidet. Du kan også få god veiledning om alt fra hvordan du legger parkett til hvordan du setter opp vegger fra forhandlerne du bruker.

 

Les også: Mange som leier inn svart arbeidskraft angrer bittert. 

 

Oppsummert:

Regelverkene knyttet til oppussing og bruk av fagfolk er strenge, og det kan være tidkrevende å få oversikt over hva du kan gjøre selv og hva du må bruke fagfolk til. Som hovedregel må fagfolk brukes til arbeid med rør, elektrisitet, våtrom, bærekonstruksjon og det isolerte klimaskallet.

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg, og garanterer at boligen er solgt innen seks måneder. Hvis ikke skal du ikke betale. 

Kontakt en eiendomsmegler her