Inspirasjon

Så enkelt lager du luktfri kompost på ditt eget kjøkken

Tekst: Hanne Askbo, 17.08.2015, Foto: Sverre Jarild

Ønsker du å bli kvitt matavfallet ditt på en enkel og luktfri måte? Bokashi er kjøkkenkompostering som passer like bra i en bygård som i hus med hage.

.

Bokashi ble utviklet av en japansk landbruksprofessor på 1980-tallet. Enkelt fortalt er bokashi en komposteringsmetode hvor man tilsetter effektive mikroorganismer i matavfallet, som gjør at maten gjærer istedenfor å råtne. Derfor lukter det ikke vondt.

– Jeg begynte å interessere meg for kompostering da familien flyttet tilbake til Nesodden etter noen år i London. Her finnes det ingen ordning for håndtering av matavfall, og jeg synes søppelkassen ble fort full og luktet vondt, forteller Anette Hjerde.

Hun er initiativtaker til bokashibloggen bokashinorge.no og norsk importør av bokashiutstyr. Med seg på laget har hun Andreas Capjon og kona Sonja Silvana Lubiana. Andreas har vokst opp på en biodynamisk gård på Nesodden, og var i starten litt skeptisk til bokashi.

 

Bokashi

I kjøkkenhagen til Anette Hjerde får plantene jevnlig en dose supergjødsel fra bokashibøtta.


– Vi har alltid drevet med tradisjonell kompostering på gården, så jeg ble ikke overbevist om denne metoden før jeg fikk teste bokashivæsken, forteller han og viser fram en liten kopp med gulbrunt vann.

 

Vi har alltid drevet med tradisjonell kompostering på gården, så jeg ble ikke overbevist om denne metoden før jeg fikk teste bokashivæsken

 

Dette ”vannet” er konsentrert kompostvæske, tappet fra bokashibøtta på kjøkkenet til Anette. Væsken er super til å gjødsle planter med, både inne og ute.

 

Alt i bøtta

Du kan kompostere all slags mat, bortsett fra suppe og annet flytende, i bokashibøtta. Andreas fikk testet ut hvor luktfri denne metoden er i sommer, da han inviterte til fest på fire store ørreter. Familien lot fiskeslo og rester renne av på et kjøkkenpapir og slang det i i bokashibøtta, strødde litt bokashistrø over og dro på ferie i noen dager.

 

Vi var forberedt på at det skulle lukte ganske vondt da vi kom hjem, og ble veldig positivt overrasket over at det ikke luktet noen ting

 

– Vi var forberedt på at det skulle lukte ganske vondt da vi kom hjem, og ble veldig positivt overrasket over at det ikke luktet noen ting, forteller han.

 

Boashi

I bokashibøtta som står på kjøkkenet til Anette Hjerde finnes to uker gamle fiskerester, appelsinskall og kyllingskrog. Det lukter litt syrlig, eller ingenting.

 

Grønn trend

Bokashi er kjent i store deler av verden. I Danmark er det flest unge, urbane folk som driver med bokashi, i Sverige er det mange fra de dype skogene i Norrland. I Storbritannia vanker det kommunale støtteordninger for privatpersoner som komposterer matavfallet sitt. Her i Norge har Anette Hjerde tro på at bokashi vil treffe en økologisk nerve hos folk.

 

Det er mange som har lyst til å dyrke mat selv, enten det er på takterrassen, på verandaen eller i kolonihagen

– Det er mange som har lyst til å dyrke mat selv, enten det er på takterrassen, på verandaen eller i kolonihagen. Med bokashi får du prima kompostjord raskt, og kan følge hele prosessen fra mat til jord, og til vekst av ny mat igjen.

- Dette er gøy for barn å være med på, særlig min yngste sønn er dypt fascinert over at pølsa han spiste for to uker siden blir til jord, forteller Anette Hjerde.

  

Slik komposterer du

Samle opp alt matavfallet ditt og legg alt i bøtta en gang per dag. Strø 2 ss bokashistrø per 1 liter matavfall per dag.

Legg på lokket. Bøtta må stå innendørs. Bokashi lukter ikke, så du kan gjerne ha den stående på kjøkkenet. Gjenta prosedyren til bøtta er full , cirka to uker for en familie på fire.

Deretter skal bøtta stå og ”hvile” i to uker (mens du fyller bøtte nummer to)

Hver 3.-5. dag tapper du ut væsken som danner seg i bunnen av bøtta. Denne væsken er konsentrert gjødsel, som du kan tynne ut med vann 1:100 og bruke på potteplanter, i hagen eller på basilikumurten som henger med hodet.

Etter to uker tømmer du innholdet av bokashibøtta rett i jorda, i en kasse med lokk  eller en litt tykk søppelsekk. Ha vanlig jord over. La stå i 3-6 uker, så har du fantastisk jord til blomster og planter.

 

Bokashi

Husk å strø bokashistrø over matavfallet en gang per dag.

 

Har du en gammel kompostbinge i hagen?

Dette kan bli en utmerket jordfabrikk. Hvis du allerede har mye gammel kompost (som har tørket ut og ikke er blitt skikkelig jord) kan du grave et hull i midten og helle første bokashibøtte oppi. Hell på litt vann hvis det er tørt og la det stå og godgjøre seg . Etter noen uker har du fått topp matjord.

Har du en tom kompostbinge kan du bruke denne til å lage bokashi-jord i; begynn med litt jord i bunnen, hell bokashibøtta fra kjøkkenet oppi og hell over vanlig jord (her kan du bruke den enkleste og billigste jorda du finner). Om vinteren kan du gjenta dette til bingen er full.

Bokashiprosessen krever en viss temperatur for at omdanningen til jord skal begynne, så det vil kanskje ikke skje noe i bingen før til våren. Da vil prosessen starte for fullt og du har kjempefin jord til hagesesongen starter.

Har du ikke kompostbinge, kan du bruke plastkasser, trekasser eller søppelsekker.

 

Bokashi

 Kompost gir gode næringsstoffer til jorda. 


6 fordeler med bokashi


Du får mindre søppel:
Ifølge tall fra Norsk forskningsråd går 25 prosent av all maten som produseres og omsettes rett i søpla. Hvis du komposterer maten, slipper du full og stinkete søppelbøtte i uka før tømming.

Du er miljøvennlig: Bokashi er en miljøvennlig komposteringsmetode. Ifølge et nederlandsk forskingsprosjekt fra 2013 slipper tradisjonell kompostering ut 662 kilo CO2 ekvivalenter per ton compost, mot bare 25 kilo for bokashi.

Du får friske planter: Bokashivæsken er en næringsrik og effektiv gjødsel til planter både inne og ute. Bland den konsentrerte væsken ut i vann; 1 dl væske til 10 liter vann.

Du sparer penger: Du lager din egen jord, som du kan bruke i blomsterkasser og i kjøkkenhagen. En familie på fire kan lage 150-200 liter kompostjord i året.

Du slipper plantelus: Bokashivæske virker som naturlig sprøytemiddel mot plantelus. Bland ut væsken 1:1000, eller en liten skvett i en sprayflaske med vann og sprut på.

Du kan rense rørene dine: Bokashivæske løser opp fett og kan derfor brukes som naturlig ”plumbo”  til å rense rørene på kjøkkenet og badet.

 

Har du lyst til å vite mer?

Gå inn på bokashinorge.no for mer informasjon. Her får du også kjøpt alt du trenger for å starte bokashi-kompostering hjemme.