Inspirasjon

Sparetips for single!

Av Kristin O. Iversen, 7.2.2019 Foto: Inviso

Det kan virke uoverkommelig å få spart til egen bolig med kun èn inntekt og høye boutgifter. Men det finnes muligheter! Her er noen spareråd for deg som er singel.

Mange unge har trang økonomi, og høye leiepriser hjelper ikke akkurat når målet er å spare opp nok egenkapital, sier Sandmæl.

Skal du få boliglån i dag så må du ha hele 15 prosent spart opp i egenkapital. Det kan bety et sparebehov på flere hundretusen kroner. 

- Det betyr at du må være kreativ for å frigjøre nok penger til sparing. 

Under får du noen tips til hva du kan prøve!

 

Silje Sandmæl gir tips til sparing for single

Bilbruk, dyr mat og byturer er ofte store forbrukssluk det går an å kutte ned på, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl (Foto: Stig B. Fiksdal)

 

Mat er en stor utgiftpost. Start en middagsklubb!

Matvarer utgjør en betydelig kostnad, og dessverre er mange rimelige forpakninger beregnet på familier. Har du flere single venner kan det være en idé å ta initiativ til å lage middag i fellesskap og dele på utgiftene.

Å spise sammen er både hyggeligere og mye rimeligere 

For øvrig er det smart å følge med på gode tilbud i dagligvarebutikkene, sier forbrukerøkonomen. Og har du en vane med å drikke mye utekaffe, brus eller energidrikk, så gå over til vann eller kaffe på termokopp.

Er du villig til å ta sparemoduset helt ut så går det også an å høre med butikkene om du kan få varer som har gått ut på dato, varer de likevel tenker å kaste.

 

Les også: Hvor mye kan jeg få i boliglån? 

 

Spar inn på transport om du kan!

Bor du i by er det ofte gang- eller sykkelavstand til det meste. Bruker du egne muskler til å komme deg fram får du i tillegg gratis trening. Dermed kan du kanskje kutte treningskortet i samme slengen?

Har du bil bør du vurdere å selge den. Å ha bil er fryktelig dyrt. Har du mulighet til å samkjøre eller dele bil med andre?

Sykkel og kolletivt er både rimelig, miljøvennlig og sunt 

Etter hvert finnes flere bilkollektiv eller bilpool. Her betaler du en engangssum for å bli medlem/andelseier, i tillegg til at du betaler litt hver gang du bruker bilen. Dette kan være et greit alternativ hvis du av og til MÅ ha bil. En annen fordel er at du kan velge biltype etter behov.

Syklist i vinter-Norge - sparer en haug på transport og får gratis trening

Den rimeligste og sunneste transporten er den du sørger for med egen kropp, sier Silje Sandmæl. Bruk beina eller sykkelen! (Foto: NTB)

 

Sjekk ut ting du kan låne eller leie, så slipper du å eie!

Noen ganger kan det lønne seg å leie fremfor å eie. Dette gjelder for eksempel sportsutstyr. Det finnes utlånssentraler i de fleste byer der du kan låne diverse utstyr helt gratis, det er bare å google "utlån av..." så kommer det opp alternativer!

Du kan spare mye på å leie framfor å eie dyrt utstyr

Verktøy kan også bli en dyr investering om du bare skal bruke det et par ganger. Clas Ohlson har nå begynt med gratis utlån av el-verktøy og flere andre jernvare og byggvareforretninger leier ut utstyr billig. På finn.no finner du også mange private som leier ut verktøy for en hundrelapp eller to for et døgn.

 

Litt oppgitt ung dame som lurer på hvordan hun skal klare å spare nok egenkapital

Ikke gi opp, oppfordrer Silje. Få oversikt over hva du har, sett deg mål og spar der du kan. Uansett hvor mye du klarer å legge av så kan jeg love deg at du aldri vil angre på at du har spart! (Foto: NTB)

 

Les også: 4 måter å spare opp til nok egenkapital!

 

Sjekk hva som "gis bort" på nettet

Jeg kjenner noen som innredet hele hytta si med "gi bort"-møbler fra finn.no. Og stilen er fin og moderne, du ville aldri gjettet at de har fått alt helt gratis. Det er nemlig utrolig hva mange gir bort bare for å slippe å kjøre det vekk selv.

Følg med, og vær rask! Fine ting som gis bort forsvinner fort.

De aller fleste markedsplasser på nett har en egen rubrikk for "gis bort".¨ Sjekk litt rundt. Følger du med over litt tid så kan du få tak i det meste;  møbler, stereoanlegg, instrumenter, småhytter, barnevogner og husdyr. Men det lønner seg å være rask. Fine ting forsvinner fort.

 

Her kan du sjekke hvor mye du kan få i finansieringsbevis nå

 

Her kan du bli med i bilkollektiv:

www.bilkollektivet.no (Oslo, Stavanger, Kristiansand, Tromsø)

www.trondheim-bilkollektiv.no (Trondheim)

www.bybilen.no (Drammen)

www.hertzbilpool.no (alle de store byene)

www.dele.no (Bergen)

  

Vurderer foreldrene dine å være kausjonister? 

Vi kommer gjerne og gjør en verdivurderinger av boligen eller hytta for å avklare om det er egenkapital der som kan stilles som sikkerhet. 

Kontakt en eiendomsmegler her!