Inspirasjon

Tre enkle tips til en frodig balkong

Tekst: Øivind Skorve, 24.06.17, Foto: Ida Eldholm-Prestø

Sommeren er her og det er utvilsomt tid for å nyte tiden ute. Slik kan du med enkle grep få en flott og frodig balkong.


Ida Eldholm-Prestø- Et godt tips er å bruke både innsiden og utsiden av rekkverket til å henge opp potter og kasser. Det finnes utallige farger og stiler å velge mellom på hagesentre, møbelforretninger og blomsterbutikker, sier blomsterentusiast Ida Eldholm-Prestø.

 

På balkongen i leiligheten hennes på Vålerenga i Oslo bugner det av fargerike fioler, stemorsblomster og lisianthus, mens eføy, Calathea og Monstera står for det grønne innslaget.

 

Hvorfor valgte du akkurat disse blomstene og plantene på balkongen?  

- Eføy er veldig hardfør og den brer fint om seg selv om du planter den i en relativt liten potte. Hvis du steller pent med dem holder de til langt utpå høsten, de kan også overvintre ute om de er plantet i større krukker. Fioler er gunstige fordi de tåler noen minusgrader, og derfor kan du plante dem tidlig om våren.

 

frodig balkong med grønne planter

Eksempel på hvordan du kan bruke planter i høyden. 

 

- Calathea og Monstera har jeg normalt stående inne, men de klarer seg fint ute om sommeren, sier Ida.

 

Selvvannende blomsterkasser

Vil du være sikker på å lykkes med plantene i sommervarmen, bør du gå for selvvannende varianter. Da holder blomstene seg friske og fine i sommervarmen.

- Disse er også geniale hvis du reiser bort noen dager. Som regel trenger du ikke fylle på vann igjen før det har gått en uke. Få naboen eller noen venner til å etterfylle hvis du skal være lenger borte, tipser Ida. 

Grønne planter på pidestall

Har du liten gulvplass kan du plante i høyden.

 - Sett en plantekasse på balkonggulvet eller en hylle og la klatreplantene gro oppover veggen, det blir kjempefint.

- Dersom du har overbygget balkong, finnes det mange flotte ampler du kan henge opp i taket for å forsterke inntrykket og få plass til flere planter, sier Ida.

 

Tips til plantestell

Så, hvordan skal du behandle sommerplantene dine?  Her er det tre stikkord som gjelder; vann, næring og knip.

- Har blomstene falt sammen – fortvil ikke. De aller fleste sommerblomster lar seg redde om du sørger for å gi dem vann. Det beste for planten er selvfølgelig å være jevnt fuktig, men på dager med sterk sol kan dette skje.

 

Husk å knipe av uttørkede og visne blomster

 

fioler

Fioler i selvvannende blomsterkasse.

 

Det finnes flere typer plantenæring. Når du planter bør du bruke kornet langtidsgjødsel som du blander med jorden. Når du vanner kan du tilsette flytende gjødsel.

 - Husk å knipe av uttørkede og visne blomster. På den måten får planten energi til å produsere nye blomster, og den slipper å bruke energi på å kvitte seg med de som er ferdig blomstret, sier Ida.