Inspirasjon

Slik styler du boligen selv for under tusenlappen - rom for rom

Tekst: Hannah Grace Taylor, 5.2.2019, Foto: Room Boligstyling, Istock

- Du kan komme langt med en ledig helg og en snartur til IKEA hvis du vil style boligen selv, sier Joachim Gard Kalsaas fra ROOM Boligstyling.


Kalsaas lever av å gjøre boliger salgsklare. Han har vært i bransjen i fem år og er ikke i tvil om at boligstyling har mye å si for både prisantydning og salgspris. 

Joachim Kalsaas- Det er ganske mye psykologi knyttet til et boligkjøp. Boligen skal dekke våre viktigste behov. Kulinariske behov, hvile- og rekreasjon og sosialt samvær. Ha det i bakhodet når du styler boligen. 

Rommene skal se ut som om de blir brukt til de formålene som gir hverdagen vår innhold og mening. Soverommet skal innby til hvile og spisestuen skal se ut som den brukes flittig sammen med gode venner og familie. Klarer du dette, har du et fortrinn når du skal selge boligen, forteller han.

 

Les også: Slik gjør du boligen attraktiv for kresne kjøpere

 

Lettere å markedsføre

Eiendomsmegler Kristine Grønn i DNB Eiendom Ullevål sier seg enig med Kalsaas.


- Riktig styling kan ha mye å si for totalinntrykket av boligen som skal selges. Markedsføringen blir mye lettere med gode bilder og visningene fungerer normalt langt bedre i boliger som er stylet. Dessuten er det et godt virkemiddel for å treffe definerte målgrupper, i de tilfellene man har det, sier hun.

 

Skal du selge bolig? Sørg for å ha den beste markedsføringen

 

Her er stylistens beste tips til hvordan du kan style boligen selv.

 

1. Less is more

Mange boliger er overmøblert, og det stjeler både romfølelse og forestillingsevne for potensielle kjøpere. Fjern mest mulig av unødvendige møbler og nips. Vær selektiv med hvilke ting du beholder i boligen. Resten av tingene kan settes i boder og på loft eller i selvbetjeningslager inntil boligen er solgt.

 

Stue

Boligstyling handler nesten like mye om å rydde som å pynte.

 

 2. Et rent lerret

Når du har fjernet møbler og ting du ikke trenger får du bedre oversikt over hva som må gjøres. Er det huller i veggene som må sparkles? Trenger veggen et malingsstrøk til?

Sørg for at alle flater er rene. Vinduer må vaskes både innvendig og utvendig, alle glassdører og speil må skinne. Klesskap og skap som typisk åpnes under visning bør være ryddige og godt organiserte.

Når du har fjernet møbler og ting du ikke trenger får du bedre oversikt over hva som må gjøres

 

3. Tenk på målgruppen

Forhør deg grundig med megler og stylist før du begynner stylingen. Er det stor sannsynlighet for at målgruppen er unge, trendbevisste og barnløse? Da kan du ta deg mer frihet når du styler.

Er målgruppen barnefamilier? Vis gjerne at det bor barn der, pynt barnerommet eller gjesterommet med flotte barneleker og la gjerne små sykler og løperhjul stå framme i hagen eller foran garasjen.

 

Les også: Skap et godt førsteinntrykk på visning

 

Barnerom

Forsterk romfølelsen: Slik kan du style et barnerom eller gjesterom.

 

4. Førsteinntrykket teller

Det første potensielle kjøpere ser er inngangspartiet. Pass på at det er vasket eller feiet både i oppgang, innkjørsel eller inngangsparti. Sett frem blomsterkrukker og en ny, ren dørmatte og sørg for at utelamper og ringeklokke fungerer. Sett gjerne ut tente lykter eller fakler under visning.

 

5. Kulinarisk kjøkken

Det kan godt se ut som om det blir laget spennende mat på kjøkkenet, selv om du ikke nødvendigvis er en mesterkokk. Sett gjerne frem kokebøker, friske urter, spennende krydder/oljer og fargerike grønnsaker.

Rydd unna store kjøkkenmaskiner som opptar benkeplass, spesielt frittstående mikrobølgeovner. Avanserte espressomaskiner og lignende kan få stå.

Sett gjerne frem kokebøker, friske urter, spennende oljer og fargerike grønnsaker

 

Kjøkken

Det er lurt å fjerne store kjøkkenmaskiner når du skal style kjøkkenet. 

 

6. Nøytral stue

Stuen er som regel et av de viktigste rommene du styler. Det er her de fleste potensielle kjøperne tilbringer mest tid under visning, og det er her de ser for seg hvordan livet i sin nye bolig vil bli. Sørg for at stuen er så nøytral som mulig, slik at de selv kan forestille seg hvordan de vil innrede den.

Fjern personlige eiendeler. Invester i et par flotte puter til sofaen og et pent pledd som du danderer litt tilfeldig over sofasiden. Du kan gjerne ha et blikkfang i stuen som skiller seg ut, for eksempel et eksotisk interiørinnslag fra en reise, en platesamling eller en gitar eller utvalgte kunst/reisebøker på stuebordet.

Invester i et par flotte puter til sofaen og et pent pledd som du danderer litt tilfeldig over sofasiden

 

7. Innbydende soverom

Soverommet skal innby til hvile, med deilige puter og mykt, strøket sengesett og sengeteppe. Sett gjerne frem et par bøker og en leselampe på nattbordet. Tenk nøytrale farger, ton-i-ton. Dersom rommet er lite, kan du med fordel fjerne den nederste delen av sengen og nærmest legge madrassen rett på gulvet. Dette gir større romfølelse.

 

Les også: Hvor ofte bør du egentlig rengjøre boligen?

 

Soverom

Riktig balanse: Soverommet bør fremstå som lunt og innbydende, men ikke for personlig. 

 

8. Planter, planter, planter!

Grønne planter skaper et levende miljø og gir farge og dybde til et hvert rom. Spesielt baderommet kan lett forvandles til en tropisk oase ved hjelp av noen palmetrær og eksotiske såper. Blomster som gjør seg godt på bilder og til visning er for eksempel peoner, ranukler og nellik.

 

Les også: 3 enkle tips til en frodig balkong

 

9. Ikke glem duften

Vask grundig før visning og sørg for at boligen er godt utluftet, dette gjelder spesielt kjøkken og soverom.Det kan være greit å unngå duftlys, siden det er vanskelig å finne lukter som alle liker. Da er det bedre at det lukter nyvasket. Bruk gjerne parfymerte rengjøringsmidler.

 

10. Skru opp varmen

En kald bolig er ikke en innbydende bolig. Skru opp varmen noen timer før visning, slik at potensielle kjøpere har det varmt og godt på visning. Har du peis? Kjøp inn vedkubber og fyr opp i peisen. Sett ut tente stearinlys i boligen, spesielt i baderom og stue.

 

11. Hyggelig uteareal

Har du balkong, terrasse eller hage? Da er det viktig at du viser frem potensialet for uteområdet, uavhengig av hvilken årstid du selger på. Sørg for at gresset er nyklippet og ugresset luket. Sett frem krukker med blomster sommerstid og tente lykter vinterstid. Sittegrupper med myke puter og pledd fremhever «hyggen».

 

Blomsterkrukker

Blomster og planter løfter førsteinntrykket ved en bolig og skaper en koselig atmosfære. 

 

12. Boder og garasje må også ryddes

Det kan være lett å glemme rommene som ikke blir brukt i det daglige når boligen skal styles. Du trenger ikke å overdrive ryddingen, men plasser gjerne løse gjenstander i plastbokser og hyller og la rommet være mest mulig oversiktlig.

Nøkternt budsjett 

Du er ikke avhengig av å kjøpe alt du skal bruke i stylingen. Kanskje du kan låne flotte møbler og interiørdetaljer av familie og venner med spesielt god smak? Kanskje har du en hyggelig nabo du kan låne utemøbler av?

finn.no kan du finne flotte møbler til en billig penge, kanskje til og med gratis. Bruk pengene på detaljene som skiller seg ut på bilder; planter, krydder og oljer, håndklær, puter og pledd. IKEA Family medlemmer får ofte gode rabatter, så det kan være lurt å melde seg inn og følge med på tilbudene de har.Har du lyst på råd om hva du kan gjøre med din bolig?

Våre eiendomsmeglere vet hva folk drømmer om og er trent i å gi gode interiør og stylingråd. Det koster ingenting å få gode råd.

Kontakt en eiendomsmegler her og nå!