Skal du kjøpe bolig for første gang?

Her er 10 tips du må tenke på før du kjøper.

10 smarte tips til deg som er ung og på boligjakt

Det er mye å tenke på når du skal kjøpe bolig for første gang. Hvor mye kan du spare i BSU? Kan foreldrene dine stille som kausjonister? Kan du få startlån? Hva er forskjellen på fast og flytende rente, og annuitetslån og serielån? Og kanskje aller viktigst - hvor mye kan du låne?

1. Begynn å spare i Boligsparing for ungdom (BSU) i dag

BSU er markedets mest lønnsomme risikofrie spareform. Sparer du 25 000 kroner hvert år kan du trekke fra 5000 på skatten. Har du mulighet er det lurt å spare til du har nådd maksbeløpet på 200 000 kroner. Bare husk at pengene må brukes til å kjøpe bolig eller nedbetale boliggjeld, og at du kun kan opprette BSU én gang.

2. Kan foreldrene dine hjelpe deg?

De kan stille opp som kausjonister eller medlåntagere, låne deg penger, eller gi dem som gaver eller andre former for økonomiske bidrag. Hvis ytelsen gis som lån bør dere bli enige om hvem som skal stå som eier, og hvem som skal nyte godt av en eventuell verdistigning - eller et verditap. Her er det også smart å sette seg inn i skattereglene på forhånd.

3. Sjekk om du kan få startlån

Det er ikke alle som har foreldre som vil eller har mulighet til å stille opp. Hvis du mangler egenkapital til å oppfylle kravet om 15 prosent kan du sjekke med kommunen der du bor om du kan få Startlån i Husbanken.

4. Kjøpe med kjæreste eller venner?

Du kan kjøpe leilighet med kjæresten din, eller med en eller flere venner hvis du ikke har råd til å komme deg ut på boligmarkedet alene. Det er viktig at dere har vanntette kontrakter om hvordan dere skal løse det hvis en ønsker å selge seg ut - eller det blir slutt mellom deg og kjæresten din.

5. Ikke kjøp for mer enn du har råd til

Hvor mye kan du maksimalt låne? Hvor romslig eller stram økonomi trives du med? Hva er fremtidsutsiktene dine når det gjelder utdanning og karriere? Husk også kostnader som flytting og dokumentavgift på 2,5 prosent for selveierboliger. Test økonomien din med tanke på renteøkninger, og ta kontakt med en rådgiver i banken for å finne ut hvor mye du kan/bør låne. Skaff deg finansieringsbevis, slik at du er klar til å by når du finner drømmeboligen.

6. Kan du leie ut?

Har du mulighet til å leie ut et rom eller deler av boligen? Da kan du få mer i lån. Det er svært gunstige skatteregler for utleie, men sett deg godt inn i disse slik at du unngår fallgruvene.

7. Skal du ha fast eller flytende rente?

Hvis du tar maksimalt lån, har sårbar økonomi eller ønsker forutsigbarhet kan det være smart å binde hele eller deler av lånet. En rådgiver i banken din kan fortelle deg mer om dette.

Hva er forskjellen på annuitetslån og serielån?

Med et serielån betaler du mer de første årene, og dette nedbetales raskere. De fleste velger et annuitetslån siden dette gir deg romsligere økonomi de første årene. Hvis økonomien din tillater en høyere belastning i starten kan du velge et annuitetslån med samme månedlige beløp som et serielån, men med kortere nedbetalingstid. Det vil du spare renteutgifter på. Du kan lese mer om dette hos DNB Nyheter.

Les mer om boliglån

8. Ikke prøv å time markedet - ha et langt tidsperspektiv

Historien har vist at kjøpstidspunktet betyr mindre i det lange løp. Det er så mange faktorer som påvirker boligmarkedet at selv ikke ekspertene vet nøyaktig når boligmarkedet når topp eller bunn. Neste gang kommer du jo også til å kjøpe og selge i samme marked. Husk at behovene dine vil endre seg over tid - skal du kjøpe bolig bør du ha planer om å bli boende i minst fire år, blant annet på grunn av kjøps- og salgsomkostningene.

9. Størrelse, beliggenhet og standard

Hvilke av disse er viktigst for deg - én, to eller alle?

Bestem deg på forhånd for hva som betyr mest for deg når du kjøper bolig, slik at du ikke lar deg rive med i en eventuell budrunde.

Regn også med at det kan bli kostnader til oppussing og oppgradering. Egeninnsats i forbindelse med dette kan være en stor belastning for både tid og lommebok.

10. Har du forsikret deg?

Når slutter PC-en å virke? Når kommer neste vannlekkasje? Når ryker varmekablene på badet? Det vet du ikke… Det kan skje uforutsette ting slik at det kan bli vanskelig for deg å betjene de økonomiske forpliktelsene dine. Spør en rådgiver i banken om råd knyttet til forsikringsbehovene dine.


Følger du disse tipsene blir det enklere for deg å komme inn på boligmarkedet. Lykke til med kjøpet av din første bolig!

Skal du på visning?

Få en oversikt over solforhold, nabolaget og alt du burde sjekke med vår nye app.

Visning

Last ned Visning Last ned Visning

Vi tilrettelegger for en trygg og smittefri bolighandel. Les mer om våre tiltak her