Gå til innhold

Hva vet du om visning, finansiering og budgivning?

Når du har lest dette er du klar for å kjøpe bolig.

Dette er veien til et trygt og godt boligkjøp

Å kjøpe bolig er gjerne den viktigste og største investeringen du gjør i livet. Likevel er det ikke uvanlig at en bolighandel på mange millioner har kortere beslutningstid enn kjøp av en sofa. Et bomkjøp av det som på overflaten fremstår som drømmeboligen gjør at du bokstavelig talt risikerer å både møte veggen og havne i kjelleren.

Det er viktig å holde hodet kaldt når store summer står på spill, så ikke kjøp før du har snakket med og søkt råd hos en uavhengig eiendomsmegler. Spør gjerne om prisen på boligen er satt riktig, hvor lettsolgte andre boliger i det samme området er, om det er noe du bør være spesielt oppmerksom på, og ikke minst - hva som kan være et bra bud.

 

Visninger

Du bør vite mest mulig om boligen før visning. Les derfor gjennom opplysningene i prospektet på internett, og be om å få tilsendt salgsoppgaven fra megleren før du går på visningen. Da er du godt forberedt og kan stille gode spørsmål om boligen.

Dette sjekker du på visning

Hovedregelen er at du er kritisk og stiller mange spørsmål til megleren, og hvis mulig - selger og takstmann. Avhendingsloven sier at kjøper har et betydelig ansvar for å gjøre nødvendige undersøkelser av boligen. Sjekk også miljøhensyn som støy, lukt, solforhold, naboforhold, arrangementer, tilstøtende eiendommer, reguleringsplaner eller andre ting som kan gjøre boforholdene dårlige.

Finansiering

Ta en grundig gjennomgang og sett opp en totaloversikt over økonomien din. Det innebærer absolutt alle inntekter og utgifter du får ved siden av boliglånet. Når du har gjort en totalvurdering er det enklere å finne ut hvor stort lån du kan betjene. Besøk gjerne et av DNBs lokalkontor om du ønsker å få bistand og rådgivning til denne oversikten.

Hos DNB Eiendom har vi for øvrig alltid åpent på telefon 04800. Her sitter det rådgivere som er klare til å hjelpe deg, og du kan få lån på timen.

Finansieringsbevis

Dette er ganske enkelt et dokument som viser hvor mye du har fått låne i banken. På beviset står den maksimale lånesummen, og hvor stor del av kjøpesummen du får låne. Når du har fått dette i hånden kan du slå til med en gang du finner en bolig du ønsker å kjøpe.

Les om boliglån på dnb.no.

 

Budgivning

Når du har funnet drømmeboligen må du likevel tenke deg godt om før du eventuelt legger inn bud.

For å gjøre det enkelt for deg - her får du Budgivningens 10 bud:

  1. Bestem deg for en maksgrense før budrunden starter. Det er lett å bli revet med. Sørg for å ha finansiering på plass. Kontakt banken din og søk finansieringsbevis.
  2. Før du legger inn bud må du sjekke boligen grundig, og lese salgsoppgaven og vedlegg nøye.
  3. Sett alltid en tidsfrist på budet. For at megler skal kunne videreformidle budet må minstefristen for dette være kl. 1200 første virkedag etter siste visning.
  4. Et bud skal inneholde eiendommens adresse, budets størrelse, budgivers navn og kontaktinformasjon som adresse, e-post og mobil nr. Det bør også være en finansieringsplan, betalingsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold .
  5. All budgiving skal skje skriftlig, og du må også legitimere deg. Legitimering kan gjøres ved at du tar kopi av gyldig legitimasjon, såsom bankkort, førerkort eller pass. Budet må signeres. Ved å trykke på "gi-bud" knappen på boligens finnannonsen kan du benytte bank-ID, evt. signere på skjerm om du bruker mobil/Ipad. Da trengs ikke ytterligere signatur.
  6. På DNB Eiendom sine salgsoppgaver vil du finne nærmere opplysninger om selve budgivingsprosessen og hvilke formelle krav som må følges. Les mer
  7. Vær obs på forkjøpsrett. Spesielt i borettslag er det vanlig at andre beboere eller medlemmer av boligbyggelaget har forkjøpsrett.
  8. Hadde du det høyeste budet, men fikk likevel ikke aksept? Er det lov? Ja, det er ikke slik at selger er forpliktet til å akseptere høyeste bud. Selger bestemmer selv hvem boligen selges til.
  9. Kopi av budjournal skal uoppfordret formidles til kjøper og selger straks handel har kommet i stand, dvs. når selger har akseptert kjøpers bud.
    Andre budgivere kan få tilsendt anonymisert budjournal på forespørsel.
  10. Bud er bindende når selger av boligen har fått kunnskap om budet. Det er ikke krav om at kontrakten skal være signert. En muntlig avtale er i prinsippet like bindende som en skriftlig avtale, men den kan være vanskeligere å dokumentere.

Ønsker du å vite mer om visning, finansiering og budgivning? Du er hjertelig velkommen til å kontakte en av DNB Eiendoms dyktige meglere som kan bistå deg i boligjakten, og hjelpe deg med å finne det du er på jakt etter.