Gå til innhold

- Sjelden det har vært så gunstig å selge hytte som nå

Tekst: Øivind Skorve, 12.6. 2020, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB, Inviso
- Jeg tror aldri jeg har opplevd liknende tilstander, det er helt vilt, sier Tone Krange, hyttesjef i DNB Eiendom. Siden hytteforbudet ble opphevet har salget og prisene skutt i været.

- Normalt på denne tiden av året pleier hytteselgerne å rigge seg for salg til høsten, men nå løper hyttemeglerne våre daglig på befaringer for at kundene skal få lagt ut hyttene sine for salg før sommerferien, sier Krange.

For nå koker det virkelig i hyttemarkedet. I mai steg hytteprisene i underkant av 3 prosent sammenliknet med mai i fjor.

 

Hytte på vinterbro

Mange ønsker å tilbringe sommerferien i slike omgivelser. (Hytta ligger rett utenfor Oslo og hadde siste visning på torsdag).

 

- Det hører faktisk til sjeldenhetene at hytteprisene i Norge gjør byks som dette, sier Krange.

Normalt selges de aller fleste hyttene i Norge til prisantydning eller litt under, med en eller to budgivere, og i snitt tar det nesten dobbelt så lang tid å selge hytte som en bolig.

Aldri tidligere har hyttevisningene vært så godt besøkt som de siste månedene

I år har derimot interessen for å kjøpe hytte eksplodert, og aldri tidligere har hyttevisningene vært så godt besøkt som de siste månedene.

- Jeg tror aldri jeg har opplevd liknende tilstander, det er helt vilt, hyttesjefen. Bare i 17 mai- uken økte hytteprisene med hele 8,2 prosent sammenlignet med samme uke i fjor. Selv om det er snakk om en enkeltuke, er det er en historisk sterk prisvekst, fortsetter hun. 

Skal du selge hytte? Kom i kontakt med en hyttemegler her

 

Kraftig vekst i hyttesalget

For å få et mer detaljert inntrykk av temperaturen i markedet, kan vi se på tallene som tar for seg alle hyttesalg i Norge i perioden fra 1.januar til 12 juni. De viser at det har blitt solgt 3100 hytter. I tilsvarende periode i fjor var tallet 2666.

- Med tanke på at markedet var helt «dødt» i over en måned, er dette utrolig sterke tall som sier mye om den rekordhøye interessen i hyttemarkedet nå, sier Krange.

Bare i mai ble det solgt 825 hytter i Norge Det er en solid økning fra 577 samme periode i fjor og langt over normalen.

 

Hytte på vinterbro

Denne hytta ved Vinterbro rett utenfor Oslo ble forsøkt solgt i spetember i fjor, men selger valgte å avvente. Denne uka har folk strømmet til visning og budrunden foregår i skrivende stund. 

 

Høy interesse for alle typer hytter

Ifølge hyttesjefen er det ikke bare typiske sommerhytter langs kysten som går unna.

-Nei, det gjelder hytter i alle prisklasser. Fra de med helt enkel standard til mer eksklusive eiendommer med fantastisk beliggenhet. Sommerhyttene langs kysten er selvfølgelig ekstra populære nå før ferien, men det har også vært bra salg av innlandshytter til helårsbruk, nær innsjøer spesielt, forteller Krange.  

Også fjellhytter, hvor markedet normalt pleier å være veldig rolig i mai og juni, har fått et skikkelig oppsving de siste månedene.

Vil du vite hva hytten din er verdt? Bestill verdivurdering her

 

Uvanlig at hytter selges mye over prisantydning

Innimellom blåses det stort opp i media at en enkelt hytteeiendom har blitt solgt langt over prisantydning. Men normalt er dette unntaket og ikke regelen.

- Mange som har solgt de to siste månedene har solgt til gode priser, men det er ikke sånn at alt selges over prisantydning, sier Krange.

 

Hytte i Stavern

Det har sjelden vært så gunstig å selge hytte som akkurat nå, og i disse dager løper hyttemeglerne daglig på befaring til folk som ønsker å selge før ferien.

 

Ser vi på enkeltuker i mai, har hyttene solgt av DNB Eiendom i snitt gått fra 3,9 prosent over prisantydning til 8,2 prosent. Det henger sammen med at etterspørselen har eksplodert samtidig som det er et begrenset antall hytter for salg.

- Vi opplever at det kommer mange på visning på mye av det som ligger ute, og da ender det ofte med budrunder og en pris selger blir fornøyd med, sier Krange.


Sammenlikner vi tallene for alle hyttesalg i Norge i mai i år med tilsvarende periode i fjor, viser de at 36 prosent ble solgt over prisantydning, noe som er fem prosent flere enn i fjor. Andelen solgt under prisantydning var i mai på 52 prosent, mens tallet var 55 prosent samme måned fjor.


- Det betyr at tilnærmet halvparten av hyttene selges til prisantydning eller over.

 

Behov for flere hytter ut i markedet

Det er også blitt solgt flere hytter som har ligget lenge ute i markedet, såkalte «overliggere», som betyr at varelageret tømmes.

- For å dekke den høye etterspørselen vi har nå er det et stort behov for flere nye hytter ut i markedet. Jeg tør påstå at det nær sagt aldri har vært så gunstig å selge hytte som akkurat nå, så blir det spennende å se om etterspørselen vil holde seg utover høsten, sier Krange.

Jeg tør påstå at det nær sagt aldri har vært så gunstig å selge hytte som akkurat nå

Om du planlegger å selge hytte på sensommeren eller til høsten, bør du sjekke Forspranget fra DNB. Da kan du gjøre alle forberedelser til salget kostnadsfritt nå i sommer (som å få tatt bilder av hytta) og bare «trykke på knappen» når du er klar for å selge.

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis