Hytte

Hvor lang tid tar det å selge hytte på fjellet?

Tekst: Øivind Skorve, 14.2.2019, Foto: NTB/Scanpix, Istock, DNB Eiendom

Har du planer om å selge hytta på fjellet bør du få den ut i markedet så fort som mulig. Men hvor lang tid tar det egentlig å få solgt hytta?

 

Vera Adolfsen hyttemegler i DNB EIendom- Det er vanskelig å gi noe fasitsvar for det er mange ulike faktorer som spiller inn, sier Vera Adolfsen i DNB Eiendom Hedmark Fritid.

Hun mener riktig prising er helt avgjørende for å få folk på visning.

- Priser du deg for høyt uteblir interessen og det kan ta veldig lang tid å få solgt – og mest sannsynlig til en lavere pris enn hva du så for deg.

Priser du deg for høyt uteblir interessen og det kan ta veldig lang tid å få solgt

Andre viktige faktorer som kan påvirke salgstiden, er området hytta ligger i, standard, solforhold, utsikt, kjørevei helt fram og nærhet til alpinanlegg og langrennsløyper. 

 

Skal du selge hytte? Sjekk vår gunstige salgspakke

 

Langrennsløyper

Gode langrennsfasiliteter står høyt på ønskelisten til mange hyttekjøpere.

 

Tall fra Eiendom Norge (2017-2018) viser at det er relativt store forskjeller i salgstiden mellom de ulike fjellhyttedestinasjonene. Raskest går det i Ringsaker (Sjusjøen m.fl.) hvor hyttene i snitt selges i løpet av 35 dager, fulgt av Hafjell på 44 dager.

Det er relativt store forskjeller i salgstiden mellom de ulike fjellhyttedestinasjonene

Tregest går det i Sirdal med en salgstid på 125 dager og Bykle (Hovden) med 136 dager. I populære Trysil tar det i snitt 67 dager å selge hytte. Undersøkelsen viser at det i snitt tar 83 dager å selge hytte på fjellet, og gjennomsnittlig salgspris er 1 760 000,-. I snitt selges hyttene 0,5 prosent under prisantydning.

- Det er verdt å merke seg at det i 2016/2017 i snitt tok 106 dager å selge, så det er bra fart i markedet nå, sier Adolfsen.

 

Les også: Vet du hvor mye hytta er verdt?

 

En magisk prisgrense

Adolfsen mener prissjiktet på hytta du skal selge ofte har mye å si for interessen og hvor lang tid det tar å selge.

- Vi selger definitivt flest hytter i segmentet fra 1-4 millioner. I dette segmentet er det stabilt god etterspørsel. Å eie hytte er på mange måter et luksusgode og ikke noe vi ha. Når hytta bikker 4 millioner er det naturlig nok færre interessenter.

 

Fjellhytte

Hytter opp til fire millioner er mest populære.

 

Fordi kjøpegruppen er mindre, tar det også ofte lengre tid å selge de dyreste hyttene sammenliknet med «folkehytta». Men ifølge Adolfsen kan også de aller billigste hyttene ta lenger tid å selge enn snittet.

- Det er rett og slett fordi det store flertallet av kjøperne ofte ønsker en høyere standard enn hva som er vanlig i dette prissegmentet, forklarer Adolfsen.

 

Les også: Hvor mye koster det å ha hytte?

 

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet

Foruten pris er beliggenhet og destinasjon de viktigste driverne for interessen.

- Mange ønsker seg hytte i eller i nærheten av populære destinasjoner som Trysil, Hafjell, Sjusjøen, Norefjell, Hemsedal, Geilo, Sirdal og Hovden. Noen begrenser hyttejakten til ett spesifikt område, mens andre igjen er mer opptatt av reiseavstand og ser til aktuelle hytteområder innen en kjøreradius på to-tre timer fra hjemstedet. 

Er folk villige til å pusse opp og ta kostnaden med å legge inn strøm og VVS eller skal hytta helst være nøkkelklar?

- De aller fleste ønsker en hytte der alt er tipp topp og som de kan ta i bruk med en gang. Innlagt strøm er i økende grad et must, og hytta skal gjerne ha tre soverom. Kjørevei helt fram og nærhet til langrennsløyper og/eller alpinanlegg står også høyt på ønskelisten til mange, sier Adolfsen.

Innlagt strøm er i økende grad et must, og hytta skal gjerne ha tre soverom

Hytter opp til 4 millioner med disse kvalitetene er veldig populære og selges ofte relativt raskt.

- Hytter med store oppgraderingsbehov er det generelt mindre interesse for. Det er færre som er villige til å bruke dyrbar fritid på hytteoppussing. Hvis de likevel kjøper en slik type hytte, setter de gjerne bort hele oppgraderingsjobben til profesjonelle.

Har du noen tips til hvordan de som skal selge kan gjøre hytta mer attraktiv?

- Mitt beste tips er å fikse hytta mest mulig FØR den legges ut for salg i stedet for underveis i salgsprosessen. Det kan ofte være helt enkle ting som å feste løse lister, enkle malearbeider, grundig vask og rydding. Fjern eventuelt overflødige møbler og andre unødvendige gjenstander slik at bildene blir best mulig når boligfotografen kommer.

Mitt beste tips er å fikse hytta mest mulig FØR den legges ut for salg i stedet for underveis i salgsprosessen

Når på året lønner det seg å selge fjellhytte?

- Sensommeren og høsten er gunstig med tanke på å nå de kjøperne som ønsker å overta og ta i bruk hytta denne vinteren. Men det er i grunnen bra trykk fram til påske, før det roer seg litt ned i sommerhalvåret.

 

Vurderer du å selge hytta?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  

DNB Eiendom legger ut for alt inntil hytta eventuelt legges ut for salg. Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss oppdraget tidlig.

Les mer om salg av fritidsbolig her