Hytte

Tror på videre prisvekst i fjellet - men ikke overalt

Av Kristin O. Iversen, 15.2.2019 Foto: Blinck/DNB Eiendom

Hytteprisene på fjellet steg med 4,4 prosent i snitt i fjor, forteller vår hyttesjef Tone Cecilie Krange. - Samtidig er det viktig å være klar over at slett ikke alle hyttetyper stiger i pris.

Hyttemarkedet er så mangt. Norge er et stort land, med hytter i enhver krik og krok til enhver lommebok, sier hyttesjefen. - I fjellheimen selger vi alt fra små koier uten vei, vann og strøm, til luksuspalass med egne spaavdelinger og ladeboks til Tesla’en.

Egentlig er det flere ulike hyttemarkeder som utvikler seg veldig ulikt, sier Krange.

- Det er viktig å understreke at tallene som kom i dag er gjennomsnitt basert på salg av både «epler» og «bananer», for å si det litt enkelt.

Den typiske fritidsboligen på fjellet i Norge nå koster 1.875.000 kroner.

 

Det er flest av de enkle hyttene

Det selges hytter i hver en krik og krok av landet sier hyttesjef Tone C. Krange i DNB Eiendom. Hyttemarkedet er egentlig ikke ett marked, men veldig mange, med svært ulik prisutvikling (Foto: DNB Eiendom) 

 

Det er en stabil interesse for å kjøpe hytte i fjellet

Salget av hytter på fjellet er ganske stabilt, fra februar 2018 til januar 2019 ble det solgt 4 104 fjellhytter i Norge – en oppgang på tre prosent fra foregående år.

-Vi foretar en større undersøkelse i befolkningen hvert år for å finne ut hvor mange som planlegger hyttekjøp. Her er også antallet ganske stabilt, sier Tone.

Det er ingen tegn til at etterspørselen etter hytter vil eksplodere

Rundt fem prosent svarte i fjor at de planla hyttekjøp i løpet av ett til to år, omtrent det samme svaret som vi har hatt de siste fire årene.

- Når prisutviklingen nå er såpass sterk fra i fjor til i år, så er ikke det på grunn av sterkt økende etterspørsel. Det er nok heller at hyttene som er solgt er av en høyere standard, og at hyttefolket har konsentrert seg i større grad på enkelte destinasjoner og drevet opp prisene der, sier Tone.

 

Nyere hytter drar opp prissnittet

 På de store hyttedestinasjonene bygges det mye nytt og det drar opp prissnittet i statistikken, sier Tone Krange.  (Foto: DNB Eiendom)

 

Nyere hytter drar opp snittprisene

Flere eksperter har vært ute og spådd høyere prisutvikling på hytter enn på boliger i 2019, sier Tone Cecilie Krange. Som en av de største på hyttemegling i Norge deler vi ikke helt denne oppfatningen.

Ja, vi tror på oppgang. Men vi tror oppgangen kommer på de store hyttedestinasjonene i relativt kort avstand fra de store byene. Her bygges det mye til ganske høye priser, og det vil slå ut i statistikken.

De eldre hyttene med furupanel og enkel standard vil ligge stabilt i pris

I «massemarkedet» for hytter, eldre hytter med furuvegger og moderat standard, tror vi på en ganske flat prisutvikling, sier hun. Kjøperne i dette markedet, vanlige norske familier, vet hva de vil ha og hva de vil betale. Det er langt mellom de spinnville budrundene her, men slike hytter selges likevel jevnt og trutt sier hun.

Skal du ut i hyttemarkedet så vit at det er mye å velge i. Det er mulig å velge i alle prisklasser og standarder på veldig mange plasser, sier hun.

.

Fakta om hyttemarkedet 2018 til 2019
Her er en rask oppdatering på totalmarkedet for fjellhytter i 2018.  Statistikken omfatter alle fritidsboliger annonsert på finn.no, omsatt gjennom eiendomsmegler fra februar 2018 til januar 2019 som ligger i en fjellkommune. (Kilde: Eiendom Norge)
.

Fakta om hyttemarkedet 2018-2019

Prisene for fritidsboliger på fjellet var 4,4 % høyere i 2018 enn tilsvarende periode i fjor.

  • Den typiske fritidsboligen kostet kr 1.875.000,-
  • For hytter tilknyttet alpinanlegg steg prisene med 5,5% sist år.
  • For langrennshytter på fjellet steg prisene med 3,9% sist år.
  • Øyer (Hafjell), Hol (Geilo,Ustaoset og Haugastøl) og Flå hadde de høyeste prisene.
  • Sist år har det blitt solgt 4 104 hytter på fjellet, sammenliknet med 3 972 for samme periode året før. Dette er en oppgang på 3 %.
  • Det tok i snitt 91 dager å selge en fritidsbolig på fjellet i fjor.
  •  Ringsaker (Sjusjøen), Trysil og Krødsherad & Sigdal (Norefjell og Haglebu) hadde flest salg.
  • I snitt ble fritidsboliger på fjellet solgt 1,1 % under prisantydning.
  • Det er per 12. februar 2 224 fritidsboliger til salgs med betegnelsen «på fjellet» på finn.no.

 

 

Hva er hytta deres verdt?

Våre eiendomsmeglere kommer gjerne og gir dere en verdivurdering. Skal dere selge ta kontakt i god tid, vi er gjerne sparringspartnere hele veien. Å begynne tidlig koster ingenting, vi legger ut for alt av kostnader inntil hytta er ute for salg.

Bestill en verdivurdering her!