Hytte

Hvordan får du lån til hytte?

Av Kristin O. Iversen, 27.2.2019 Foto: Istock

Har du lyst på hytte, men usikker på om du får lån? Her forteller finansrådgiver Hanna Folkvord i DNB hva de ser på når lånesøknaden vurderes.


Det er noe som heter hyttelån, sier den erfarne finansrådgiveren. – Forskjellen på et hyttelån og et boliglån er rett og slett at hyttelån kun har pant i hytta, ikke i boligen. 

Hyttelån er imidlertid litt dyrere enn boliglån, så de fleste foretrekker heller å låne opp på boligen når de kjøper hytte sier Folkvord.

 

Her kan du søke om finansieringsbevis for høyere boliglån!

 

Hanna Folkvord

Finansrådgiver Hanna Folkvord i DNB gir noen gode råd og forteller om hva banken må ta hensyn til når de gir lån til hytte.  (Foto: DNB)

 

Hvor mye kan du få i hyttelån?

Dersom du av ulike grunner foretrekker å ha et eget lån på hytta du skal kjøpe, så er maks lånesum satt til 75 prosent av hyttas verdi, sier Folkvord.

– Det betyr at du må ha minst en fjerdedel av kjøpesummen i oppspart egenkapital.

Vi gir lån til fritidsbolig både i Norge og i utlandet

Hos oss i Norge kan du få lån til hytte både i Sverige og her hjemme, sier hun. Skal du låne til fritidsbolig i Spania, gir vi lån fra DNBs kontor i Marbella som kjenner det markedet. Ønsker du fritidsbolig i Portugal eller Frankrike kan våre folk i DNB Luxembourg hjelpe deg. 

 

Les også: Økte verdien på hytta med 1,4 millioner kroner på et år!

 

De fleste foretrekker å øke boliglånet, heller enn å ta hyttelån

Jo mindre sikkerhet en långiver har på et lån som gis, jo høyere rente må du regne med å betale, sier Folkvord.  Og hytter og fritidsleiligheter regnes som litt mindre sikkert pant fordi de erfaringsvis både er vanskeligere å verdsette og omsette. 

 - Samtidig viser historien at du ikke kan regne med samme prisstigning over tid på hytter som på boliger. 

Du kan ikke regne med samme prisstigningen på en hytte som en bolig 

De som har ledig sikkerhet i boligen til å låne opp på den, vil derfor gjerne foretrekke det for å få en lavere rente, sier hun.

- Dersom du øker boliglånet på boligen din kan du låne opptil 85 prosent av boligens verdi kontra hyttelån hvor du altså kan låne opptil 75 prosent av hyttas verdi.

 

Hvordan kan du øke boliglånet ditt? 

 

Mann som vurderer å kjøpe seg hytte

Mange sitter på store verdier i egne boliger etter de siste årenes vekst i boligmarkedet, dette har gitt en boom i hyttemarkedet. Folk bruker egenkapital i bolig til å realisere hyttedrømmen sin. (Foto: DNB Eiendom) 

 

Hvor mye kan du låne til sammen?

Alle banker i Norge må forholde seg til Boliglånsforskriften gitt av Finanstilsynet, sier Folkvord. I forskriften står det at du maks kan ha fem ganger inntekten din i total gjeldsbelastning.   

Gjeld er gjeld. Totalt kan du ikke ha mer enn fem ganger inntekt i lån. 

Uansett om lånet du søker er til hus, hytte, bil eller studier, så får du ikke låne mer enn fem ganger inntekt, totalt. Du må i tillegg ha minimum 15 prosent egenkapital som sikkerhet for lånet*. 

Egenkapitalen kan da ligge i boligen du bor i, sier hun. Egenkapitalen i bolig finner du ved å trekke restlånet fra siste verdivurdering fra megler. Du kan bestille en verdivurdering her.

 

*Du må ha 40 prosent i egenkapital ved kjøp av sekundærbolig i Oslo Kommune, dvs. skal du kjøpe hytte ute på øyene i Oslofjorden eller i marka må du ha mye egenkapital. Dette på grunn av særregler for lån til sekundærbolig i Oslo. 

 

DNB Eiendom hjelper deg med både kjøp og salg av bolig

Vil du vite hva boligen din er verdt og hva du kan gjøre for å sikre et godt salg?

Vi kommer gjerne inn allerede før du begynner jakten på din nye bolig, så vi kan fungere som en sparringspartner underveis. Vi legger ut for alle kostnader inntil boligen er ute i markedet.

Kontakt en eiendomsmegler her!