Gå til innhold

Hva koster det å selge hytte?

Tekst: Øivind Skorve, 23.11. 2020, Foto: DNB Eiendom/Blinck, Inviso

Det er mange gode grunner til å bruke en eiendomsmegler når du skal selge hytte, og det er faktisk bare et fåtall som velger å ikke gjøre det.

Gro Bredeveien Wergeland - Det er den beste garantien for at du får den prisen som markedet faktisk er villig til å betale, og ikke minst er det tryggere for både kjøper og selger. Ville du selv vært helt komfortabel med å kjøpe av en privatperson, sier Gro Bredeveien Wergeland i DNB Eiendom Buskerud fritid.

Samtidig er det utrolig viktig å bruke en lokalkjent megler som kjenner området og markedet du skal selge i godt.

- Alle våre meglere har lang erfaring med salg av hytter og svært god kunnskap om hva kjøperne ser etter. De kjenner de ulike hytteområdene ut og inn og vet hva som finnes av aktivitetsmuligheter og servicetilbud. De har også god kunnskap om ulike forhold rundt festekontrakter, som kjøperne ofte kan ha spørsmål om.

Skal du selge hytte? Kom i kontakt med en lokalkjent hyttemegler her

 

Verdifulle tips og råd før salg

En annen viktig fordel med å bruke en erfaren hyttemegler, er rådgiving i forkant av salget.

- Megleren kan gi deg verdifulle tips og råd om hva som bør gjøres før hytta legges ut for salg. En god presentasjon kan ha veldig mye å si for interessen på visning og prisen du oppnår, sier Bredeveien Wergeland.

- Når vi selger hytter, selger vi drømmer. Det gjelder å spille på de riktige følelsene både i bilder og i annonseteksten. Vi samarbeider med dyktige fotografer som er flinke til å få fram den gode hyttestemningen, både inne og ute.

 

anneks

Hyggelig uteplass med god hyttestemning.

 

Den kanskje viktigste grunnen til å bruke megler, og som du tjener mest på, er ifølge Bredeveien Wergeland profesjonell håndtering av budrunden.

- Når hyttemarkedet er så bra som nå, er det ofte mange interessenter og mange bud å håndtere. Da er det gull verdt å ha en erfaren megler som aktivt følger opp alle budgiverne underveis. Det er da du som selger får valuta for pengene og høyest mulig pris for hytta. .

 

Viktig å treffe flest mulig

Det er også utrolig viktig å treffe alle tenkelige kjøpere, og der er DNB Eiendom helt i førersetet med digitale markedspakker som er skreddersydd for salg av hytter. 

- Det er faktisk mange som bruker flere år på å kjøpe seg hytte, og mange registrer sine ønsker i boligkjøperregisteret vårt. Det er et stort pluss for deg som selger, for meglerne i DNB eiendom matcher alltid nye hytter for salg opp mot de som drømmer om en liknende hytte.

Vil du vite hva hytten din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

 

Dette koster det å selge hytte

Bredeveien Wergeland forteller at kostnadene til å selge hytte stort sett er de samme som ved bolig, men at provisjonen ofte er noe høyere.

- Det henger blant annet sammen med at det ofte er festekontrakter som må gjennomleses og vurderes. Samtidig tar det som regel lengre tid å selge hytte enn bolig, slik at megler bruker mer tid på oppdraget. Lang kjørevei til befaringer og visninger påvirker også prisen noe.

I eksempelet under ligger prisen på 91 700 kroner, men prisen kan være både lavere og høyere enn dette.

- Det er mange måter å inngå et samarbeid med megler på. Hvis du ønsker å spare penger, kan du for eksempel ta visningen selv. Siden det nå er påmelding til visning, vil megler ha full kontroll på hvem og hvor mange som kommer. Dette er trygt og oversiktlig både for selger og interessentene, sier Bredeveien Wergeland.

 

Priseksempel salg av hytte: 

Pris gitt for salgsoppdrag på hytte i vestre Viken med antatt salgssum 2.500.000 kr.

Tjenester/materiell

Pris

Meglerprovisjon: 2,0 % av salgssum, basert på antatt salgssum 2,5 millioner kroner.

50.000,-

Tilrettelegging:

Planlegge markedsføring, utarbeide materiell (annonser, prospekt, salgsoppgave mm), kopiering, telefon mm*

13.900,-

Visning med megler til stede, per gang

4.500,-

Oppgjørshonorar 

6.900,-

 

 

Innhenting av informasjon fra offentlige registre/borettslag, eierskiftegebyr, oppgjør og tinglysning, evt arv/skifteoppgjør.

Kostpris belastes for disse tjenestene. Kostnadene her varierer med boligtype.

3.000,- (cirka)

Boligfotografering, markedsføring, finn.no, sosiale medier mm.  Ulike markedspakker kan velges, pris mellom 9900- 15600,- . Standardpakke som er mest vanlig.

13.400,-

*Totalt for meglers tjenester +/-

 91.700,-

*Provisjonen vil avhenge av oppnådd salgssum. I tillegg vil hytteselger kunne få utgifter til eventuell takstmann, forsikring og styling, som er tjenester utenfor eiendomsmeglerselskapet.

 

Selge hytte selv?

Alle kan i utgangspunktet legge ut en annonse på Finn og få solgt hytta si. Det kan gå bra, men det er også noen mulige fallgruver, som i verste fall kan koste deg mye penger og frustrasjon.

- Det kan for eksempel være manglende kredittsjekk av kjøper eller oppgjør som ikke kommer inn på konto som avtalt. Bruker du en eiendomsmegler kan du være trygg på at alt skjer i henhold til eiendomsmeglerloven, og det er megler som er ansvarlig for alt det juridiske ved hyttesalget, sier Bredeveien Wergeland.

Vurderer du å selge hytte? Sjekk vår gunstige markedspakke

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis