Gå til innhold

Hva er kravet til egenkapital ved kjøp av bolig?

Av Kristin O. Iversen, 30.1.2019 Foto: NTB Scanpix
Reglene for å få boliglån i Norge er ganske strenge. - Et av kravene er at du må stille med egenkapital for en del av kjøpesummen selv, sier Silje Sandmæl.

Etter hvert som gjelden til nordmenn har økt til faretruende nivåer har myndighetene strammet inn egenkapitalkravet, forteller forbrukerøkonomen i DNB.

- Nå er kravet på 15 prosent av boligens totalpris.

 

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB /Fiksdal

Det er strenge krav til å få boliglån i Norge, men de fleste klarer likevel å få kjøpt seg sin første bolig, sier Silje Sandmæl. Norge har flest boligeiere av nesten alle land i verden (Foto: Stig Fiksdal)

 

Med høye boligpriser kan egenkapitalkravet fort bli på noen hundretusen kroner

Boliglånsforskriften sier at du ikke har lov til å ha lån på mer enn maks 85 prosent av boligens verdi, sier Sandmæl.

- Bankene får ikke lov til å gi deg mer. Dette både for å beskytte deg mot for høy gjeld, og for å sikre at bankene ikke taper på utlånet ved et kraftig boligprisfall. 

Reglene er der for å beskytte låntagere mot tap

Når det gjelder boligprisen som de 15 prosentene skal regnes ut fra, så er det totalprisen på boligen. Det betyr at siste bud, pluss fellesgjeld skal tas med når bankene beregner belåningsgraden (maks 85 prosent).

I tillegg tilkommer det gjerne noen omkostninger som du også må ta høyde for at du må betale: Det kan du lese mer om her. 

 

Slik regner du ut egenkapitalkravet!

La oss si at du har sett på en bolig som har prisantydning 2,9 millioner kroner. Etter at budrunden er slutt blir prisen på 3 millioner kroner.

For å kjøpe denne må du i utgangspunktet altså ha 3 millioner,  men så kommer fellesgjeld og omkostninger på toppen. Har boligen en andel fellesgjeld på for eksempel 500.000 kroner så vil totalprisen bli på 3,5 millioner kroner.  Det er disse 3,5 du må regne 15 prosent av for å finne ut hva du trenger i egenkapital.

For å få nok lån til denne boligen må du ha en egenkapital på 525.000 kroner. 

Les også: Hvor mye kan jeg få i boliglån?

 

Har du en venn eller kjæreste å kjøpe bolig med blir det lettere

Mange kjøper sin første bolig sammen med en kjæreste eller et familiemedlem, sier Silje Sandmæl. Med to inntekter og to personers sparepenger blir det lettere å få til et kjøp når boligprisene er høye (foto: NTB)

 

En kausjonist kan dekke opp for egenkapitalkravet

Mange tenker på egenkapital som sparepenger du har spart opp over tid, og ofte er det også det. Kravet kan imidlertid også dekkes inn ved hjelp av at det stilles sikkerhet eller pant i annen eiendom, sier Sandmæl.

I praksis betyr det at du for eksempel får foreldre eller svigerforeldre til å stille sin egen bolig som sikkerhet for at du eller dere vil betale lånet dere tar opp.

Stadig flere foreldre stiller opp som kausjonister for barna sine

– Vi i banken kaller det å stille med realkausjon.

En tredje løsning er å få en nær slektning eller kjæreste til å stille som medlåntaker, da går denne andre personen inn med sin inntekt og sin egenkapital i tillegg til din. 

Les også: Hvor vanlig er det å få hjelp av foreldre til boligkjøp? 

 

 

Egenkapital alene er ikke nok – det er et par krav til

Det er i utgangspunktet alltid tre viktig krav som må oppfylles for å få innvilget boliglån, sier Sandmæl. Egenkapitalkravet er ett av dem.

De to andre går på det vi kaller betalingsvilje og betalingsevne. Viljen handler om hvorvidt du er en god betaler eller ikke. Enkelt sagt bør du ikke ha noen betalingsanmerkninger eller inkassosaker på deg, da blir det nei. 

Sikkerhet, vilje og evne må til for å boliglån

Evnen går på inntekten din. Du skal ha nok inntekt til å betale på gjelden hver måned. Boliglånsforskriften sier per i dag at du maks kan ha gjeld på fem ganger inntekten. Tjener du for eksempel 500.000 kroner i året kan du altså maks ha gjeld på 2,5 millioner kroner, dette er inklusiv studiegjeld, forbruksgjeld og annen gjeld.

Er dere to med samme inntekt kan dere ta opp dobbelt så mye lån.

Her kan du søke om finansieringsbevis før du går på visning!

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  

DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg. Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss oppdraget tidlig.

Kontakt en eiendomsmegler her! 

 

 

 

 

Kilde: DNB Bank, Boliglånsforskriften© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis