Boligmarkedet

Hva betyr primærrom og bruttoareal?

Av Kristin O. Iversen, 15.6.2019 Foto: DNB Eiendom, Shutterstock

Vet du forskjellen på BRA og P-rom? Skal du kjøpe bolig er det viktig å kjenne til de ulike arealbegrepene.

– Det viktigste arealet som blir opplyst ved boligsalg er bruksareal (BRA), sier visepresident Helge Jensen i Norges Taksteringsforbund.

BRA viser hvor stort areal boenheten har innenfor boligens omsluttende vegger.

 

Helge Jensen i NTF forklarer forskjell på BRA og P-rom | DNB Eiendom

Helge Jensen i Norges Takseringsforbund mener det er viktig å kjenne til forskjellen på de ulike arealbegrepene når du leser boligannonser (Foto: NTF) 

 

Primærrommenes størrelse skal alltid opplyses

Når en bolig legges ut for salg skal det alltid opplyses hvor stort bruksarealet er for hele boenheten og for hver etasje. Det skal også oppgis hvor stor del av boligen de såkalte primærrommene utgjør og hvilke rom som er tatt med i denne beregningen.

– P-rommene er de primære rommene i boligen, altså oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom. Gangen teller med i beregningen hvis den ligger mellom to P-rom, sier Jensen.

Det er arealet av P-rom som sammenlignes når du ser på kvadratmeterprisen på boliger som er til salgs.

Det er også dette arealet som brukes i statistikk for boligpriser.

Kott, boder, garderober og andre oppbevaringsrom regnes som S-rom, som står for sekundærrom. Terrasser og balkonger regnes ikke med i disse arealberegningene.

 

Les også: Dette må du alltid sjekke på visning

 

Ulike unntak ved oppmåling av boligareal

– Unntaket er innglassede balkonger, sier Jensen. Disse regnes med i BRA og S-rom.

Har boligen skråtak gjelder også egne regler for oppmåling av disse: – Et skråtak regnes som måleverdig inntil 0,60 meter utenfor en høyde på 1,90 meter målt mot skråhimlingen.

Er det lavt under taket vil det være arealer som ikke blir målt

På en vanlig loftsleilighet med skråtak vil det derfor være en del arealer som ikke er målt, men som boligeier kan gjøre nytte av likevel – med sengeløsninger, sofaer og skap satt inn under skråtak.

 

Hva betyr P-rom og BRA i boligprospektet? | DNB Eiendom

Synes du boligen virker mindre i virkeligheten enn du så for deg før visning? Ofte tas boligfoto med vidvinkel for å få med mest mulig av rommet. Sjekk derfor plantegning og arealangivelser, så får du et mer riktig inntrykk. (Foto: NTB) 

 

Definisjon primærrom (P-rom)

Disse rommene går innunder P-rom: Kjellerstue, peisestue, TV-stue, loftstue, lekerom, arbeidsrom, hjemmekontor, PC-rom, medierom, bibliotek, innredet hobbyrom, trimrom (må ha fastmontert utstyr, for eksempel ribbevegger), stue, allrom, omkledningsrom, bad/dusjrom, toalett, vaskerom, entré/vindfang, kjøkken, soverom, bibliotek, innredet gang mellom P-Rom, trapp mellom P-Rom og gang inklusive trapp mellom rom som er nevnt over.

 

Definisjon sekundærrom (S-rom)

Disse rommene kalles S-rom: Matkjeller, potetkjeller, uinnredet kjellerrom, kott, uinnredet loft, boder, garderobe, oppbevaringsrom, lagerrom, garasje, fyrrom, søppelrom, tekniske rom og gang inklusive trapp mellom rom som er nevnt over, samt innglasset balkong.

 

Definisjon bruttoareal (BTA)

Bruttoareal (BTA) er også en beskrivelse som går igjen i prospekter og er arealet av boligen inkludert yttervegger. Der hvor boligen grenser mot naboen eller fellesarealer måles det til midten av skilleveggen. 

 

Les også: Derfor bør du lese boligannonsen nøye!

 

Vurderer du å selge bolig eller hytte?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg, og garanterer salg innen seks måneder. Hvis ikke skal du ikke betale. 

Kontakt en eiendomsmegler her