Boligmarkedet

Oppussing som lønner seg

Av Eva Holte/Kristin Iversen, 23.8.17* Foto: Ifi.no

Et godt førsteinntrykk lønner seg, spesielt i et tregt boligmarked. Her får du tipsene til hva du må pusse opp før du skal selge boligen.

.

– Gjør det som synes best og koster minst, anbefaler Alexander Sveen, eiendomsmegler hos DNB Eiendom på Majorstua i Oslo.

Han forteller at det sjelden lønner seg å pusse opp store ting som bad og kjøkken. Ved flere anledninger har han opplevd at de nye beboerne river ned den nye innredningen med en gang de flytter inn.

I et tregt boligmarked som det vi har i Oslo nå kan det imidlertid lønne seg og også pusse opp kjøkken og bad, dersom disse rommene er slitne, sier han.

 

Les også: Eiendomsmeglerens beste tips før boligfotografering og visning!

 

Sørg for at boligen ser bra ut!

Sveen anbefaler å starte med skikkelig rundvask, også inni skap og boder. 

– De fleste blir blinde for feil og mangler ved egen bolig, men kjøperne legger merke til barnas blyantstreker på veggene eller dørkarmer som er blitt gule med åra. «Freshe» leiligheter selges først, og ofte er det lite som skal til for å friste kjøperne.

Se på leiligheten med et kritisk blikk; skur vegger og tak, legg nye lister og fug silikon på badet dersom den gamle mellom flisene er misfarget. 

Malingsstrøk kan ofte være utslagsgivende for et godt førsteinntrykk.

– Men forbered deg; har du først begynt å male ett rom, har det gjerne en smitteeffekt til de andre rommene, understreker Sveen.

 

Les også: Gode bilder gjør at boligkjøperne velger å komme til din visning!

 Oppussing av rom, førbilde

Gutterommet før:  Det hvite brystpanelet mot de knallblå veggene gir et skarpt uttrykk, ikke spesielt søvndyssende. Foto: ifi.no

Ferdig oppussing av gutterom

Gutterommet etter: Det hvite brystpanelet er beholdt. Tapet i dusere blått myker opp rommet. Gulvet er slipt og påført hvitpigmentert beis slik at en skimter trestrukturen. Flere lag lakk gjør gulvet slitesterkt (Foto: ifi.no). 

 

Nytt rom med lettvegg

Tre soverom, i stedet for to, kan trekke folk til visning. Lettvegger montert slik at de kan flyttes, er en super måte å dele opp rom på - også i større boliger. En lettvegg av sponplater gir deg plutselig en liten sovealkove! Skal du dessuten selge den bittelille byleiligheten din på 30 kvadrat, lønner det seg å erstatte det uselgelige, gamle lineoleumsgulvet med laminatgulv i eik. 

TIPS: Det finnes mange triks for deg med en mindre leilighet. Lyse vegger i kombinasjon med en mørk fondvegg, eller en tapetvegg, gjør den slitne hulen til noe friskt, ungt og trendy - særlig hvis du passer på å innrede med lette, lyse møbler. 

 

Billig wow-effekt

Ser kjøkkenet ditt veldig stusselig ut, kan du oppnå en wow-følelse ved å spraymale skapdørene eller skifte dem ut med åpne kjøkkenhyller. På badet kan du endre mye med et nytt dusjforheng eller ved å skifte ut overskapet med et stort speil. Du kan faktisk også male flisene både på gulvet eller veggene. 

 

TIPS: Det er etter hvert blitt vanlig med downlights på badet. SINTEF Byggforsk anbefaler at man monterer stjernehimmelen i en nedhengt himling, altså at man legger et ekstra tak under det opprinnelige. Dette for å unngå fuktskader. 

 

Koselig, ikke sterilt

– Vi eiendomsmeglere tipser alltid selgerne våre om hva de bør gjøre før visning, men det er en utbredt misforståelse at de bør fjerne alle personlige spor i boligen. Det er ikke meningen at leiligheten skal se ubebodd ut.  En bolle med sitroner og noen potter med krydderurter pynter opp og gjør det mer hjemlig. Tenn stearinlys og sett fram blomster, sier Alexander Sveen og slår et slag for det koselige preget:

 

Rydd opp, pass på at det ikke er overmøblert, og vis at det lever mennesker der. Ikke gjem bort alle familiebildene, ikke fjern absolutt alt fra kjøkkenbenken før fotograferingen.

 

Oppussing som betaler seg: 

 • Mal alle skapene innvending. Det gir et rent og delikat inntrykk.
 • Mal lister og dørkarmer.
 • Mal veggene lyse og dekorér med fargefelt.
 • Mal taket hvis det er gulnet og du ikke får vasket det hvitt. 
 • Bedre romdelingen ved hjelp av lettvegger.
 • Skal du skifte gulv så legg nytt gulv over det hele, det gir et fint inntrykk!
 • Skillevegger som er satt oppå det nye gulvet kan flyttes.
 • Fjern misfarget silikon mellom flisene og fug på nytt.
 • Spraymal de gamle kjøkkenskapene eller erstatt dem med åpne kjøkkenhyller.
 • Mal flisene på badet.
 • Monter downlights på badet.