Gå til innhold

Nå er det viktig å holde hodet kaldt

Av eiendomsmegler Jan-Åge Meringdal, DNB Eiendom Grünerløkka i Oslo, 08.06.2017
Her i Oslo er situasjonen for mange boligselgere snudd på hodet i løpet av veldig kort tid. Folk reagerer veldig forskjellig når besøkene på visning uteblir.For bare to måneder siden kunne en boligselger i Oslo forvente å få solgt på første visning. Mange boligkjøpere fristet med kuppforsøk: De forsøkte å overtale våre kunder til å selge til en halv million over prisantydning, hvis de ville selge før visning.

Nå, noen uker etter, forsøker mange av de samme kjøperne seg med skambud.

Og selgerne fortviler.

  

Det har snudd fort før

For en som har vært eiendomsmegler i mange år, så vil jeg minne om at vi nå har gått inn i et mer normalt marked. 

Jeg selger unna det meste, fremdeles til gode priser. Men klimaet har forandret seg. Det er mye mer å velge mellom for kjøperne. De kan ta seg mye bedre tid.

Når det er mye å velge i, blir kjøperne kresne. 

Vi må ta et skritt tilbake og se hva som har skjedd: Fjoråret her i Oslo var helt spesielt.

2016 var et år som tok både makroøkonomer, boligkjøpere og meglere på senga. Å stå midt oppe i det opplevdes som spinnvilt. «Alle» skulle plutselig inn i markedet å bli millionærer. 

Nå kjenner vi oss bedre igjen. Nå kjøper folk igjen for å bo, ikke for å bli rike. 

 

Har mer å gjøre enn noensinne

Avisene har en tendens til å rapportere om ekstremtilfeller. For tre måneder siden leste folk om 100 på visning og kupping. Nå leser de om tomme visninger og ingen i budrunden. Både kjøpere og selgere i markedet preges av det de leser i media.

Sannheten ligger som vanlig et sted midt i mellom

Jeg ser ingen tegn til krise. Som megler har jeg mer å gjøre enn noensinne, og det går jevnt og trutt unna. Markedet oppleves som helt greit.

Folk kommer fremdeles på visning, men det kommer færre. Forskjellen nå, fra i våres, er at de som kommer virkelig er interessert. I januar gikk alle på alt, og det var en oppfatning om at alt skulle opp i verdi. Uansett hvor boligen lå, eller hvordan den så ut.

Nå har det blitt lagt ut massevis av nye boliger i markedet. Konkurransen har økt.

 

Krever mer å skille seg ut

Den som skal selge bolig i Oslo i dag konkurrerer med veldig mange andre fine boliger. Vi er tilbake til at du må tilby en strøken bolig som folk får lyst å bo i. 

Ingenting selger seg selv lenger. En god megler nå utgjør en stor forskjell. 

Det er fremdeles god etterspørsel i Oslo, men det krever mer å skille seg ut.

En god megler sørger for at nettopp din bolig blir sett i jungelen av fine boliger. Smarte selgere forstår det, jeg tror det er derfor de flokker seg til oss etablerte meglere nå.

DNB Eiendom har markedets beste markedsføring og legger ut for alle markedsføringskostnader fram til boligen er solgt. Det er gull verdt for mange. Mange ser på oss som en trygg havn nå.

Se hva vi tilbyr her. 

 

Vanlig med en budgiver

Fram til midten av 2016 var det like vanlig med én budgiver som med flere, også i Oslo. Det er lett å glemme. Men nå er vi altså tilbake der. Bordet er snudd. Kjøperne står ikke lenger med lua i hånda. De har fått en følelse av å ha overtaket, og tar seg dermed god tid.

Det er kjøpers marked i Oslo akkurat nå

Det å komme i en situasjon der du som selger må gå inn i forhandling med én kjøper, krever en liten holdningsendring. Forventningene til noen selgere henger igjen litt i rekordoverskriftene fra i fjor.  

Vi meglere må derfor nå være flinke til å forklare både selger og kjøper om omslaget i markedet. 

 

Må sette pris på alle bud

Har du en fin bolig er det ingen grunn til bekymring, men som selger kan du ikke lenger være kresen på hvilke bud du synes er interessante. Du skal alltid være ydmyk for at noen vil by på din bolig.

Som boligeier i Oslo har du sannsynligvis hatt en eventyrlig verdistigning det siste året, så å gå ned et par hundre tusen trenger ikke å være et stort nederlag, eller?

Å være for rask med å gi motbud kan du fort angre på.

Jeg må minne mange om at prisnivået i Oslo nå er høyt, og alle bud bør i utgangspunktet tas seriøst opp til vurdering. Det er min jobb som megler å bygge bro mellom partene. Skal du selge så unngå å gå bombastisk ut med motbud, du kommer lenger med dialog.

Jeg må finne ut hva selger er villig til å selge for, og hva kjøper kan gi. Min erfaring er at folk ofte kommer godt på gli når de blir litt mer kjent med motpartens motiver og muligheter. Så ordner det seg:-)

 

  

Jan-Åge Meringdal, eiendomsmegler

 

Jan-Åge Meringdal jobber som eiendomsmegler på Grünerløkka i Oslo og blogger for Alt om bolig. Han har jobbet som eiendomsmegler siden 2005 og har opplevd både opp- og nedturer i markedet. Han fascineres av hvordan kjøpere og selgeres adferd forandrer seg ut fra markedssituasjon. Jan-Åge er oppvokst i Molde, men har bodd i Oslo de siste årene. 

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis