Gå til innhold

Slik blir framtidens Oslo

Av: Pernille S. Borchgrevink, 9.9.2016 Foto: Krydderhagen/AFgruppen og Inviso
Oslo vil forandres mye de neste årene for å huse alle, sier Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom. Her er områdene som berøres.

 

Oslo er blant de byene i Europa som vokser raskest. I dag er vi 659 000 innbyggere og vi får stadig flere inn i et allerede presset boligmarked. Det må med andre ord bygges mye framover.

I følge SSB vil Norges hovedstad runde èn million innbyggere i løpet av 15 år

 

Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom Nybygg

Oslo har voksesmerter sier Nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom.

 

Behov for 5700 nye boliger i året

Nå bygges det rundt 3 000 nye boliger i året, men skal vi holde følge med befolkningsveksten må vi få opp tempoet, mener Ulsaker. For å kunne gjøre dette må det nemlig bygges 5700 boliger hvert år frem til 2040, ifølge Oslotrender.

-Foreløpig har Plan- og bygningsetaten (PBE) funnet plass til 120 0000 boliger, hvorav 44 000 er plottet inn i sentrum. Dette skal være tilstrekkelig til å gi tak over hodet til rundt 900 000 innbyggere i 2030, sier Skjelvan.

 

På disse områdene skal det bygges flere boliger. (Foto DNB Eiendom Nybygg)

 

Vil lage byer i byen

Et av kommunens tiltak for å kunne gi plass til èn million innbyggere i fremtidens Oslo er å bygge små byer i byen. Dette skal gjøres ved at store industriområder skal bygges ut til attraktive boligområder. 

Det skal bygges høyere og tettere enn før

Områdene Ensjø, Hasle, Løren og Økern, fra Bjerke i nord til Ulven i øst, vil transformeres fra typiske industriområder med store forretningsbygg til boligområder med butikker, skoler, barnehager, kino, tog og bane og parker i umiddelbar nærhet.

-Det skal bygges høyere og tettere en før for å få plass til alle. Hovinbyen er den største satsningen framover, der det skal bygges flere tusen nye boliger. Skulle jeg investert i en ny bolig ville jeg hatt dette området høyt på listen, sier nybyggsjefen.

Bilde fra et nybyggprosjekt på Løren Her ser du et stemningsbilde fra Krydderhagen på Løren, en ny bydel som inngår i Hovinbyen, Oslo Kommunes største satsing de neste årene. (Animasjon DNB Eiendom)

  

Sjøutsikt for flere

Vi kan også vente oss flere boliger langs kystlinjen, sier Skjelvan.

-Den såkalte «Fjordbyen» fra Tjuvholmen videre mot Skøyen, Vækerø og Lysaker regnes som selve «hjertet» i byutviklingen, denne vil strekkes videre både i øst og vest. I øst vil det bygges mer rundt Bjørvika og langs havnen der vi nå bare finner containere, forteller han.

-Dette vil føre til en fortetning på Lysaker, Skøyen og Majorstua i vest, mens det planlegges å utvikle bedre tilbud i Nydalen, Storo, Økern, Breivoll, Helsfyr, Bryn, Rye, Hauketo, Grorud og Furuset i nordøst.

 

Prosjektet Krydderhagen på Løren I de nye bydelsprosjektene er det lagt vekt på å få inn parker, lekeplasser, kafeer og butikker, et miljø til å trives i. 

 

Når øst blir til vest

Ifølge Skjelvan vil skillet mellom øst og vest svekkes fremover. Han opplever at det å kunne bo i flotte boliger i et trivelig område stadig oftere trumfer himmelretningen.

Folk er ikke lenger like opptatt av om det er øst eller vest

-Blant annet har vi solgt flest leiligheter på Sørenga til folk fra vestkanten og til de som kommer utenbys fra som ønsker seg en «hytte» i byen. Dette overrasket oss litt. Vi trodde det kom til å være folk fra Nordstrand og øst for øvrig som ville kjøpe her.

-Det samme ser vi på Løren, den nye bydelen, som tiltrekker seg unge barnefamilier og studenter fra hele byen og utenbys fra.

 

.

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis