Slik blir framtidens Oslo
Oslo er blant de byene i Europa som vokser raskest. I dag er vi 659 000 innbyggere og vi får stadig flere inn i et allerede presset boligmarked. Det må med andre ord bygges mye framover.
I følge SSB vil Norges hovedstad runde èn million innbyggere i løpet av 15 år
Oslo har voksesmerter sier Nybyggsjef Jørn Are Skjelvan i DNB Eiendom.
Behov for 5700 nye boliger i året
Nå bygges det rundt 3 000 nye boliger i året, men skal vi holde følge med befolkningsveksten må vi få opp tempoet, mener Ulsaker. For å kunne gjøre dette må det nemlig bygges 5700 boliger hvert år frem til 2040, ifølge Oslotrender.
-Foreløpig har Plan- og bygningsetaten (PBE) funnet plass til 120 0000 boliger, hvorav 44 000 er plottet inn i sentrum. Dette skal være tilstrekkelig til å gi tak over hodet til rundt 900 000 innbyggere i 2030, sier Skjelvan.
På disse områdene skal det bygges flere boliger. (Foto DNB Eiendom Nybygg)
Vil lage byer i byen
Et av kommunens tiltak for å kunne gi plass til èn million innbyggere i fremtidens Oslo er å bygge små byer i byen. Dette skal gjøres ved at store industriområder skal bygges ut til attraktive boligområder.
Det skal bygges høyere og tettere enn før
Områdene Ensjø, Hasle, Løren og Økern, fra Bjerke i nord til Ulven i øst, vil transformeres fra typiske industriområder med store forretningsbygg til boligområder med butikker, skoler, barnehager, kino, tog og bane og parker i umiddelbar nærhet.
-Det skal bygges høyere og tettere en før for å få plass til alle. Hovinbyen er den største satsningen framover, der det skal bygges flere tusen nye boliger. Skulle jeg investert i en ny bolig ville jeg hatt dette området høyt på listen, sier nybyggsjefen.
Her ser du et stemningsbilde fra Krydderhagen på Løren, en ny bydel som inngår i Hovinbyen, Oslo Kommunes største satsing de neste årene. (Animasjon DNB Eiendom)
Sjøutsikt for flere
Vi kan også vente oss flere boliger langs kystlinjen, sier Skjelvan.
-Den såkalte «Fjordbyen» fra Tjuvholmen videre mot Skøyen, Vækerø og Lysaker regnes som selve «hjertet» i byutviklingen, denne vil strekkes videre både i øst og vest. I øst vil det bygges mer rundt Bjørvika og langs havnen der vi nå bare finner containere, forteller han.
-Dette vil føre til en fortetning på Lysaker, Skøyen og Majorstua i vest, mens det planlegges å utvikle bedre tilbud i Nydalen, Storo, Økern, Breivoll, Helsfyr, Bryn, Rye, Hauketo, Grorud og Furuset i nordøst.
I de nye bydelsprosjektene er det lagt vekt på å få inn parker, lekeplasser, kafeer og butikker, et miljø til å trives i.
Når øst blir til vest
Ifølge Skjelvan vil skillet mellom øst og vest svekkes fremover. Han opplever at det å kunne bo i flotte boliger i et trivelig område stadig oftere trumfer himmelretningen.
Folk er ikke lenger like opptatt av om det er øst eller vest
-Blant annet har vi solgt flest leiligheter på Sørenga til folk fra vestkanten og til de som kommer utenbys fra som ønsker seg en «hytte» i byen. Dette overrasket oss litt. Vi trodde det kom til å være folk fra Nordstrand og øst for øvrig som ville kjøpe her.
-Det samme ser vi på Løren, den nye bydelen, som tiltrekker seg unge barnefamilier og studenter fra hele byen og utenbys fra.
.