Jus

Hvordan bli kvitt skjeggkre?

Av Kristin O. Iversen, 4.2.2019 Foto: Istock

Skjeggkre sprer seg raskt fra hus til hus, sier Kari Rigstad i ABS Skadedyrkontroll. - Heldigvis er det nå funnet et middel som ser ut til å fungere i bekjempelsen av krypet.


Skjeggkre er et velkjent kryp i hus i hele Europa, men  ble oppdaget i Norge først i 2013 og har siden spredd seg fort. - Ved første øyekast er de til forveksling

Kari Rigstad like det mer vanlige sølvkreet, sier biolog og skadedyrbekjemper Kari Rigstad i ABS Skadedyr

Skjeggkre trives også på steder med høy luftfuktighet, men i motsetning til sølvkreet trives de også i tørre deler av boligen.

– De kan være vanskelig å bekjempe, både fordi de potensielt kan være hvor som helst og fordi vi ikke har hatt et effektivt middel som har fungert.

Nå tester vi ut gift som ellers brukes mot kakerlakker, og resultatene så langt er lovende, sier hun. 

 

Les også NRK-saken: Jubler over skjeggkre-gjennombrudd!

 

Både sølvkre og skjeggkre jakter mat når det blir mørkt

Skjeggkreene spiser stivelses- og sukkerholdige stoffer som brødsmuler, mel og såperester, men også tapetklister eller andre døde insekter. De har et spesielt enzym i tarmen som gjør at de også kan spise papir, og kan gjøre skade i arkiv og bokhyller.

Når du finner dem i senga har de definitivt brutt en intimgrense!

- Plutselig har du dem i sofaen din gnagende på småsmuler du har mistet mellom putene. Det er kanskje ikke farlig, men veldig ekkelt. Jeg har også hatt kunder som har funnet dem i senga og det er selvsagt enda verre!

Kreene er lyssky og ferdes rundt på leting etter mat om kvelden og natten, sier Rigstad. På dagtid skjuler de seg helst på små steder som er fuktigere enn ellers i rommet.  

Skjeggkre

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) er omtrent dobbelt så stor som Sølvkre, opptil 2 cm, i tillegg er den brunere i fargen og har lengre haletråder og mer fremtredende behåring generelt.

 

 

Hvordan se forskjell på sølvkre og skjeggkre?

Begge artene er vingeløse og små, men normalt blir skjeggkre større enn sølvkre, ca. 15-19 mm lang. Med en god lupe vil du i tillegg se at skjeggkre er mye mer behåret enn sølvkre. – Derav navnet. 

Nymfene er ca 2 mm store når de er nyklekket. Deretter har de 14 skallskifter som de bruker opp mot tre år på før de er voksne.

Skjeggkreet er større og mer behåret

Skjeggkre har et kraftig skjegg samt tydelig behåring. Sølvkre har derimot lite behåring og ser nærmest ut som en glatt mikrosølvfisk, sier Rigstad. 

- Skjeggkre har tre tilnærmet like lange haletråder som kan bli bortimot like lange som kroppen. I tillegg har skjeggkre lange antenner som ofte er lengre enn kroppen

Les mer om kjennetegnene på Folkehelseinstituttes sider.

 

 

Hva slags skade kan skjeggkreene gjøre?

Skjeggkre kan bli opptil sju år gamle og har god formeringsevne. I tillegg er det vanskelig å finne ut hvor de har eggene sine, det gjør at de kan bli veldig mange etter hvert, og de må jo spise. 

Ikke er de kresne i matveien heller, de spiser alt fra såpe til mel, sier Kari Rigstad. 

Hunnen legger opptil 20 egg om gangen, gjerne der det er mat

- Skaden de gjør skyldes med andre ord deres formeringsevne og glupske appetitt. De gjør sjelden stor fysisk skade på ting, men hvis de virkelig formerer seg vil jo huset ditt etterhver kunne føles ubeboelig, sier Rigstad.

Vi finner ofte de største skjeggkreforekomstene i nyere bygg. Vi er ikke helt sikre på hvorfor, men vi har noen teorier. Vi tror de kommer inn med plank og trevarer, eller skjult i pappesker fra for eksempel møbelforretninger.

Vi samarbeider med Folkehelseinstituttet og andre skadedyrfirmaer for å finne ut mer, og teste ulike midler i mot, sier Rigstad.

 

Hva hvis du skal selge boligen?

Reklamasjoner på boligkjøp på grunn av Skjeggkre har økt noe den siste tiden, sier Jørn Ramberg i DNB Eiendoms fagavdeling. Vi har også hørt om klagesaker hos konkurrenter der boligkjøpere har tatt selger til retten på grunn av kreet, med store økonomiske konsekvenser for forsikringsselskapene.

Som eiendomsmegler råder vi alle våre boligselgere til å oppgi sannferdig i egenerklæringsskjemaet om skjeggkre er sett i boligen som skal selges. Vi anbefaler også å få huset sanert FØR det legges ut for salg. Selv om sanering i seg selv kan bli kostbart, er det bedre enn å risikere klagesaker i etterkant.

Skal du selge boligen bør du få skjeggkreene fjernet først

En boligselger har opplysningsplikt i følge loven, så du har en plikt til å opplyse om forekomster i forkant, sier Ramberg. - Uansett er et hus fullt av skjeggkre neppe attraktivt på markedet. - Som boligselger har du alt å vinne på og ordne opp i problemet før salg, sier han.

Har du kjøpt et hus og oppdager Skjeggkre etter at du har flyttet inn, så må du reklamere så fort som mulig til boligselger. Deretter må du få inn en skadedyrspesialist for å sjekke omfanget. 

 

Les også: Jeg vil trekke meg fra boligkjøpet, går det an?

 

Fangstape

 

Det går an å kjøpe ulike tape eller andre feller innsatt med et giftfritt stoff som fanger og dreper små skadedyr som sølvkre og skjeggkre mm. Er du i tvil om du har Skjeggkre kan du legge ut slike limfeller og se om du får noen på "limpinnen"!

 

Hvordan bli kvitt skjeggkre?

Bekjempelse av Skjeggkre har til nå vært komplisert, men som sagt tester vi nå ut et middel som vi har hatt veldig gode resultater med, sier Rigstad. Folkehelsa i Norge følger tett opp og gjør mye forsøk sammen med oss skadedyrbekjempere. 

Det beste du kan gjøre for å forebygge er hyppig vasking og støvsuging: Gi dem minst mulig livsgrunnlag. Kjøper du møbler eller annet pakket inn i pappesker, pakk opp ute, ikke ta eskene inn. Har du vært på reise, sjekk koffert og bager grundig!

Hvis du oppdager dem hos deg, gjør tiltak snarest mulig!

Du får kjøpt limfeller og spesialteip som du kan fange dem med i vår nettbutikk blant annet, sier hun. Dersom det er såpass mange av dem at gift er et alternativ, bør det brukes av profesjonelle. Husk at gift er gift, og overdreven bruk er helseskadelig. Vi anbefaler ikke at privatpersoner bruker insektgift. 

Har du et stort problem bør du sjekke om forsikringen din dekker skadedyrbekjempelse.

Les mer om ulike skadedyr og skadedyrbekjempelse her! 

 

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  

DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen legges ut for salg. Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss oppdraget tidlig.

Kontakt en eiendomsmegler her!