Gå til innhold

Er det lov å bruke hytta som helårsbolig?

Av Kristin O. Iversen, oppdatert 25.1.2021, Foto: DNB Eiendom/Huseierne
- Om du kan benytte hytta som helårsbolig reguleres av reguleringsplanene i den aktuelle kommunen, sier Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund.

 

Anders Leisner i Huseiernes Landsforbund

Reglene kan være forskjellige fra kommune til kommune, sier advokat Anders Leisner, leder for juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund.  

– Om du kan benytte hytta som helårsbolig, reguleres av de enkelte reguleringsplanene i hver kommune. 

Du må dermed ta kontakt med kommunen der din hytte ligger for å få vite sikkert.


Vurderer du å selge hytta? Sjekk vår gunstige salgspakke 

 

Nye anbefalinger fra Regjeringen

Husk å sjekke oppdaterte anbefalinger fra Regjeringen og gjeldene regler i kommunen hytta ligger i. På det sentrale Østlandet anses det å reise til fritidsbolig utenfor egen kommune nå som en unødvendig reise.

De som allerede er på hytta blir ikke bedt om å dra hjem, men de bør ikke ha besøk. De kan handle helt nødvendige varer på nærbutikk i hyttekommunen, men oppfordres til å gå i butikken utenom de travle tidene. 

Andre steder i landet frarådes det ikke å reise på hytta med folk du bor sammen med, men følg alltid de lokale rådene og reglene som til enhver tid gjelder.

Vil du vite hva hytten din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

 

Normalt kommer det an på hva bygningen og området er regulert til

Utgangspunktet er at en bolig som ligger i et område som er regulert for en spesiell type bolig eller næring, kun må benyttes til det helt konkrete formålet, sier Leisner.

Mange har en fritidsbolig som opprinnelig er et bolighus, men de som har en fritidsbolig som er bygget for det formålet, må søke om bruksendring.

Er hytta regulert som fritidsbolig, må du søke om bruksendring 

Regelen er at der du har flest liggedøgn i året, er der du skal ha din folkeregistrerte adresse. Men om du ønsker å være mye på hytta samtidig som du opprettholder ditt andre bosted, tror jeg ikke du vil få noe problemer med det.

Les også: Vet du hva hytta er verdt?

 

Visse minimumskrav må alltid overholdes for at det skal kunne være en helårsbolig

I tillegg til regulering av området hytta befinner seg i er det ofte krav til å gjøre visse endringer med vann og avløp, sier Leisner.

Minimumsvilkårene for å få tillatelse til annen bruk kan være at hytta har innlagt vann og strøm, og vei som er åpen hele året.

Vann, vei, strøm og avløp må gjerne være på plass

I tillegg kan det settes krav om å gjøre visse endringer med avløpet. Noen kommuner ønsker også at du melder flytting til kommunen.

Les også: Nå har du tidenes mulighet til å få solgt hytta 

 

Vurderer du å selge hytta?

Våre eiendomsmeglere har lang erfaring med salg av hytter. Vi har også et egne hyttemeglere i de fleste hyttekommuner.

Vi legger ut for all jobb og kostnader for eventuell klargjøring for salg på et senere tidspunkt. Du tar ikke noe økonomisk risiko ved å gi oss oppdraget tidlig.

Bestill en verdivurdering 

 

 

 

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis