Gå til innhold

Mange glemmer dessverre en del kostnader når de søker om boliglån

Av: Sigrid Kongsvik-Johnsen, 11.01.2018, Foto: Erlend Rasmussen/NTB
Altfor mange unnlater å sjekke hvilke omkostninger som kommer i tillegg til boligprisen, sier lånerådgiver Erlend Rasmussen hos DNB i Solheimsviken.Lånerådgiver Erlend jobber på refinansieringsteamet til DNB i Solheimsviken i Bergen. Han har lang erfaring med  å vurdere lånesøknader fra folk flest.

- Du bør sette deg godt inn i boliglånsreglene og undersøke hvilke omkostninger som kommer i tillegg til kjøpesummen.

Lånerådgiver Erlend Rasmussen i DNB

Mitt beste råd er å regne på hvor mye du vil trenge før du søker lån, sier finansrådgiver Erlend Rasmussen i DNB. (Foto: Sigrid K. Johnsen)

 

Husk at egenkapital og boliglån tilsammen skal rekke både til kjøpesum, omkostninger ved kjøpet og eventuell oppussing. I tillegg skal du kansje ha møbler og annet til den nye boligen?

 

Mange glemmer å beregne penger til dokumentavgift 

Dokumentavgiften er den kostnaden kanskje flest "glemmer" i regnestykket sitt, sier han.  Kjøper du en selveierbolig må du jo betale 2,5 prosent av kjøpesummen til staten i tillegg.  

Pengene til dokumentavgift trekkes fra egenkapitalen din  

Dokumentavgiften må dekkes av deg og trekkes fra summen i egenkapitalen din. Dette er for at du skal vite hvor mye egenkapital du har igjen til boligkjøpet. Hvis kjøpesum er 2.000.000 kroner er dokumentavgiften på hele 50 000 kroner. 

Dersom du kjøper helt ny bolig, aksjeleilighet eller borettslagsleilighet slipper du dokumentavgift. Det finnes også andre unntak, som ved samlivsbrudd. 

Du bør med andre ord sette deg inn i reglene før du legger inn bud.

 

Les: Hva er dokumentavgift, og når må du betale den?

 

 

Du må ha sparepenger til oppussing

Mange regner med at lånet dekker utgifter til oppussing også. Slik er det ikke, sier Erlend. - Om du kjøper bolig til to millioner og har finansieringsbevis på 2,2 millioner, så betyr altså ikke det at du vil ha 200 000 kroner til fri bruk.

Lånet gis jo med sikkerhet i boligen som den er. Du bør med andre ord ta en prat med din lånerådgiver i forkant dersom du trenger penger oppussing i tillegg. 

Du må ta høyde for alle tenkelige utgifter når du søker lånet

Har du ønsker om å pusse opp eller å kjøpe nye møbler er det kjedelig om du får deg en økonomisk overraskelse etter at du har vunnet budrunden.

Kjøper du deg inn i et sameie kan det også være en viss fellesgjeld inkludert, og denne gjelden regnes inn i din begrensing på hva du kan ha lån i følge Boliglånsforskriften.

 

 Skal du pusse opp? Du får ikke nødvendigvis boliglån til det

Skaff deg oversikt over kostnader forbundet med boligkjøp før du byr. Det er kjedelig å ikke ha penger til oppussing når boligen trenger vedlikehold. (Foto: NTB Scanpix)

 

Sett opp et budsjett så du ikke får noen økonomiske overraskelser

Sett opp et budsjett hvor du regner ut nøyaktig hvor mye som må settes av månedlig til faste utgifter. Dette kan være låneavdrag, forsikringer, strøm, internett, fellesgjeld eller kommunale avgifter. Du bør også ha en bufferkonto i tilfelle du trenger å skifte ut hvitevarer eller må bestille rørlegger, sier rådgiveren.

Husk at du i de fleste sameier og borettslag må betale fellesutgifter hver måned.  

Av erfaring vet jeg at en del boligkjøpere ikke tenker over alle kostnader som kan dukke opp, sier han. 

- Det kan også komme fremtidig renteøkning, noe som kan påvirke dine månedlige låneavdrag betydelig. Ønsker du en veldig forutsigbar økonomi kan du vurdere å binde renten. Du kan få råd av banken om hva som vil være best i din situasjon.

 

Les også: BSU er første skritt på veien til egen leilighet

 

 

Mangler du egenkapital? Undersøk om du kan få noen til å stille sikkerhet for deg

Dersom du ikke har nok egenkapital til å kjøpe bolig enda kan det være en mulighet å få hjelp av foreldre, besteforeldre eller andre. 

Dersom de stoler på deg og ønsker å hjelpe kan de stille sikkerhet i form av pant i fast eiendom, for at du skal få ja på lånesøknaden. Dette kalles realkausjon og betyr egentlig at de stiller sin egen bolig, tomt eller fritidsbolig som sikkerhet for at du kan betale lånet ditt.

Kausjon kan erstatte egenkapital

- Betaler du ikke, vil banken kreve at de betaler, eller selger den eiendommen som står som sikkerhet. Det å stille som kausjonist er altså langt fra risikofritt.

 

Les også: Hva betyr det å være kausjonist?

 Sørg for å beregne nok penger til både oppussing og egenkapital

Sett opp et regnestykke over hvor mye du må betale hver måned så du vet hva du har igjen til mat og uforutsette utgifter. (Foto: NTB Scanpix)

 

Den som stiller realkausjon kan  imidlertid begrense risikoen ved å bestemme en beløpsgrense for hvor mye de ønsker å kausjonere for.

Selv om de har et hus verdt tre millioner, kan de altså si at de eksempelvis maks stiller sikkerhet for 100.000 kroner. Da vil du som boligkjøper kunne løse dem fra deres ansvar så snart du har betalt ned 100.000 kroner på din gjeld.

Her kan du søke boliglån (finansieringsbevis for kjøp av bolig)!

 

Lurer du på om boligen din har økt i verdi?

Vi kommer gjerne på befaring og gir deg en verdivurdering som du kan bruke overfor banken når du søker eller reforhandler boliglån.  

Har sikkerheten i boligen din økt kan du forhandle bedre renter eller fri en eventuell kausjonist fra ansvaret.

Bestill en verdivurdering her!  

 

 

www.dnb.no og www.lån.no/kausjonist© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis