Boligmarkedet

Årets beste julegavetips til barna

Av Kristin O. Iversen, 30.11.18 Foto: NTBScanpix

Er du lei av å gi gaver som havner i et skap eller en skuff om kort tid? - Det er mulig å overraske samtidig som du gir noe virkelig nyttig sier Silje Sandmæl.En fersk undersøkelse utført av Ipsos for DNB viser at flere enn 5 av 10 unge ønsker seg penger til jul. Samtidig ønsker et flertall av de unge å spare til egen bolig.

Kanskje er en pengegave øremerket boligsparing årets beste julegavetips?

 

Silje Sandmæl minner om at det er mulig å gi menigsfylte gaver til jul

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl mener penger øremerket boligsparing er en perfekt gave til barn som "har alt". Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix) 

 

Synes du det er kjedelig å bare legge en konvolutt under treet?

Hvis det er viktig for deg at ungdommen i huset skal ha noe å pakke opp så kan du jo fremdeles kjøpe en liten symbolsk gave der du legger inn gavebrevet.  

Legger du gavebrevet inn i en annen liten gave blir overraskelsen dobbel

Starthjelp til egen bolig fremfor enda flere klær, spill og utstyr vil helt sikkert komme godt med for de fleste unge som «har alt», sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Er du usikker på om poden vil spare pengene fornuftig kan du sette pengene direkte inn på BSU eller BSU Start  selv, så blir de låst til boligformål.

– Det har jo begynt å bli dyrt å komme seg inn på boligmarkedet her i landet.

 

Pepperkakehus er fint, eget hus er enda finere

Det er hyggelig med pepperkakehus til jul, og enda hyggeligere er det å ha nok til eget husvære den dagen du vil flytte hjemmefra. Boligsparing er en gave med mening. (Foto: Scanpix)

 

Hvor mye planlegger vi nordmenn å bruke på julegaver nå i år?

Hvor mye vil du bruke på julegaver i år (2018) Ipsos-tall for DNB

Hvor mye planlegger du å bruke på julegaver i år, totalt sett? - dette spurte Ipsos befolkningen om nå i høst og her er svarene. Jo eldre, jo mer gir vi.  Noe av dette kan være verdifulle bidrag til å stå på egne ben for unge mennesker (Ipsos okt 2018)

 

Det er lov å ha flere tanker i hodet samtidig

I følge forbrukerundersøkelsen gir hver bruker hver nordmann å bruke 6 145 kroner på julegaver i år. Mye av dette er nok til barn og barnebarn.

Legger vi sammen gaver fra foreldre og besteforeldre kommer vi raskt opp i en anselig sum per barn. Samtidig viser andre undersøkelser at mange foreldre føler at de ikke har råd til å hjelpe barna inn i boligmarkedet.

Boligsparing er Julegave med mening sier Silje Sandmæl

 – Det burde være mulig å ha to tanker i hodet samtidig, sier forbrukerøkonomen, og  oppfordrer til å gi en del av julegavebudsjettet som boligsparing, og heller legge en liten oppmerksomhet under treet. (Foto: Scanpix)

Les mer om boligsparing til barn her.

 

Tre hundre tusen er litt mye på en gang...

I dag må våre barn regne med å betale fem ganger inntekten sin for en bolig, litt avhengig av hvor i landet de bor.

En førstegangskjøper i våre største byer må gjerne ut med rundt to millioner for å få seg sin første bolig. For å få et lån stort nok til å kjøpe noe selv, trenger de med andre ord rundt 300 000 kroner spart. Først da oppfyller de kravet myndighetene har satt til egenkapital for å få lån: 15 prosent av lånesummen.

Lag et fint gavebrev med bilde av en snerten leilighet, så blir det litt morsommere å få.

–Tre hundre tusen er mye penger og noe de færreste klarer å hoste opp på kort varsel. Derfor er det lurt å benytte ulike anledninger hvor du likevel skal gi, til å tenke på å gi penger til bolig, sier Sandmæl. 

 

Fakta om julen 2018:

  • 5 av 10 unge ønsker seg penger til jul
  • Hver nordmann planlegger å gi gaver for ca 6100 kroner
  • 7 av 10 unge ønsker å spare til egen bolig
  • 5 av 10 foreldre mener barna får for mye gaver
  • 7 av 10 hjelper ikke sine barn økonomisk for å komme inn på boligmarkedet
  • En førstegangskjøper betaler i snitt 5 ganger inntekt for en bolig