Gå til innhold

Nå er det lettere å få kjøpt bolig på forkjøpsrett

Tekst: Øivind Skorve, 23.11.2018, Foto: Kristin Iversen, Stine Moen
Et roligere boligmarked gjør at færre benytter seg av forkjøpsretten. Dette er godt nytt for nye medlemmer, sier Åge Pettersen i OBOS.


I Oslo selges nå rundt hver femte OBOS-bolig på forkjøpsrett,  for to år siden var andelen dobbelt så høy.

- Ja, så langt i år har andelen boliger solgt på forkjøpsrett i Oslo ligget på rundt 20 prosent. 
Åg

Dette er en indikator på at det nå er litt roligere i boligmarkedet, sier Åge Pettersen, kommunikasjonsdirektør i OBOS.

Tallet er nemlig betydelig lavere enn de to foregående årene hvor andelen var på henholdsvis 45 prosent (2016) og 35 prosent (2017).

For nye Obos-medlemer er det nå altså enklere å sikre seg drømmeboligen på forkjøpsrett. Spesielt for unge førstegangskjøpere, som ofte konkurrerer om de samme boligene, kan det være en fordel å melde seg inn i et boligbyggelag.

Spesielt for unge førstegangskjøpere kan det være en fordel å melde seg inn i et boligbyggelag

 - Forkjøpsretten er den viktigste medlemsfordelen våre medlemmer har. Den gir deg en plass foran i boligkøen, og kan utgjøre den store forskjellen når du skal skaffe deg et nytt sted å bo, sier Pettersen.

 

Forkjøpsrett gjelder også for nybygg

- Medlemmene med lengst ansiennitet kjøper ofte litt større boliger eller en helt ny bolig, mens det hovedsakelig er unge mennesker som kjøper de minste og rimeligste leilighetene. Dermed er du ikke nødvendigvis veldig avhengig av lang ansiennitet for å få tilslag på de minste boligene.

 

Les også: Hvordan er reglene for å få boliglån?

 

Kværnerbyen
I Kværnebyen i Oslo er det bygget flere hundre nye boliger de siste årene (Foto: NTB Scanpix)

 

Det er også verdt å merke seg at forkjøpsretten også gjelder for nybygg. Boligbyggelag som OBOS, USBL, BOB og TOBB (med flere) har mange nybyggprosjekter, og de aller fleste av disse selges til fastpris og etter ansiennitet.

 

Les også: Slik funger forkjøpsretten i OBOS 

 

Over en million nordmenn

I følge tall fra Norges Boligbyggelag (NBBL) er over en million nordmenn medlem av et boligbyggelag, og medlemsmassen har steget jevnt og trutt de siste årene.

Bruken av forkjøpsrett avhenger av presset i boligmarkedet

- Bruken av forkjøpsrett avhenger av presset i boligmarkedet, sier Bente Johansen, interessepolitisk rådgiver i NBBL.

- I årene 2015 og 2016 var det stor etterspørsel etter boliger og høy prisvekst, og andelen boliger omsatt med bruk av forkjøpsrett var høy, mellom 20-21 prosent. I 2017 ble bare 14 prosent av boligene omsatt ved forkjøpsrett, samtidig som vi så at boligprisveksten og presset var betydelig redusert – spesielt i andre halvår.

I Oslo hvor temperaturen i boligmarkedet har vært alle høyest de siste årene, har andelen vært langt høyere enn landssnittet. Men også her går andelen nå ned, som også OBOS-tallene viser.

 

Les også: Nyttig å vite om forkjøpsrett

 

Mulig å kjøpe uten medlemskap

Du kan kjøpe borettslagsbolig tilknyttet boligbyggelag selv om du ikke er medlem i det aktuelle boligbyggelaget fra før av, sier Vegar Einang i DNB Eiendom Bjørvika.

 

Vegar Einang

 Vegar Einang er daglig leder i DNB Eiendom Bjørvika

Forkjøpsrett avklares som regel på forhånd eller parallelt med salget

- Forkjøpsrett avklares som regel på forhånd eller parallelt med salget. Vi ser nå at færre boliger selges på forkjøpsrett, så hvis du legger inn det høyeste budet er sjansen nå større for at boligen blir din større enn for noen år siden.

- Om du er usikker på hvordan forkjøpsretten fungerer i det aktuelle byggelaget du ønsker å kjøpe i, for eksempel hvor lang frist andre medlemmer har for å benytte for å benytte forkjøpsretten, bør du forhøre deg med megler før du legger inn bud, sier Einang.

 

DNB Eiendom hjelper deg med både kjøp og salg av bolig

Vil du vite hva du kan gjøre med boligen din for å sikre et godt salg, eller få tips underveis i kjøpsprosessen?

Våre meglere kommer gjerne inn allerede før du begynner jakten på din nye bolig, så vi kan fungere som en sparringspartner underveis. Vi legger ut for alle kostnader inntil oppdraget er fullført.

Bestill en eiendomsmegler her!

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis