Boligmarkedet

Hva betyr primærrom og bruttoareal?

Av Kristin O. Iversen, 12.05.2020 Foto: DNB Eiendom, Shutterstock

Skal du kjøpe bolig bør du vite forskjellen på BRA og P-rom? Her får du svaret.

– Det viktigste arealet som blir opplyst ved boligsalg er bruksareal (BRA), sier takstmann Helge Jensen i Norsk Takst. 

BRA viser hvor stort areal boenheten har innenfor boligens omsluttende vegger.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her 

 

Helge Jensen i NTF forklarer forskjell på BRA og P-rom | DNB Eiendom

Helge Jensen i Norsk Takst mener det er viktig å kjenne til forskjellen på de ulike arealbegrepene når du leser boligannonser (Foto: NTF) 

 

Primærrommenes størrelse skal alltid opplyses

Når en bolig legges ut for salg skal det alltid opplyses hvor stort bruksarealet er for hele boenheten og for hver etasje. Det skal også oppgis hvor stor del av boligen de såkalte primærrommene utgjør og hvilke rom som er tatt med i denne beregningen.

– P-ROM er de primære rommene i boligen, altså oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom, gang og trappen, sier Jensen. 

Det er også dette arealet som brukes i statistikk for boligpriser.

Kott, boder, garderober, walk-in-closet og andre oppbevaringsrom regnes som S-ROM, som står for sekundærrom. Terrasser og balkonger regnes ikke med i disse arealberegningene.

Kanskje sitter du på større verdier enn du vet om? Få en verdivurdering her og sjekk hvor mye du kan kjøpe for.

 

Ulike unntak ved oppmåling av boligareal

– Unntaket er innglassede balkonger, sier Jensen.

Disse regnes med i BRA og S-ROM.

– Har boligen skråtak gjelder også egne regler for oppmåling av disse: Areal under skråtak regnes som måleverdig inntil 0,60 meter utenfor en høyde på 1,90 meter målt mot skråhimlingen, sier Jensen og fortsetter: 

– På en vanlig loftsleilighet med skråtak vil det derfor være en del arealer som ikke er målt, men som boligeier kan gjøre nytte av likevel – med sengeløsninger, sofaer og skap satt inn under skråtak.

 

Hva betyr P-rom og BRA i boligprospektet? | DNB Eiendom

Synes du boligen virker mindre i virkeligheten enn du så for deg før visning? Ofte tas boligfoto med vidvinkel for å få med mest mulig av rommet. Sjekk derfor plantegning og arealangivelser, så får du et mer riktig inntrykk. (Foto: NTB) 

 

Definisjon primærrom (P-ROM)

Disse rommene går innunder P-ROM: Kjellerstue, peisestue, TV-stue, loftstue, lekerom, arbeidsrom, hjemmekontor, PC-rom, medierom, bibliotek, hobbyrom, trimrom, stue, allrom, omkledningsrom, bad/dusjrom, toalett, vaskerom, entré/vindfang, kjøkken, soverom, bibliotek og gang og trapp. 

 

Definisjon sekundærrom (S-ROM)

Disse rommene kalles S-ROM: Matkjeller, potetkjeller, uinnredet kjellerrom, kott, uinnredet loft, boder, garderobe, walk-in-closet, oppbevaringsrom, lagerrom, garasje, fyrrom, søppelrom, tekniske rom samt innglasset balkong. 

 

Definisjon bruttoareal (BTA)

Bruttoareal (BTA) er også en beskrivelse som går igjen i prospekter og er arealet av boligen inkludert yttervegger. Der hvor boligen grenser mot naboen eller fellesarealer måles det til midten av skilleveggen.