Gå til innhold

Unngå disse fellene når du skal selge bolig

Tekst: Øivind Skorve, 5.11. 2020, Foto: DNB Eiendom/Blinck

I løpet av det siste året har boligprisene i Norge steget med 7,1 prosent. Det betyr at om du har eid boligen din i 3-5 år, kan du mange steder i landet regne med en hyggelig verdistigning. Mange velger derfor å selge sin gamle bolig og kjøpe seg opp i markedet, enten drømmen er en ny og større leilighet, et rekkehus eller enebolig.

Men selv i et boligmarked som koker er det mye som skal klaffe for at du skal oppnå best mulig pris for boligen din, og ikke minst føle at du er i trygge hender gjennom hele salgsprossen. For det finnes definitivt noen mulige fallgruver når du skal velge megler.

Vi tok en prat med Marthe Hellebust, daglig leder hos DNB Eiendom på Grünerløkka for å få noen tips til hva du bør tenke på før du velger megler.

 

Ikke velg den første og beste megleren 

Mange eiendomsmeglere er sjarmerende mennesker og gode selgere, og ved første møte er det ikke uvanlig at enkelte ser for seg at de skal få en veldig god pris for boligen din, om du bare gir dem oppdraget. Men, sjarm alene er ingen garanti for at du oppnår best mulig pris for boligen din.

Bør man ha flere meglere på befaring før man tar valget?

Marthe Hellebust i DNB Eiendom - Ja, jeg vil absolutt anbefale å hente inn to-tre meglere før du signerer oppdragsavtale. Da har du mulighet til å sammenligne hva slags strategi de har for salg av boligen din, hvilke markedsføringsverktøy de benytter, hvor godt de kjenner nærområdet - og selvsagt pris og personlig kjemi, sier Hellebust.

Skal du selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

Se opp for «innsalgstriks»

Hvilke «innsalgstriks» bør man være ekstra oppmerksom på?

- Et typisk faresignal er når megleren plutselig slår av en litt for stor del av prisen mot at kunden signerer «her og nå». Dette fort kan tyde på desperasjon fra meglers side, og i verste fall kan det bli et oppdrag megleren nedprioriterer.

Et typisk faresignal er når megleren plutselig slår av en litt for stor del av prisen mot at du signerer der og da

- Hvis du først vurderer å signere oppdragsavtale der og da, ville jeg heller valgt å akseptere et tilbud om ekstra markedsføring eller gratis eller rabatterte kveldsbilder til boligannonsen.

Ønsker du å vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

 

Lett å la seg friste av høy verdivurdering

Når du skal selge bolig er det fort gjort å bli «blendet» av megleren som gir høyest verdivurdering og lavest pris på kostnader, men ifølge Hellebust er dette sjelden en vinnende kombinasjon.

- Det kan selvfølgelig høres fristende ut, men her er det grunn til å være skeptisk. Velg heller en megler som ikke snakker deg etter munnen, men som tør å være ærlig om prisforventninger og hva som eventuelt bør gjøres i boligen for å gjøre den mer attraktiv ved salg.

Velg heller en megler som ikke snakker deg etter munnen, men som tør å være ærlig om prisforventninger


Hun mener du bør vær varsom dersom du får en verdivurdering som er mye høyere enn de andre du har mottatt.

 

Eldre ektepar i sofaen

Det er grunn til å være skeptisk hvis megleren gir deg en unaturlig høy verdivurdering. Da bør du be om en begrunnelse.

 

- Da ville jeg bedt megleren om en begrunnelse om hvorfor vedkommende har kommet fram til et verdianslag som er mye høyere enn de andre du har fått. Et annet spørsmål du bør stille, er «hva skjer dersom boligen ikke blir solgt etter første visningsrunde?". Hvis ikke megler har gode svar og refleksjoner rundt dette, er det grunn til bekymring.

 

Les også: Øk verdien på boligen din med enkle grep

 

Sjekk ut meglere på visning

Hva slags research bør man gjøre i forkant av et boligsalg?

- Et lurt tips er å følge litt med på hva som selges i nabolaget ditt – er det noen meglere som går igjen? At megleren er lokalkjent og selger mye i nærområdet er en fordel, mener jeg.

Et annet godt råd før du skal selge, er å selv gå på visninger i bygården du bor i eller nabolaget rundt.

- Det er en glimrende anledning til å få sett megleren i aksjon. Blir du fulgt opp, kan megleren svare godt på spørsmål, og ikke minst er de flinke til å «selge» inn leiligheten og nabolaget. Det er viktige ting å få avsjekket.

 

Avklar dine egne behov

Hvilke forberedelser bør man selv gjøre før man får megler på besøk?

- Tenk gjennom hvilke behov du faktisk har, og hva slags megler du ønsker. Lag gjerne en liste med spørsmål du ønsker avklart – tar megler privatvisninger, er det greit å ringes utenom arbeidstid, holder megler alle visninger selv.

Et annet tips er å sette opp et Finn-søk for boliger i nabolaget som er i samme størrelsesorden som din egen.

- Da får du oversikt over hva slags boliger du skal «konkurrere» mot», og hva de selges for hvis du drar på visning og setter deg på liste. Det er også en fin anledning til å se hvordan ulike boliger styles til visning, kanskje fanger du opp noen gode tips til hva du kan gjøre med din egen bolig før fotografering og visning.

 

Meglers referanser

Ofte har man en venn, nabo eller kollega som nylig har solgt bolig som mer enn gjerne anbefaler megleren de selv brukte når de hører du skal selge bolig.

Kan man være sikker på at denne megleren vil gjøre en like god jobb for deg?


- Jeg mener gode referanser fra venner, naboer eller kollegaer kan være gull verdt, for ingen vil anbefale en dårlig opplevelse. Det er jo en fordel å kunne rådføre seg direkte med én som har fått satt meglerens innsalgsargumenter på prøve og gått gjennom hele salgsprosessen. Utfordringen er eventuelt hvor godt megleren kjenner området du skal selge i, sier Hellebust.

Les også: Nå koker det i boligmarkedet

 

Hvor viktig er markedsføring?

Hvor stor er forskjellen på god og mindre god markedsføring – hvor viktig er dette?

- Dette er nok det aller viktigste momentet som skiller meglerne. Den store forskjellen ligger ofte i hva slags ekstra markedsføring megleren kan tilby, hvem er den rettet mot og hvor presis er den? Vær litt obs på markedsføring som kun belager seg på HVOR boligen skal markedsføres, faktisk er TIL HVEM langt viktigere.

Hellebust mener at å investere i god digital markedsføring er noe av det beste du kan gjøre.

- Spør gjerne megleren hvem boligen skal markedsføres til og hvordan de får til dette. Skal du selge til høyest mulig pris, er det aller viktigste å målstyre annonsen mot de som faktisk er interessert i å kjøpe en bolig som din. Det er ikke noe poeng å bruke penger på å eksponere boligen mot folk som har helt andre preferanser.

DNB Eiendom har flere gode hjelpemidler for å lykkes med å målstyre boligannonsene mot relevante boligkjøpere.

- Den digitale annonseløsningen Smart Solgt, som er utviklet i samarbeid med Facebook, er kanskje den aller beste og mest treffsikre i bransjen. I tillegg har vi et boligkjøperregister hvor mer enn 70 000 boligkjøpere har registrert sine ønsker. Dette bruker vi aktivt for å matche deres ønsker mot hva som legges ut for salg.

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis