Nybygg

Derfor er det lavere dokumentavgift på nybygg

Tekst: Øivind Skorve, 31.5.18, Foto: Skanska Eiendomsutvikling

Hvorfor er det slik at det er lavere dokumentavgift når man kjøper nybygg sammenliknet med en brukt selveierbolig? Her får du svaret.

Om du er i markedet for å kjøpe bolig har du kanskje oppdaget at dokumentavgiften  på nybygg kun beregnes av tomteverdien og ikke av hele kjøpesummen, slik det er for brukte selveierboliger.

Jørn Ramberg–  For en ny bolig i dag kan dette fort bety en forskjell i avgift på 50-100 000 kroner , eller mer. Dette avviket har vært der så lenge at noen knapt husker opprinnelsen eller begrunnelsen for dette, sier Jørn Ramberg, eiendomsmegler MNEF og fagkonsulent i DNB Eiendom.

 

– Velger du å stå som husbygger selv, kjøper du en tomt og betaler dokumentavgift for verdien av denne. Deretter kjøper du  "planker og spiker" og håndverkertjenester, og betaler merverdiavgift for alle disse  innkjøpene. Avgiftene vil derved være likestilt enten du bygger selv eller kjøper noe andre har bygget.

 

Les også: - Flere unge velger å kjøpe helt ny bolig!

 

Når er boligen tatt i bruk?

Det er imidlertid noen klare forutsetninger for "lav" avgift.

– Ja, det må gjelde førstegangs overdragelse av nyoppført bolig/leilighetsbygg i sin helhet, som ikke tidligere er tatt i bruk. "I sin helhet" betyr at alt over bakken må være nytt. Eksempelvis får du ikke lav avgift dersom en helt ny bolig er bygget på en gammel grunnmur - eller på taket av et eksisterende bygg.

– Boligen kan videre overdras under byggingen, fortsatt med lav dokumentavgift, frem til den er ferdig, sier Ramberg.

Hvis utbygger velger å leie ut boligen før den selges til den endelige kjøperen, er nok "toget gått" for den lave avgiften

Hva det betyr "å ta boligen i bruk!" kan imidlertid være noe flytende.

– Hvis utbygger velger å leie ut boligen før den selges til den endelige kjøperen, er nok "toget gått" for den lave avgiften. Hvilken kostnad som påløper skal imidlertid være klart opplyst ved avtaleinngåelsen. Har selger eller megler lovet lav avgif,t så er det også deres ansvar at opplysningen stemmer, sier Ramberg.

 

Her kan du se alle prosjektetene som DNB Eiendom Nybygg har til salgs

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  

DNB Eiendom legger ut for alt inntil boligen eventuelt legges ut for salg. Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss oppdraget tidlig.

Bestill en eiendomsmegler her!