Hytte

Halvor Bakkes beste tips: Slik pusser du opp fjellhytta

Av Kjerstin Ofstad, 4.9.2015 Foto: Per Erik Jæger/Ifi

Har du en fin, gammel fjellhytte som trenger en oppfrisking? Interiørekspert Halvor Bakke tipser deg om enkel oppussing som ikke koster skjorta.

.

De fleste har et spesielt forhold til hytte og hytteturer, og mange av oss eier en perle på fjellet eller en fritidsbolig ved sjøen. Dessverre er hytta synonymt med gulnet furu og gamle filleryer, men slik trenger det ikke være.

Interiørekspert Halvor Bakke forteller at hytta kan pusses opp med enkle grep, uten at det koster skjorta.

Han er programleder i TVNorges serie «Eventyrlig oppussing» - et  oppussingsprogram med fokus på hytter, utviklet av Halvor Bakke selv. Her forvandles slitne feriesteder til perler blant vill og vakker natur.

– Hvis du har en klassisk, gammel fjellhytte, er det mye du kan gjøre med maling og beis. Gå over veggene, gulvet, ta gjerne hele sulamitten. På fjellhytta anbefaler jeg å velge mørkere farger. Ikke dra inn et hvitt høyglanskjøkken!

Innred etter det du ser når du titter ut av vinduet. Dra inn lyngfargen og naturen.

Ved sjøen bør man innrede lyst og maritimt, med drivved. De fleste som maler sommerhuset innvendig ønsker seg en lysere hytte.

 

Interiørekspert Halvor Bakke

Halvor Bakke pusser opp fjellhytter i den serien «Eventyrlig oppussing» på TVNorge.

 

Fine hyttefarger

  • «Egghvit» er førstevalget for mange, en gulaktig hvittone som fungerer utmerket til andre farger med gule undernyanser.
  • Ønsker du en kritthvit farge, velger du Jotuns aller hviteste; «7236 Chi».
  • For et grålig og mer dempet uttrykk er fargen «1622 Refleksjon» et godt valg.
  • Andre fine maletips til hytte er den varme og gråaktige tonen «1024 Tidløs» eller «0486 Silke», som er en svak gråbeige hvittone.

 

Møbler sparsomt

Et annet råd som står Halvors hjerte nær er å minimere. Less is more, også på hytta.

– For mange er hytta en oppsamlingsplass for gammelt skrot. Har man en gjenstand man ikke har plass til hjemme, så tar man den gjerne med seg oppover. Slutt med det!

Fjern halvparten av skåler, nips og veggpryd. Mindre rot betyr koseligere sted å være! 

Interiøreksperten oppfordrer også til å gjøre noe med de klassiske «hyttegardinene».

– La gardinene henge på veggen i stedet for foran vinduet. Da åpner du opp og slipper mer lys inn. De fleste har jo fantastisk utsikt, utnytt deg av den! Ved å henge gardinene på veggen, får man lunheten tekstilet gir deg, i tillegg til et deilig dagslys.

  oppussing av hytte med Halvor Bakke

Fjern møbler og bytt ut de tunge hyttegardinene med lettere tekstiler, så er mye gjort.

 

Tips til soverommet på hytta

Halvor bakke mener at det må ryddes opp på soverommene også.

– Mange prøver å presse inn flest mulig sengeplasser inn i ett rom. Hva skal man med 10 sengeplasser på 60 kvadrat, det er jo familiekøyer, trippelkøyer og dobbeltkøyer overalt. Det fører bare til kø på do og irritasjon. Stuen blir for liten og soverommene overfylt.

Bakke oppfordrer til å ha færre senger, mer skapplass og større stue. Og invester i en god madrass. Jeg hørte begrepet «hyttemadrass» her en dag, og kan ikke skjønne hva det skal være godt for.

Sørg for gode senger! På hytta skal man jo sove bedre enn noensinne, sier Bakke.

 

Oppussing av hytta på 1-2-3 

  1. Det er ikke noe i veien med umalte panelvegger - synlig treverk og natur er faktisk veldig trendy. Men når treet har fått stå og godgjøre seg i noen tiår og har blitt ordentlig gult, så har man kanskje lyst til å ta noen grep. Et par strøk beis gir deg den fargen du ønsker. Forhør deg hos din nærmeste fargehandel for riktig nyanse!
  2. Gi gamle bilder ny drakt! Man skal ta vare på tradisjoner og hyttas personlighet, men hva med å gi de gamle maleriene en ny og flott ramme? Bildene kan også få ny plassering. Hva med å lage en trendy bildevegg på soverommet?
  3. Skap plass! Ta bort nips og møbler uten funksjon. La de fine, gamle stolene komme til sin rett i en stue som ikke er overmøblert.