Jus

Stadig flere har behov for å sette opp et testament

Av Kristin O. Iversen, 8.3.2019 Foto: NTB/Codex

Arveloven er ikke tilpasset moderne familier, sier advokat Tveit - Samboere, særboere og familier med mine og dine barn bør skrive testament.


Ole Andre Tveit i Codex Advokat gir råd om arv og testamentAlle som ønsker en annen fordeling av formuen enn det som følger av arveloven bør skrive et testament, sier advokat Ole André Tveit i Codex Advokat.  

- Arveloven fra 1972 er «gammeldags»!

Loven er basert på at folk er gift og har felles barn. Mange faller derfor utenfor.

Er dere "bare samboere" eller har en annen mer utradisjonell levemåte, bør dere absolutt vurdere å sikre dere med et testament, sier han.

 

 

Sambo og særbo har dårlig vern av arveloven

Det er viktig å være klar over at samboere og særboere uten felles barn verken har arverett til hverandre eller rett til å sitte i uskiftet bo. I slike tilfeller må det opprettes et testament.

Målet til mange som kommer til oss for å få hjelp til å skrive testament er at de vil sørge for økonomisk trygghet for gjenlevende partner, sier Tveit. 

Det hadde selvsagt vært enklere bare å gifte seg

Et testament hjelper samboere og særboere et stykke på vei, men i tillegg bør dere da tegne gjensidig livsforsikring, sier han. - Livsforsikringer er nemlig ikke påvirket av arvelovens bestemmelser, og det er fullt mulig å begunstige sin samboer slik at denne mottar hele forsikringsbeløpet ved død. 

For gjenlevende samboer vil en god livsforsikring ofte være nødvendig for å kunne beholde avdødes eller felles bolig. 

 

Bryllup sikrer din kjære en arv etter deg

Ønsker du at din nærmeste skal sikres arv, er det enkleste alternativet å gifte seg. Samboere må inngå flere juridiske avtaler for å få tilnærmet samme beskyttelse (Foto: NTB Scanpix) 

 

Har du særkullsbarn bør du tenke enda lenger fram

Når du først skriver et testament bør du også tenke over hvordan du kan påvirke den endelige fordelingen av arven etter at gjenlevende ektefelle eller samboer er død, sier Tveit.

Ønsker du å overlate det meste til samboer eller ny ektefelle ved din død, så kan det jo være at du likevel ønsker at dine barn skal arve det hele den dagen også hun eller han faller fra.

Hvis din nye ektefelle dør etter deg kan dine barn miste sin arv

Stadfester du ikke dette ønsket i et testament vil din nye ektefelles barn, fra hans eller hennes tidligere forhold, arve alt ditt. Dine egne livsarvinger vil da ikke få noe den dagen hun eller han faller fra.

Har du særkullsbarn bør du altså opprette et testament og tilkjennegi dine ønsker. 

 

Les også: Alt for mange testament blir kjent ugyldige 

 

Hvis du ønsker å fordele konkrete eiendeler må også testament skrives

 Du bør også sette opp et testament dersom du ønsker å sette betingelser for arven eller fordele eiendom til konkrete arvinger. Ønsker du for eksempel at datteren din skal arve boligen, mens sønnen skal arve hytta og bildet bestemor malte, så skriv det.  

Et testament kan også hindre krangling mellom søsken

Nå som boliger og hytter gjerne utgjør millionverdier, er det mye krangling og konflikt blant søsken og andre arvinger i etterkant.

Et testament kan også hindre krangling hvis du har spesifisert hvem som skal arve hva av ting med affeksjonsverdi.

 

Les også: Hvordan sette opp et gyldig testament?  

 

Lurer dere på hva boligen er verdt?

En av våre eiendomsmeglere kommer gjerne på befaring for å gi dere en verdivurdering av hus eller hytte. Og skal dere selge vil vi legge ut for alle utgifter fram til salget. 

Kontakt en eiendomsmegler her