Jus

Hva er et motbud?

Av Kristin O. Iversen, 18.4.19 Foto: NTBScanpix/Inviso

Oftere enn du tror skjer et boligsalg med bare én budgiver involvert. Om du som boligselger ikke er fornøyd med størrelsen på budet, kan du prøve deg med et motbud.

Du har funnet drømmeleiligheten og er kjempefornøyd med at du ikke har noen konkurrenter i budrunden. Du legger derfor inn et bud under prisantydning, og håper på å gjøre et kupp!

 

Opp til boligselger hvem som skal få kjøpe boligen 

Juridisk fagkonsulent Jørn RambergSelv om det kun er du som byr, betyr ikke det nødvendigvis  at boligselger vil selge til deg, sier Jørn Ramberg i fagavdelingen i DNB Eiendom.

– Er selger misfornøyd med størrelsen på budet, er det ikke uvanlig at han eller hun heller velger å fremsette et motbud i håp om å få en bedre pris.  

Megleren vil da gå i direkte dialog med deg som budgiver på vegne av selgeren og kommunisere hva som skal til for at selger vil akseptere. 

Selger kan også velge å trekke boligen fra markedet igjen, kanskje for å pusse den opp før den legges ut for salg igjen, eller for å legge den ut senere når markedet er "hetere".

Til syvende og sist er det jo selger som bestemmer.

Planlegger du å selge bolig? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her

 

Motbud er vanlig i et tregt marked

Dersom selger vil eller må selge, selv om markedet lugger litt, er bruk av motbud det mest vanlige. Motbud betyr rett og slett at selger sier hvor mye han eller hun minst må ha for å selge.

– Et motbud utgjør to ting rent juridisk: For det første innebærer motbudet et avslag av ditt opprinnelige bud. For det andre er det et bindende tilbud til deg tilbake fra selger.

Et motbud er bindende på samme måte som et bud.

Dersom boligselgeren gir deg et motbud, og du aksepterer, betyr det at du får kjøpt eiendommen for den konkrete summen. Et motbud kan også gå på at selger kun aksepterer budet dersom du godtar en bestemt overtagelsesdato eller budfrist.

Kanskje er selger villig til å selge til deg under prisantydning dersom du går med på lang overtagelsesfrist?  

Vil du vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering

Et eksklusivt tilbud

Et motbud må i utgangspunktet aksepteres der og da med mindre selger gir interessenten (deg i dette tilfellet) en viss betenkningstid, sier Ramberg.

-La oss si at du har budt 2,3 millioner for en toroms: Selger takker nei, men sier han selger for 2,6 millioner hvis du bestemmer deg innen en time.

Hvis du aksepterer innen fristen er det inngått en bindende avtale

Dette gjelder også selv om andre interessenter senere da skulle komme med et høyere bud til selger. Et motbud blir gitt som et eksklusivt tilbud, og slår du til er du snart boligeier!

 

Les også: Øk verdien på boligen din med enkle grep

 

Avtale I en forhandlingssituasjon med en budgiver er det viktig at megler sørger for at misforståelser unngås mellom selger og kjøper (Istock)

 

Megler må uttrykke seg krystallklart

I en forhandlingssituasjon som det ofte er med kun en mulig kjøper, er det viktig at både selger og kjøper har kjennskap til forpliktelsene av å gi et motbud, og ved å akseptere.

– I slike saker særdeles viktig at megler uttrykker seg helt krystallklart. ­

Selger må forstå at ved å gi et motbud så blir det forrige budet endelig avslått. Et motbud kan ikke brukes som en «føling» fra selgers side om det er mulig å få en bedre pris.

Det er meglers jobb å unngå at usikkerhet oppstår

Poenget er at det må være klart for begge parter om et prisforslag er et motbud eller om det bare er en generell tilbakemelding om hva selger kan tenke seg, sier Ramberg.

– Det må ikke herske noen tvil om det foreligger et konkret motbud eller ikke.

 

Les også: Hvilken taktikk skal du velge i budrunden?