Gå til innhold

Hva innebærer undersøkelsesplikten?

Kristin O. Iversen, 6.3.2019 Foto: Istock

Selger av en bolig skal opplyse om alt han vet om boligen og dette skal han oppgi i et egenerklæringsskjema som vedlegges salgspapirene. I tillegg skal all tilgjengelig dokumentasjon om boligens tilstand legges ved i salgspapirene.

Som potensiell kjøper har du ansvaret for å sette deg inn i alt som legges fram. 

 

Selger har på sin side opplysningsplikt, men kan ta visse forbehold

Jørn Ramberg

En boligselger vil på sin side ha ansvar for å oppgi alt han eller hun vet om boligen. Selger skal også legge fram tilstandsrapport, takst eller annen dokumentasjon på boligens tilstand.

Selger kan imidlertid ta forbehold om opplysninger han eller hun er usikre på, rett og slett fordi han eller hun ikke vet. - Det kan for eksempel være eldre eller arvinger som ikke helt husker eller vet når badet ble pusset opp, eller når vinduene sist ble byttet.

Det er spesielt viktig å undersøke de forhold boligselger er usikre på, sier den juridiske fagkonsulenten.  

- Som kjøper må du være ekstra påpasselig med å undersøke alt selger viser usikkerhet på, eller du kan legge inn forbehold ved bud, sier han. 

 

Les også: Kan jeg trekke meg fra boligkjøpet?

 

Du har plikt til å sjekke boligen du vil kjøpe!

Ved kjøp av bolig plikter du som kjøper å undersøke boligen før kjøpet gjennomføres. Hvis det oppdages mangler ved boligen etter kjøpet, som du burde eller måtte kjenne til på forhånd, så kan du miste din rett til å påberope mangel ved boligen.

Du kan legge inn forbehold ved budgiving hvis du mener noe bør dokumenteres  

Kjøpers undersøkelsesplikt gjelder også de opplysninger selger alt har gitt om boligen.

Dersom selger gir opplysninger til kjøper om forhold ved boligen som er usikre, plikter du som kjøper å undersøke dette nærmere.  Du kan også legge inn forbehold ved budgiving om at disse tingene må sjekkes av boligselger før budet er gjeldende.

 

Vurderer du å selge boligen din?

Vi kommer gjerne på befaring i god tid før du skal selge for å gi deg råd om alt fra salgstidspunkt til hva du bør forberede før salget.  

DNB Eiendom legger ut for alt inntil eiendommen er solgt. Du tar ingen økonomisk risiko ved å gi oss oppdraget tidlig.

Kontakt en eiendomsmegler her!

 

En som støvsuger under i kriker og kroker

Det er også viktig at du undersøker at det er vasket godt nok ved overtagelse, sier Ramberg. Klager på renhold er en gjenganger, men du har ikke mye du skulle sagt hvis du underskriver først og klager etterpå. 

 

Undersøk boligen nøye før kjøpet - spør selger og megler om alt du er usikker på

Det er et prinsipp i norsk rett at «dersom tingen selv taler, kan selger tie". Det vil si at selger ikke trenger å opplyse om synlige feil og mangler som kjøper selv kan oppdage ved undersøkelse av boligen.

La oss si at selger har oppgitt usikkerhet rundt råte i kjelleren og det tydelig lukter mugg ved et besøk der nede på visning, da skal det vanskelig gjøres å nå gjennom med et krav i etterkant på nettopp dette.

Det er et rettsprinsipp at dersom tingen selv taler, kan selger tie

- Derfor er det viktig at du som kjøper går nøye gjennom alle papirer og også undersøker boligen før du gir bud og kontrakten undertegnes.

Det kan særlig være viktig å undersøke det elektriske anlegget, fukt- og rådeskader, samt tak, parkett og baderom. Dette er eksempler på forhold som ofte kan danne grunnlag for en tvist mellom kjøper og selger.

 

Les også: Boligen kan snart ikke lenger selges "som den er"

 

Godt nok renhold ved overtagelse

Et annet forhold vi ofte får klager på i etterkant er renhold ved overtagelse. Her har også kjøper undersøkelsesplikt, sier Ramberg.

– Ofte er det slik at boligselger og -kjøper møtes alene i boligen for å lese av strømmåler og overgi nøkler ved overtagelse.

Du må sjekke på overtagelsen om du synes utvasken er bra nok

Da er tiden inne for også å gå gjennom og sjekke om renholdet før overtagelse er gjort grundig nok. Si fra direkte til selger, eller ring megler og si fra samme dag. Ikke skriv under på at ting er i orden om du føler de ikke er det.

Er ikke renholdet tilfredsstillende kan du som kjøper tilbakeholde en passende del av kjøpesummen inntil dere er enige om at renholdet er godt nok.  

 

Usikker på hva du bør se etter på visning? Last ned vår VisningsApp her! 

 

Les også:

Hva har eiendomsmegler ansvaret for?

Hva har boligselger ansvaret for? 

 

Trenger du en verdivurdering?

Enten du skal selge eller bare trenger en fersk verdivurdering for å forhandle på lånet ditt kommer vi gjerne på befaring!

Kontakt en eiendomsmegler her!

 

 

Kilde: DNB Eiendom© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis