Boligmarkedet

Eldre tar opp stadig mer lån

Republisert 1.11.2016 Tekst: Øivind Skorve Foto: DNB Eiendom/Istock

Voksne og eldre i dag har en helt annen livsstil enn tidligere generasjoner. Kort sagt lever vi mer, lenger – og dét koster. Men ikke alle er klar over hvor mye.

MERK: ARTIKKELEN ER MER EN ET ÅR GAMMEL OG KAN INNEHOLDE UTDATERT INFORMASJON

 

Det er blant godt voksne gjelden øker mest i Norge viser tall fra Norges Bank. Det er ikke lenger slik at folk drømmer om å «dø gjeldfri». Det betyr mer å kunne leve mens man kan og det finansierer mange med verdier som alt er bygget opp.

Godt voksne er opptatt av å leve mens de kan

Folkvord– Ja, vi merker at det er flere i denne aldersgruppen som velger å refinansiere boliglånet enn tidligere, sier finansrådgiver Hanna Folkvord hos DNB på Storo i Oslo. - Men motivasjonen for å gjøre det er ulik.

Ifølge Folkvord er det tre hovedgrupper som skiller seg ut blant de voksne låntakerne:

– Noen ønsker gjerne å hjelpe barna inn på boligmarkedet ved å gi forskudd på arv. Andre ønsker å kjøpe en hytte som de kanskje har drømt om lenge, pusse opp boligen de bor i eller kjøpe en ny bolig selv nå som barna er flyttet ut. Så er det de som bare låner fordi de ønsker en romsligere økonomi og leve det gode livet før de blir for gamle. 

- De fleste ser at egne barn alt har god økonomi, og færre føler derfor på at de bør etterlate seg noen fremtidig arv, forklarer Folkvord. 

 

 

Altfor få vet hva de får i pensjon

Hva du vil få i pensjon en gang i fremtiden er ofte akilleshælen i forhold til hvor mye du vil ha mulighet til å låne i voksen alder.

– De aller fleste er klar over at de får mindre å rutte med når de blir pensjonister. Men det er overraskende mange som ikke vet hvor mye de vil få i pensjon. Det er en del som blir ganske overrasket når vi finregner på det.

Folk gambler på at de vil klare seg som pensjonister

For de fleste reduseres inntekten med mer enn en tredjedel når de blir pensjonister. Samtidig er dagens pensjonister både sprekere og langt mer aktive enn før, og en aktiv livsstil koster penger.     

Sjekk hva du vil få i pensjon her!

 

Lurt å betale avdrag mens du fortsatt er i jobb

– Som rådgiver er det viktig for meg at de har et klart bilde av hvordan den økonomiske situasjonen blir den dagen de går av med pensjon.

Når det er sagt er mange i denne gruppen som har lang erfaring med rentesvingninger og høye lånekostnader. De følger med på prisutviklingen i boligmarkedet, og mange har hatt en eventyrlig vekst i boligformuen som de er veldig bevisste på.

Det er fremdeles et godt råd å betale ned på lånet mens du fortsatt er i jobb slik at gjelden er redusert den dagen du blir pensjonist og inntekten synker.

Søk boliglån her!

 

Slik kan du refinansiere boliglånet


Rammelån: 

* Med rammelån har du en tilgjengelig ramme på inntil 70 % av boligens verdi

* Du betaler bare renter på det du faktisk har brukt, ikke hele lånerammen

* Har du avdragsfrihet kan du sette opp fast innbetaling av avdrag når det passer deg


Boliglån

* Lån inntil 100 % med tilleggssikkerhet

* Du bestemmer nedbetalingstid, inntil 30 år

* Mulig med avdragsfrihet

* Vi tilpasser lånet til din økonomi

* Med fastrentelån får du rentetrygghet til en god pris på hele eller deler av lånet 

 

Dette trenger banken når du skal refinansiere:

* Selvangivelse siste år (ikke utskrift av ligning/skatteoppgjør)

* Lønnslipper fra de to siste månedene. (evt utbetalingsslipper fra Nav, eller andre du mottar inntekt fra)

* En verdivurdering av boligen (dersom banken ikke har godt nok grunnlag for å estimere verdi selv)