Boligmarkedet

Lønner det seg å øke boliglånet for å pusse opp?

Av Kristin O. Iversen, 11.3.2019 Foto: Istock/DNB

Er boligen din verd mye mer enn hva du har i lån kan du øke lånet, sier finansrådgiver Hanna Folkvord. – Men tenk over hva du låner til!

I en undersøkelse DNB Eiendom foretok i 2017 svarte  4 av 10 at de allerede har  refinansiert boliglånet sitt en eller flere ganger, sier Folkvord. – Og 1 av 10 planla og gjøre det.

Og antallet søknader om refinansering har ikke blitt lavere etter det.

- Den vanligste årsaken folk oppgir til å refinansiere er et ønske om å pusse opp eller for å hjelpe barn med boligkjøp.

 

Finansrådgiver Hanna Folkvord i DNB

Det kan være smart å låne opp på boligen for å pusse opp eller foreta nødvendig vedlikehold, men å låne til forbruk med nedbetaling over 20-30 er ikke tilrådelig, sier rådgiver Hanna Folkvord i DNB.  (Foto: Stig Bjarne Fiksdal/DNB)

 

Her kan du søke om refinansiering!

 

Hva er det greit å låne opp på boligen til?

– Det er stor enighet i folket om at oppussing av hytte og bolig er fornuftig, det samme er å låne opp for å hjelpe barn med deres første bolig.  Motsatt mener det store flertallet at man ikke bør låne på bolig til bil eller forbruk. 

7 av 10 refinansierer boliglånet for å pusse opp

Vi ser da også at den store majoriteten som refinansierer gjør det nettopp for å pusse opp. Gjerne bad eller kjøkken som jo koster en del å ta. - Vi er generelt positive til lånesøknader til oppussing. 

Å oppgradere boligen får du jo gjerne igjen for den dagen du selger, sier hun. 

 

Les også:  Innred kjelleren, få dobbelt igjen!

 

Kjellerstue

Oppussing du garantert får igjen for er når du bygger om et uinnredet rom, f eks et råloft eller en råkjeller, til godkjent boareal. En kvadratmeter boareal er verdt langt mer enn lagringsplass. (Foto: Istock)

 

Oppussing lønner seg ikke alltid

Her tenker jeg det kommer an på hva og hvordan du pusser opp, sier eiendomsmegler og daglig leder Vegar Einang på DNB Eiendoms Bjørvika-kontor. 

-Vi har jo vært borti kunder som har tatt svært alternative interiørvalg, for å si det sånn.  

Hvis du vil pusse opp så det lønner seg, snakk med en eiendomsmegler!

Hvis målet ditt ved oppussingen er å skape en verdistigning, ville jeg snakket med en eiendomsmegler før farge- og interiørvalg tas. Vi treffer boligkjøpere hver eneste dag og vet godt hva de vil ha, sier han. 

-Treffer du på riktig smak, kan du oppnå en langt høyere salgspris på boligen din.

 

Les også: Hvilken oppussing lønner seg mest å ta?

 

Riving av bad

Oppussing av bad er en av de vanligste årsakene til at folk refinansierer boliglånet sitt, sier Hanna Folkvord. (Foto: Istock)

 

Skal jeg ta badet før jeg selger, eller ikke?

Når folk tar en verdivurdering før og etter oppussing av bad eller kjøkken, har boligens verdi stort sett steget tilsvarende lånesummen, sier eiendomsmegler Vegard Einang. 

 – Det skal en del til for at verdistigningen er høyere enn hva du har pusset opp for, men du taper nok ikke på det. 

Vi eiendomsmeglere vil for eksempel fort trekke fra 2-300 000 kroner på verdivurderingen hvis du har et utdatert eller slitent bad. Pusser du opp kan du forvente omtrent samme påslag. 

Å gjøre boligen mer attraktiv kan ha en stor verdi 

Men du kan ikke bare regne krone mot krone heller, sier Einang.

- Når det er mye å velge i, som nå, blir kjøperne kresne, forklarer han. Velger kjøperne en annen visning på grunn av ditt gamle bad betyr det fort et større tap for deg enn trekket i verdivurderingen.

 

Les også: Hvordan tenker en eiendomsmegler når verdivurdering settes? 

 

Hva er det greit å låne penger til har Ipsos spurt nordmenn for DNB Eiendom, her er svarene

 Hva er det greit å låne opp på boligen til, spurte Ipsos det norske folk for DNB Eiendom høsten 2017. Her er svarene. 

 

Her kan du søke finansieringsbevis for nytt større lån

 

DNB Eiendom hjelper deg med både kjøp og salg av bolig

Vi kommer gjerne inn allerede før du begynner jakten på din nye bolig, så vi kan fungere som en sparringspartner. Vi legger ut for alle kostnader inntil boligen er solgt.

Kontakt oss for en verdivurdering her!