Gå til innhold

- Urovekkende få boliger til salgs!

Tekst: Øivind Skorve, 3.2. 2021, Foto: Stig B. Fiksdal/DNB
Etter en rekordsterk desember fortsatte boligprisene videre oppover i januar. Boligprisene i Norge er nå 8,6 prosent høyere enn for et år siden.

- Så lenge renta er lav vil vi ha et sterkt prispress, og vi må være forberedt på at denne utviklingen fortsetter helt fram til de første rentehevningene kommer fra Norges Bank, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom.

Januar-tallene fra Eiendom Norge viser at boligprisene økte med sterke 3,2 prosent, mens den sesongjusterte prisveksten endte på 0,7 prosent.

- Det er utrolig sterke tall, særlig med tanke på den kraftige prisveksten i høst og ikke minst desember som slo alle tidligere salgsrekorder, sier Buraas.

Prisveksten er sterkest på Østlandet. I Oslo økte de sesongjusterte prisene med 1,3 prosent, mens Fredrikstad/Sarpsborg endte på topp med en vekst på 1,5 prosent.

- Det er den lave renta som er den viktigste driveren i markedet. Det fører til at flere kjøpere kommer på banen, både førstegangskjøpere, investorer og folk som ønsker å kjøpe seg opp i markedet. Når antallet boliger for salg samtidig er urovekkende lavt, fører det til at prisene presses videre oppover mange steder i landet.

Skal du selge boligen din? Kom i kontakt med en eiendomsmegler her


Få boliger til salgs over hele landet

For det er for tiden unormalt få boliger til salgs over hele landet, og i deler av Oslo er det for eksempel helt tomt for enkelte leilighetstyper. Kampen om de de få boligene som er i markedet fører til at de fleste ikke tør å selge før de kjøper nytt, fordi de frykter å stå uten bolig.

- Det er høyt trykk på absolutt alle boligtyper nå fordi det er så lite ute, sier Buraas.

Situasjonen er naturligvis hyggelig for de som skal selge nå, men det er nok mange som er lei av å gå tapende ut av budrunden. For førstegangskjøpere blir det derimot enda tøffere, spesielt i storbyene.

- I dagens marked oppnår de fleste som selger gode priser og et raskt boligsalg, og denne effekten forstekes ytterligere i pressområdene. Vi ser et veldig press eneboliger, tomannsboliger og rekkehus i mange byer, ikke bare de største, sier Buraas.

Vil du vite hva boligen din er verdt? Her kan du bestille verdivurdering


Tidlig «vårslipp» av eneboliger

Normalt pleier markedet for eneboliger å ta seg betydelig opp utover våren, men ifølge Buraas har vi i år fått en rekordtidlig start på det såkalte «vårslippet».

- Ja, det har blitt solgt flere eneboliger og andre familieboliger enn hva som er vanlig på denne tiden av året, men foreløpig er ikke markedet i nærheten av å dekke etterspørselen.

En annen faktor som legger ekstra press på bruktmarkedet, er det lave antallet helt nye boliger for salg. Normalt bidrar nybygg til å balansere etterspørselen i markedet, og fungerer på mange måter som en prisregulator i bruktmarkedet.

- Den effekten ser vi lite til nå, og jeg er bekymret for at det kommer for få nye prosjekter ut i markedet i tiden fremover. Når vi samtidig vet at det er planlagt alt for lite nybygg de kommende årene, spesielt i Oslo-regionen, frykter vi at det kan bidra til å presse boligprisene ytterligere opp. 

Eiendom Norge, Finn© DNB Eiendom. Artikler kan brukes til redaksjonelt materiell dersom kilde oppgis